自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

盡力灌輸佢把口生係人地到,唔好理人,自己知自己事,唔使同人(同學)解釋,強大小朋友個心,對日後有幫助,祝福小朋友越來越進步。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個人意見,盡量唔幼安排咁多特別待遇。越多就越易俾人留意,你好難控制到其他小朋友點諗,是是非非都可以好大傷害(小朋友未必有心,你仔仔亦未必識招架,所以盡量避免)
我覺得同學校溝通,容許小朋友隨時去廁所就好
換片嘅嘢,如果真係自己攪唔掂,無辦法都要小息去醫療室搵嬸嬸幫手。如果自己攪得掂,自己去廁所換就最好

子爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 19:22
唉...連國際學校都咁....?
我都好緊張,唔知學校會點反應...

宜家3年班聽佢家長講有進步。之前試過校車上面賴,私家車上賴,出街行到入廁隔眼前就係廁所都忍唔到賴左喺地。所以我明明地你小朋友情況。

你宜家係咪專科跟緊?有冇睇過兒童泌尿科?

我係你都唔會一嚟就試特殊學校,但除左同學校溝通外一定要同阿仔做好心理建設,模擬下其他小朋友既反應。有時恥笑係緣於唔理解,如果真係俾人見到,會唔會考慮教小朋友解釋俾同學仔聽因為有病所以要咁做,好似近視要帶眼鏡,耳仔聽唔清要用助聽器。直線抽擊好過俾人估估下。不過我都係紙上談兵,希望你搵到一個適合阿仔既方法,並祝佢早日康復。

子爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....
...

學校唔會比你放尿片,所以只能放書包,小學生小息才可以去廁所,轉堂通常另一位老師已經在課堂門口等候,更加唔會比去洗手間,只能小息先可以去,另外我仔話冇小朋友會拎個袋入洗手間,而且佢哋全部都係用尿兜,冇乜同學會用廁格,所以你小朋友要心理準備所有同學都會知道佢嘅問題,而唔係得佢個班,係全級,至於去醫療室換片更加係冇可能,基於衞生問題,只可以去洗手間。佢嘅情況一般正常小學未必啱,試吓考慮特殊學校,小朋友心靈好脆弱,如果全級男同學都取笑佢,你於心何忍。

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 19:28
呢d老師真係好過份....
係唔係舊式的老師無trainning?現在新畢業的老師應該對學生身體的需要多一點awaren ...

主要睇學校是否關愛,跑業績果d, 連成績追唔上都踢你走,哪有心情理其他嘢?

正常學校都會教小朋友,不能取笑別人,不欺凌的

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 19:17
之前無諗過....
但如果普通學校可以,始終都想讀普通學校。始終佢唔係手腳或智力有問題。
...

同意,智力冇問題,冇理由一開始就諗特殊學校

別墅

什麼時候都要著 讓他習慣同去處理
什麼時候要做肌肉訓練
不是在需要時先做訓練 是平時都要幫手
我不熟悉去廁所應該用邊部份既肌肉 但係我可以用另一種方式告訴你

例如 你手發力變成拳頭 你用另一隻手去摸或者肉眼觀察 就會知邊一部份(舊)肌肉在發力

當小朋友如果想去洗手間 佢去個陣係某肌肉既 你就叫佢多一點訓練(詳情請去問專家)
因為我不是專家 只可以將自己一些生活小知識分享

這類訓練不是由一朝做到晚的 建議可能由一天兩次(記得記錄)
例如我手握變成拳頭1小時一次 做10次就會攰 咁你就知道左個極限位
可能一天兩次訓練做到極限就好停了 如果唔係肌肉太攰明天會不能用力
保持住呢個訓練一個月後就可以加少少次數 希望幫到你

大宅

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 19:28
呢d老師真係好過份....
係唔係舊式的老師無trainning?現在新畢業的老師應該對學生身體的需要多一點awaren ...

小一擧手老師都會俾去厠所,但大個少少就已經要小息先俾去。 唔係個個老師都俾上上下堂去厠所, 到時要俾醫生證明, 但又點同每一位老師都講得清楚又肯定佢一定俾去厠所呢!

佢咁大個仲包片,同學發現都有機會取笑佢, 瀨多2次尿又好傷自信心,0真係好難做。

複式洋房

莫失莫忘 發表於 23-3-24 19:48
宜家3年班聽佢家長講有進步。之前試過校車上面賴,私家車上賴,出街行到入廁隔眼前就係廁所都忍唔到賴左喺 ...

