0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上天一對手 發表於 23-3-29 20:23
我都係好早就比奶粉BB,如果幾個都要長期比人奶,我真係好唔得閒,揀隻成粉飲人奶,佢地又夾到就OK啦
...

點睇夾唔夾呀?同埋而家邊隻會係飲人奶咖?

大宅

月下晴空 發表於 23-3-30 10:51

唔好比d奶粉打手去誤導你,太多媽媽對呢方面有誤解,話似人奶的奶粉百分百係呃你的,除非可以將人奶的活性成份都變成奶粉,否則人奶就係人奶,奶粉就係奶粉。

人奶和奶粉都係一歲前嬰兒的主要食糧,人奶唔夠就補奶粉,唔好有咩內唔內疚,bb食飽至係最重要。
少左活性營養唔見得bb唔會健康,這些營養日後bb體內會自己產生或固體食物補充,唔好諗咁複雜,亦唔好盲目追磅(bb肥胖唔容易減)有需要選隻bb唔抗拒味道的奶粉,食得瞓得就夠。

複式洋房

月下晴空 發表於 23-3-30 10:51

你可以睇下佢地中唔中意飲同飲得快唔快,
之後佢地腸胃好唔好,可以睇下佢地便便順唔順
我自己比緊Enfinitas,自己比佢地飲之後都有試過味先,
呢隻口味淡似母乳加上唔熱氣,同埋佢地D便便似母乳便便,
所以就一直都比到而家啦~
佢地3個都KEEP 住係生長線上我都冇咩好擔心了

大宅

回覆 月下晴空 的帖子

我覺得唔可以只睇幾重, 睇生長線都好重要, 好難要求本身出世得5%既BB追上95%既BB

複式洋房

上天一對手 發表於 23-3-30 17:43
你可以睇下佢地中唔中意飲同飲得快唔快,
之後佢地腸胃好唔好,可以睇下佢地便便順唔順
我自己比緊Enfinitas ...

又真呀,BB 只要食好訓得好我就安心

複式洋房

CITRONELLA 發表於 23-3-29 18:00
咁又唔洗咁諗喎
有D媽媽一出世就比BB奶粉
唔通又係唔愛佢地咩

多謝你開解
可能初為人母係多野擔心D

大宅

回覆 月下晴空 的帖子

咁又唔洗諗到咁嚴重, 好好地休息俾多D心機去陪BB仲好呀, 其實食奶粉都可以好健康, 我BB食enfinitas抵抗力都好好冇病過, 唔洗太擔心

首頁

尾頁

跳至