自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-3-23 21:48
有人送了一個玩具比兩個玩。

當我回到家,件玩具係細既房。

咁點解唔可以放媽咪房
大細都搵機會親近你 又可以一齊玩

珍珠宮

為咗章顯我大公冇私吾偏心
邊個掂到先,邊個玩先
想玩自己同對方講,啊媽吾幫手
唔會因為大就要讓細
(大吾係佢揀,吾可以當原罪)
啲細見到人哋有乜就扭乜
之前同哥哥協商好,下次求其拎啲嘢,比5歲嘅搶咗就得

翡翠宮

回覆樓主:

一係收埋佢
一係掉咗佢

男爵府

減齡達人勳章

不過我好似睇書睇過,最叻既家長係做到令每個仔女都覺得自己係被偏心果個。
我都想知點做到。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔明樓主嬲咩,我唔係批評你,既然你都話唔知8歲嬲咩,咁你幾拾歲嬲個8歲同5歲為咩?
父母的角色就係要幫佢地建立解決問題的能力,當大家都不開心時怎會解決到問題?小朋友的事要用小朋友心態去理解,大人當然覺得玩具放邊到一樣,但小朋友世界好簡單直接,放細佬房即係父母信任/痛愛細佬?其實哥哥決定放媽媽房的想法是正確的,因為咁就可以對兩方都公平,一係大家一起設立一個公用玩具的箱子,把公用的玩具都放下去,以後有這種玩具大家都懂得處理,其實小朋友都係貪新鮮,新玩具才去爭,玩耐左就不計較了。

公爵府

我明白你大仔點解會發脾氣,因為我都係做家姐,我父母永遠都要我呢個做家姐嘅讓細佬,所以我所有食/玩嘅嘢都要讓細佬,依家我同細佬嘅感情好差,因為我好憎佢

你大仔已經開始有父母唔公平嘅諗法,你要搵時間好好同佢傾

仲有唔好以為細仔得5歲讀緊幼稚園就咩都唔識,佢知道自己係細佬永遠都會得到優先權

伯爵府

我其實冇掉,不過同佢地講掉咗。
我之後同大既講,點解唔可以安排一人一日,你而家想點?
佢就好大聲話,咁你而家都掉咗啦,你頭先話掉咗。

之後我好嬲冇理佢走了出廳,佢自己係房喊到瞓咗。

細既反而好開心一早同姐姐入房唱歌瞓教。

公爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 22:28
我其實冇掉,不過同佢地講掉咗。
我之後同大既講,點解唔可以安排一人一日,你而家想點?
佢就好大聲話,咁 ...

你根本偏心細佬,我係你大仔一定好嬲你

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

loveclementine 發表於 23-3-23 21:55
我都會掉落垃圾桶,
少件玩具 少項爭執

今次兩個都無、下次他們就學會、大家應該協商解決、否則便一拍兩散~

媽咪事後要解釋他題知、什麽是妥協、才能解決問題~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

yipsiumee 發表於 23-3-23 22:27
我明白你大仔點解會發脾氣,因為我都係做家姐,我父母永遠都要我呢個做家姐嘅讓細佬,所以我所有食/玩嘅嘢 ...

但我偏心大的一個,個個星期係我湊佢去上堂去玩,日日返學係我送佢落去上校車,買嘢玩嘢都係買佢先。細既反而係姐姐湊。
就係因為咁,就算你話係讓,咁少既事我唔明點解唔可以讓個細既?

伯爵府

yipsiumee 發表於 23-3-23 22:29
你根本偏心細佬,我係你大仔一定好嬲你

個個都話我係偏心大。
可能係就慣佢。

水晶宮

當年表哥都係8歲,我女5歲,1齊住,會爭野玩,我用好孩子印印計劃,滿30個就可以比細路自己選擇去買一個玩具。當佢地2個爭野玩,爭睇電視,嗌交,我就會講邊個肯禮讓先就比5個好孩子印印。大的經幾次我暗推,有20幾個印後就快30個可以買禮物就變得禮讓,不會爭。

細的見到哥哥冇同佢爭,之後仲見到哥哥真係可以買到禮物佢都學會爭取機會禮讓2個再無爭玩具玩了。 這是我實戰心得。

伯爵府

414928 發表於 23-3-23 22:25
唔明樓主嬲咩,我唔係批評你,既然你都話唔知8歲嬲咩,咁你幾拾歲嬲個8歲同5歲為咩?
父母的角色就係要幫佢 ...

大既係同我瞓,咁放我房其實咪即係大既,名義上就係放我房囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會俾佢哋揀掉落垃圾桶定係每人放1日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

ivycwl 發表於 23-3-23 22:36
大既係同我瞓,咁放我房其實咪即係大既,名義上就係放我房囉。

這樣你作為母親更要做得公平,8歲有自己思想,你的行為會令佢對弟弟有別的想法,我以為佢地兩兄弟各有房間,所以可以考慮設立公用玩具箱放在廳中。

大宅

我諗我會一人一日

伯爵府

414928 發表於 23-3-23 22:42
這樣你作為母親更要做得公平,8歲有自己思想,你的行為會令佢對弟弟有別的想法,我以為佢地兩兄弟各有房間 ...

佢地係各自有一間房。但大既一直同我瞓,佢唔肯自己瞓自己房。

子爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 22:33
但我偏心大的一個,個個星期係我湊佢去上堂去玩,日日返學係我送佢落去上校車,買嘢玩嘢都係買佢先。細既 ...

大嗰個可能會諗:點解我要讓佢?大過佢就要讓佢嗎?

我自己會避免用「大讓細」去講,因為咁樣會產生唔公平、偏心嘅感覺。細嗰個慢慢就學會,純粹因為佢細個,所以其他人要讓佢。

大人眼中係小事,小朋友眼中係大事,因為所衍生嘅感覺(例如媽咪偏心)係好大件事。

公爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 22:33
但我偏心大的一個,個個星期係我湊佢去上堂去玩,日日返學係我送佢落去上校車,買嘢玩嘢都係買佢先。細既 ...

件玩具係邊個放喺細佬房?細佬自己放喺房嘅話,我會將件玩具收起,同兩兄弟講因為你地爭玩具所以媽咪要收起,乖先可以同媽咪申請拎黎玩

如果係姐姐拎入細佬房就要勸告姐姐唔好有不公平行為

再者如果你唔係話掉咗個玩具,而係話媽咪收埋咗,我估大仔反應無咁大

我係你大仔我會覺得阿媽寧願掉咗個玩具都唔俾我玩,我都會喊,因為小朋友眼中玩具係好緊要

我諗你要搵日好好地同大仔傾吓,唔好俾佢對父母有怨恨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

唔學識點share就掉落垃圾桶

首頁
12345...9

尾頁

跳至