自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

無得驚,到時至算
放下自在

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

暫時冇。

出生率底,時代變,都驚唔到咁多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都唔輪到我地擔心
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔擔心, 因為我老闆唔信科技

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-24 10:00
自己唔擔心,反而擔心下一代。

自己就應該未咁快殺到黎, 但應該好影響下一代
不過依家出生率普遍低, 或者果影響未必咁嚴重既
但前題都真係要好好增值一下, 將來既競爭應該相當激烈

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

遲早會, 即使辦公室, 都有chatgpt匯入office軟件,
大家有沒發覺, 餐廳少左人手, 自動落單比錢,
說講將來 收銀 會計出埋報表都可以一條龍
◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

回覆樓主:

個人睇法係會嚟得好快,唔會超過10年就可以obsolete現在一半以上嘅工種。問題係大部份40歲以上嘅人唔一定可以通過再培訓增加就業可能,剩下就係各國政府到底會點樣通過各種compliance去控制呢條高速公路,平衡經濟發展。但呢個係一個困難嘅問題,科技發展係國家核心策略,冇國家可以放棄,你唔跑人哋就會過你頭,而且所有資本社會係盈利主導,盈利多少都冇公司會放棄cost optimization。
自己做科技行業多年深有體會,剛剛家長會去分享,今年連名牌大學CS畢業嘅小朋友都搵唔到工,所以大學申請策略同前幾年非常唔一樣,現在入學要考慮係4年後嘅社會需求,成人35歲以下確實應該盡快增值

子爵府

mizuho 發表於 23-3-24 11:26
個人睇法係會嚟得好快,唔會超過10年就可以obsolete現在一半以上嘅工種。問題係大部份40歲以上嘅人唔一定可 ...

中年人嘅競爭力會急速下降,就算增值都追唔切,我覺得會更多人提早「被退休」,依家裁員潮好多未到50歲都已經被公司裁走。

男爵府

應該有某啲行業快啲被取代,會計、室內設計、普通科門診、IT、服務業…

男爵府

我本身一直利用ai嚟工作,我做設計,要加入人性部分,要指示ai工作,唔可以取代
而且我都就退休,唔怕

子爵府

mizuho 發表於 23-3-24 11:26
個人睇法係會嚟得好快,唔會超過10年就可以obsolete現在一半以上嘅工種。問題係大部份40歲以上嘅人唔一定可 ...

你提過四十歲既人未必能夠培訓再就業,
咁你認為果班人何去何從?

子爵府

happymama2009 發表於 23-3-24 11:34
中年人嘅競爭力會急速下降,就算增值都追唔切,我覺得會更多人提早「被退休」,依家裁員潮好多未到50歲都 ...

我諗各國政府會如何處理
因為學習能力下降/學習能力稍遜既人
因工作被取代而如何被安置既問題

侯爵府

肯定有影響得好勁的行業, 能想像到的係翻譯/公司寫手。以前都會接d freelance, 可能幫人翻譯或者寫brochure之類, 因為每個行業有專業寫法, 唔係google translate幫到。而家chatgpt已經可寫出很符合行業而且錯誤很少的文章, 真係冇得鬥, 好彩我都收咗山, 不過可想像到靠呢啲工作食糊的人會好受影響。

另外應該係啲design, 畫圖, animation之類的, 本來要做會好貴, AI一出又係快靚正。

世界變緊, 都要適應, 所以真係身上多幾張刀安全。

侯爵府

仲有工作管理問題, 第日同事係咪都AI攞答案, 就咁隊嘢過嚟唔過腦, 要仔細對佢寫的嘢先慘, 可能在成篇好正常的AI文章裡面有1,2粒嚴重錯誤的info, 呢啲先大鑊。

珍珠宮

crt1234 發表於 23-3-24 11:49
你提過四十歲既人未必能夠培訓再就業,
咁你認為果班人何去何從?

所以呢個係一個非常困難嘅社會(非技術性)問題,就要睇各國政府領導人用咩策略、點樣平衡。
唔好講一般平民百姓,好多大公司嘅部門負責人都r緊頭,冇人想面對layoff員工嘅狀況,但確實大方向係好多excess需要處理,自己唔處理好就變成被處理嗰個。
如果真係家庭唯一搵錢嗰個,個人建議最好放低身段,如果係專業人士,最好唔好介意同家人分開,去仍然有機會發展嘅地方。策略上可能係寧可「遠而專」,唔選擇「近而廢」。但最後都係個人選擇同家人支持,當冇辦法兩全其美時,快狠準做取捨可能更重要。

子爵府

mizuho 發表於 23-3-24 12:15
所以呢個係一個非常困難嘅社會(非技術性)問題,就要睇各國政府領導人用咩策略、點樣平衡。
唔好講一般平 ...

專業人士去第二度發展我唔睇好
未婚既可能無所謂,但已婚既除非整家搬遷,大多分開既都無好下場
仲有要同相同諗既人競爭問題

子爵府

naicha 發表於 23-3-24 12:01
肯定有影響得好勁的行業, 能想像到的係翻譯/公司寫手。以前都會接d freelance, 可能幫人翻譯或者寫brochure ...

有人提過轉行做手電美容等手藝行業
但唔係人人都有咁既資質
有部份人係翻譯,會計既天才但鈍手鈍腳
AI 既出現令佢失去工作,佢都做唔到手藝工

民房

應該唔可能完全取代

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

小肥兔 發表於 23-3-23 21:43
我其中一個工作係對住 d野蠻西客, 如果 AI可以替代就好

我覺得人類對機械人、AI嘅包容程度更高,舉例嚟講,有啲餐廳有機械人送餐,啲飲品無可避免會係搖動下瀉出杯,但大家都無所謂,因為知道機械人只係接程式同指令做嘢。

反觀,人類對有血有肉嘅同類要求更高,覺得對方係人類,識變通,要求嘅嘢無理由做唔到。

男爵府

驚比外勞取代先啦

首頁

尾頁

跳至