自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

回覆樓主:

返學時飲少d水,返屋企先飲。大咗未忍到要用片,佢自己都唔敢飲。
私小可能唔收,
津小入咗去,家長要跟學校講,睇吓小息可唔可以去醫療室,d嘢放埋,換完到時有人幫望吓。可能上三堂兩個鍾先有小息呀。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

除咗同學反應,我都會建議樓主做定心理準備,老師反應更令人傷心
朋友個女聽力有問題,有晒醫生信話坐前面,有日老師無啦啦調去最後,家長問點解老師話「無呀想睇吓點」
我姨甥有色弱,同學校講考視藝嘅筆需要寫顏色。學校批准。但老師就故意在班房大聲問姨甥「你係咪分唔到色,咁呢枝咩色?」我妹好嬲,覺得好侮辱 (特登呃你有著數嗎?同埋點解要當眾問)

大宅

回覆樓主:

可以放“小息袋”,多數小學生有個斜孭袋放小食/水/紙巾落操場。帶多個唔透的紙袋/大信封去掉片褲,唔會每個厠隔都有垃圾桶(平時女生都會用紙袋舊信封包m巾,拿出洗手果度先可以掉)。

已刪除用户

子爵府

回覆樓主:

小朋友有穿尿片褲仔,其實夏天穿灰或白短褲仔,都可能睇到異常,同學玩拍吓pat pat 都知,秘密難守住,教佢點面對不快。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

寫醫生紙同學校講佢身體既問題,禮貌地問學校可否儘量編佢去最近廁所既班&最近門口座位,可否每個轉堂都俾佢去廁所。俾老師/佢自己直接同同學講因為身體問題忍唔到尿,所以學校有呢啲特別安排俾佢。

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好慘

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

建議樓主要同小朋友講定有可能會發生嘅情況,教定佢要點面對同應對…

你自己作為家長都要有定心理準備,愛心同體諒未必個個有…

侯爵府

想問吓樓主, 仔仔本身的性格係點? 除咗訓練佢換褲仔外, 要多啲同佢做心理建設, 好大機會同學會笑佢, 始終返學會走來走去, 大動作啲可能被發現。唔好令個仔因為怕被人發現有問題而離群, 反而係俾個感覺佢呢件唔係醜事, 只係身體上的問題, 大個會好的, 減少佢自卑的機會。 始終呢個問題唔係一時三刻能解決, 總唔可以幾年每日都提心吊膽返學。

公爵府

2024勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:08
唉....我其實都有擔心「被其他同學睇到日日去醫療室唔知做咩」,但去廁格換又怕其他問題....

怕佢出入廁 ...

超市有些紙尿褲有魔術貼, 換時唔駛除晒條褲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-24 09:13
除咗同學反應,我都會建議樓主做定心理準備,老師反應更令人傷心
朋友個女聽力有問題,有晒醫生信話坐前面 ...

好中肯一句,香港既老師10個有2個系好既,2個系正常既,其餘6個系有精神病或變態,好少事就歇斯底里甘鬧學生,單打諷刺更加平常,總之有咩都唔好麻煩到佢,比人欺淩只有自己去解決。

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:05
校務處/醫務室應該有床之類吧!?
其實佢換褲仔都唔識一定要有廁所,佢都係響舊褲仔到屙清,再換新褲仔。 ...
有冇諗過學生去洗手間其實安全過去校務處,醫務室應該要經批准先用得?
學校應該每層有洗手間,但校務處一般係地下,小一其實仲未咁熟悉環境,你叫佢上堂期間去洗手間都可能會驚啦,更何況去校務處,洗手間點都係同層,你放心佢自己去校務處嗎?學校係咪有或願意安排職工姨姨帶小朋友去校務處換褲都係考慮因素。我女試過係樓梯碌左幾級,好彩有同學一齊,送去校務處睇吓有冇傷。
我反而覺得有褲仔接住小便比起瀨晒出嚟無咁尷尬,我細女小一時有一次排隊放學,老師突然叫邊個同學仔大便,去洗手間清理下啦!無人應,因為打咗鐘已經要放學,唯有照落去放學,班主任就係通訊通知家長放學排隊時係地下發現大便,請家長睇吓自己嘅小朋友有冇褲仔污糟,同小朋友處理先。我幾個女小一時都有同學懶尿,最緊要家長多關心小朋友情況,佢有困難,唔開心,就同小朋友講爸爸媽媽同你一齊面對,多啲練習,開頭一定論盡,但長遠都係需要佢自己處理。

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:05
其實佢換褲仔都唔識一定要有廁所,佢都係響舊褲仔到屙清,再換新褲仔。 ...

醫療室有床
但都會有其他學生會用麻,
既然你覺得醫療室比較好就同學校提出囉!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:30
係,學習褲個d佢就可以自己處理到,只需要有一個清潔的空間就ok。
所以我才諗校務處或者醫務室得唔得。佢 ...

如果每次換都唔係去廁所
其實佢都會習慣左痾喺條片褲度

廁所換就可以換,再加去多一次
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

教佢用魔術貼褲仔
熟能生巧

醫療室沒可能借出, 校方只會覺得你諸多要求

大宅

同學校講身體有問題,學校應該理解
另外可以訓練佢換褲好d , 因為自理方面小朋友應該無問題,一人讓一步
但其他同學笑唔笑就管唔到,唔笑呢樣都可以笑其他,呢個都係睇你囝囝的社交能力

珍珠宮

回覆樓主:

照直跟學校講,身體需要呢樣野冇得隱瞞,記得多謝學校包容,比個靚d嘅袋仔佢拎返學。 一邊鼓勵佢戒用褲仔,一邊治療,比d時間佢。

侯爵府

亦冇乜可能畀你小朋友每次轉堂都去廁所,其實轉堂時間好急,甚至間唔中因班上紀律有亂要訓導,連小息都可能冇埋
遇上一個半個老師唔知或者唔記得咗你小朋友special case 唔畀佢出去/以為佢玩嘢,你小朋友受委屈時,其他小朋友又會 gossip

伯爵府

固定時間去廁所,得唔得?
觀察宜家大約隔幾多個鐘會急
嘗試咁上下時間就去廁所,好過急先去
咁可能返學都唔洗著片

侯爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-23 23:33
有按醫生建議訓練,但醫生的建議係調返轉,響家中就更加要著褲仔,叫佢急都唔好去廁所,要盡量hold,hold ...

辛苦家長了!
既然有醫生專業意見,就一定要聽,咁先有機會進步。身體疾病無人想,我估學校同老師會體諒的。至於同學就好難控制,如果可以,你盡量參加學校活動、家長義工、講座,認識下多些家長,如果你同其他家長友好都會幫到小朋友被接納和理解他的難處。
唔好驚左先,加油,為母則強,你都驚小朋友更驚。盡左能力就已經做得好好架啦。

首頁
34567...13

尾頁

跳至