有專科跟緊,有定期覆診。

「教小朋友解釋俾同學聽」這個point很對!謝謝你提醒我!應該要教定佢萬一被同學發現佢著片要點同同學講。我都知唔會個個同學都明白,但如果有一半的同學明白,佢都少一半壓力!

謝謝你。好難得你有識小朋友有同樣的情況,有沒有多些經驗分享?十分感謝!

男爵府

回覆樓主:

其實樓主話唔知點樣同老師學校講,又話要個仔lei埋換,唔想比同學知。。。會唔會對個仔都有負面影響?仔仔會唔會以為自己真係有問題?又怕比同學發現,每日返學都要私私叔叔咁,而同學會發現的機會其實都好大,到時同學唔知會點講。

男爵府

回覆樓主:

所以與其咁,會唔會考慮反而請老師開學就直接同全班,甚至全級講會好啲呢?我估當然會有同學笑佢,但同時我相信會有啲同學會掉轉幫你個仔,你個仔返學就唔洗咁大心理包袱,而且佢上堂成日要去廁所,老師比佢去,都唔怕會有同學問,點解佢去得,其他同學唔去得,老師都唔洗每次搵理由解釋。。。

當然我知道針唔拮到肉唔知痛,我只係希望樓主多個角度去諗。。。

加油!樓主&仔仔

複式洋房

pig_tiger 發表於 23-3-24 21:45
其實樓主話唔知點樣同老師學校講,又話要個仔lei埋換,唔想比同學知。。。會唔會對個仔都有負面影響?仔仔 ...

謝謝,呢個真係未諗過...
我都唔sure....

首先呀仔都唔想人知,在街上如果要去換片,都只會細細聲在我們耳邊講。佢連街上的陌生人都唔想俾佢地知,何況係同學....?
其次好似有d太搏...? 如果一切順利,同學明白就當然好。萬一不明白,然後全部同學都知佢著片,我驚對佢壓力更大....

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

同老師講,佢每堂落堂都要去廁所得唔得

大宅

回覆樓主:

同學校坦白交代小朋友身體情況。我記得以前細個,屋企樓下籃球場有個男仔都係三四年班要著片,我覺得學校應該知有些小朋友確實生理未得,而唔係你地想。

子爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....
...

你私家定公立跟緊?

子爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 21:55
我都唔sure....

應該同學校講, 俾佢一急就去, 總好過著片

男爵府

2023年兔年勳章

做過學校校務處,基本上小息係繁忙時間,好多小朋友去食藥,打電話同搵失物。健康問題開學有申報表填,記得同班主任講,因為其他老師有咩問題都係搵班主任先。

唔知你仔仔的小學校舍係咩setting, 但建議去洗手間換會好啲,因為大部份學校的校務處同medical room 大門都有玻璃唔係密封的,而且上上下堂行咁多層樓仲唔方便;加上成日見去仲大機會被同學仔問。而且學校一般都唔keep 學生財物,另一方面萬一冇留意用晒就麻煩。有啲學校會係課室有locker, 可以放小小備用。

其實最理想係自己小息時帶去洗手間換,跟身唔駛特登去拎,小息時間放係小食袋冇咁顯眼。
小朋友識到朋友好多時小息會一齊,如果男廁冇垃圾桶可以準備啲唔要的信封袋住先,之後搵有蓋大垃圾桶丟(多數操場會有),細垃圾桶多數用簿膠袋同未必有蓋(呢啲未必日日換)。如果長期係某一層上堂,可以問下學校可唔可加個垃圾桶係廁所;男廁冇垃圾桶好多時係因為要方便洗地。

最好留意下有冇信得過嘅好朋友,萬一有需要都可以幫下手拎野/借褲。
反而你要留意下尿片用量/質量,天氣熱長期著片會好焗,就算課室有冷氣,小息同PE堂做運動出汗後皮膚好易出問題。
長遠要教小朋友如何面對呢個健康問題,我有大學男同學有腸易激綜合症要著片,大家熟左佢都唔介意話俾我地啲女同學知,仲話必要時需要江湖救急幫下手。

子爵府

要搵關愛既小學

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 21:55
我都唔sure....

絕對明白你的擔心。。。

唔想比人知是一定的,街上陌生人唔想佢地知係正常,亦無須多廢唇舌同佢地講。但同學一日相對8小時,一星期見足5日,想瞞但其實好難暪到,每日擔心同學知,心理壓力都唔小。。。萬一到時比同學發現,嗰下發現新大陸的反響可能更大。。。

所以如果由老師直接講了,因為醫生證明小朋友身體上有需要而著片,可能同學個反應仲無咁大。。。

對唔住,可能我講多左,樓主最好快啲同老師商量,佢地會知道點做最好

首頁

尾頁

跳至