自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

Share放媽咪房冇錯,可以同意,之後問佢地點決定明天邊個玩,決定唔到就一直放媽咪房

大宅

414928 發表於 23-3-23 22:25
唔明樓主嬲咩,我唔係批評你,既然你都話唔知8歲嬲咩,咁你幾拾歲嬲個8歲同5歲為咩?
父母的角色就係要幫佢 ...

現在攞件事出嚟講梗係覺得容易,但當其時火遮眼邊有咁理智

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

邊個有道理就跟嗰邊意思

男爵府

我都係兩個,細你嘅兩年,同樣乜都爭!如果同一個情況,我會話人地係送俾我嘅,所以隻公仔係媽媽嘅,你地可以一人另外揀一隻自己嘅公仔同呢個新公仔做朋友,一齊玩!平時要同新公仔玩要問左媽媽先,因為係媽媽嘅!同埋一個拎左尼玩就計時三分鐘,就輪到下個玩!合作就一齊玩,唔合作媽媽就收埋我嘅公仔!俾你參考下。
一人一日係公平,但無得即時玩,佢地想玩都係嗰一刻嘅事,所以我覺得一人玩一陣,幾分鐘就好,由得佢地玩到唔玩,夜晚公仔俾返媽媽。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

ivycwl 發表於 23-3-23 22:44
佢地係各自有一間房。但大既一直同我瞓,佢唔肯自己瞓自己房。

都8歲了還不肯一個訓,你就由佢?佢欠缺安全感,你要幫佢建立自信心,難道18歲還同你訓?有些行為會影響佢日後建立自信心的,不可輕視。

珍珠宮

2024年龍年勳章

法拉利 發表於 23-3-23 22:47
現在攞件事出嚟講梗係覺得容易,但當其時火遮眼邊有咁理智

咪証明發老脾邊個夠惡,就唔需要講道理,煩到阿媽就1拍2散,日後2個仔有事唔同阿媽講,自己靠惡搞掂咪得囉,樓主反面教材。

伯爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 22:00
其實我好唔明,既然而家放咗喺個細嘅房,點解明天放大既房唔得。
唔明大既點解咁大反應。根本係一個好普通 ...

咪就係點解唔可以今晚放大,明天放細囉。點解一定要大讓細?扔了落垃圾桶又點?細果個今日已玩左,放了响佢果邊,今次贏咗喇。小心細果個會有一拍兩散的心態。

侯爵府

公平起見,真係應該放媽咪房

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

好好跟大仔倾吓...
我唔會令佢哋傷心...

大宅

露比2006 發表於 23-3-23 23:11
執返件玩具放入你房,大家玩...
我唔會令佢哋傷心

冇得玩又係好惨

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

沒收,放係爸爸度~比爸爸玩

侯爵府

我會買多個玩具,唔洗爭
一係就放媽媽房,因為玩具係share 玩,點解要輪流放?放媽媽房最公平

大宅

ivycwl 發表於 23-3-23 21:48
有人送了一個玩具比兩個玩。

當我回到家,件玩具係細既房。
我會收埋兩個都無得玩,但係唔會掉

侯爵府

chishing411 發表於 23-3-23 21:56
擺係廳唔洗煩

我同你一樣

珍珠宮

兩個都無得玩 收埋

侯爵府

我愛榴槤 發表於 23-3-23 23:23
我會收埋兩個都無得玩,但係唔會掉

錯不在玩具,所以我都唔會罰玩具去垃圾桶

子爵府

414928 發表於 23-3-23 22:54
都8歲了還不肯一個訓,你就由佢?佢欠缺安全感,你要幫佢建立自信心,難道18歲還同你訓?有些行為會影響佢日 ...

8歲不肯自己一個訓,我認為沒問題的,還可臨睡前傾吓秘密,8歲小二咋! 唔使講到18歲,過兩年又不同,到12歲小六都小男人都有自己房,一定唔會跟亞媽同房

子爵府

爭既話我會一拍兩散,兩個都冇得玩;但我唔會發脾氣,好平靜,叫佢地自己妥協後同我講。佢地喊/發脾氣,請佢哋自己入房冷靜下。

大宅

回覆樓主:

平時有無叫佢地做家務?細的想玩,米叫佢做埋大的個份做交換囉!總之比佢地覺得吾好蝕底,我可以讓比你玩先,不過作為交換,你要幫我做野。好快就無人想玩架啦!

首頁
23456...9

尾頁

跳至