自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分鐘之內就會瀨。依加如果著褲仔(學習褲之類的)佢可以自己換,在幼稚園瀨濕左都係可以自己換,姨姨只是需要幫他整理一下,唔好著到東歪西倒。在家中我都讓他著褲仔為主,比機會佢自己練習換褲仔,晚上訓教才幫他包尿片。

有睇醫生,有定期去兒科覆診。醫生的意見是他頗有可能在青春期,d肌肉發展好d時就會有改善。醫生是建議觀察到佢青春期,大約14、15歲,才決定動不動手術。

我已經慢慢同佢講,小學會有小息,要自己去廁所。如果佢自己有去廁所,就會減少瀨出來的機會。但始於返學時間長,他的情況好難守得住全日都唔瀨。幼稚園都還好,始於有d小朋友都會有意外或姐未戒片;現在的學校也好好,體諒他的情況,無話佢高班都未戒片就有問題。但去到小學,應該無小學會預有學生戒唔到片...?

我現在的擔憂同煩惱係....
1. 驚佢返小學會被人笑。現在高班要著片其實都曾經被同學笑,如果去小學生點算...?
2. 點開口同學校講佢戒唔到片...?學校會唔會唔鍾意...?
3. 應該點樣同學校夾?我心中諗緊想學校比佢去校務處、醫務室的地方換褲仔。最好可以有位比我放包褲仔響到,如果要呀仔日日放d褲仔響書包,佢會覺得更加尷尬。我唔介意每個月搵一日帶兩包褲仔放響學校,咁呀仔就唔駛自己帶褲仔返學。但學校會唔會唔肯...?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實返到屋企
係咪可以訓練一下
起碼吾使焗住

學校同學點睇
都吾係可以控制到
最重要自己願意表達
一定可以相討適合相方安排

大宅

我依家就嚟40歲,我都仲好記得一年班嘅時候有個女同學上科學堂瀨尿,小學開始啲小朋友就會幫人改花名,真係要有心理準備啲同學仔笑佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

普通小學就好少俾學生放褲仔或者尿片喺學校,除非學校有櫃桶
開學初都要通知班主任(口講/交信),老師可能都要解釋每個人嘅不同

以前班上小朋友要帶腳架,要老師拖住行,另一位有白化病,戴茶色眼鏡,都有略略講解每個人嘅需要不同,大家都無取笑佢地,仲主動幫/照顧

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

我小朋友K3時有日返屋企同我講有個同學仲著尿片,之後我先知個同學有自理問題,如果可以調教做到下,不如你地train下佢總好過成日要up住

男爵府

呢個係佢健康問題,佢有睇醫生,先叫兒科寫封信證明你小朋友係身體情況需要用片,再同學校講。
如一講完學校態度唔好唔配合,拎醫生封信比埋學校。校方如果有咩行為言語對你小朋友比其他一般小朋友差,有機會係殘疾歧視。
至於其他同學嘅態度,就好難控制,尤其年紀細唔一定理解,盡量希望唔洗比其他同學知,病係私隱。

複式洋房

YY1101 發表於 23-3-24 07:19
其實返到屋企
係咪可以訓練一下
起碼吾使焗住

有按醫生建議訓練,但醫生的建議係調返轉,響家中就更加要著褲仔,叫佢急都唔好去廁所,要盡量hold,hold到幾耐得幾耐,咁d肌肉先會習慣hold小便。所以在家中就要著褲仔,唔好去廁所,忍到1分鐘就1分鐘、兩分鐘就兩分鐘。

因為佢個情況同一般小朋友唔同,佢意識係知道急係應該去廁所,但身體急一陣就已經自己瀨出來。所以同訓練一段小朋友唔同,唔係要佢學識覺得急就要廁所,而且要佢身體知道急其實都可以hold一陣,唔好即刻瀨出來。

其實有得唔著我都想,褲仔好貴$$$$$$$$$$$$
不過都唔可以同呀仔講錢,佢忍到小便就得。所以依加佢係會盡力忍,忍到身體自己瀨出來就瀨落褲仔到。

男爵府

回覆樓主:

尿片著係入面無人知,比多個塊尿片佢放小息袋,瀨左就自己換,自己整理,小學應該無姨姨可以長期幫他

複式洋房

LOVECNBLUE 發表於 23-3-24 07:25
我依家就嚟40歲,我都仲好記得一年班嘅時候有個女同學上科學堂瀨尿,小學開始啲小朋友就會幫人改花名,真係 ...

唉..我都怕....
希望學校配合的話,佢唔會被同學發現佢要著褲仔。(雖然我都知好難....小朋友玩得多總有機會發現....)

男爵府

同學校解釋清楚個原因,小朋友係因為身體問題,已睇左醫生,可能要做手術⋯學校應該會體諒,同你商討對策。

同學仔會笑,比定心理準備小朋友,教佢如何面對,怕佢返學搞到好緊張同唔開心。

複式洋房

crystal媽咪 發表於 23-3-24 07:28
開學初都要通知班主任(口講/交信),老師可能 ...

我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....

水晶宮

畀面勳章

同学校倾,睇下点安排,其實如學校係好,應該唔難處理到。至於你話怕同學笑,都難避免,但係睇吓老師識唔識處理。呢啲到時先算,你要同小朋友講不是佢問題,開解下佢

唔知你小朋友實際情況,但會唔會可以訓練一下會有改善?有時便急可能有啲心理影響?覺得一急就一定要痾否則會癩?有冇試過唔包片?因為有咗片可能就有依賴丶覺得一急就可以痾響條片度?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
...

如果放書包可以用不透明膠袋或者布袋入住,喺廁格內換
校務處/醫療室應該唔俾,私隱問題

侯爵府

crystal媽咪 發表於 23-3-24 07:28
開學初都要通知班主任(口講/交信),老師可能 ...

x2,一早向學校報告,話係個病,小朋友有健康問題,唔使特別隱瞞,正常唔會取笑。
咁細嘅小朋友唔知頭唔知路,好多時取笑人都係聽人講。如果佢乜都唔知,返去同家長講呀乜乜今日瀨veevee,個家長可能順口答咁醜怪嘅..blahblah.......咁小朋友返學咪會取笑人囉。
如果小朋友一早知位同學仔有病,咁同家長講完,正常家長都會叫小朋友理解有病同學仔唔準話人。

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
...

你預左學校會唔俾先,就算學校俾你擺,佢都要攞去廁所,俾個袋仔佢袋住,好似女士搵個袋仔去廁所換m巾咁

寶石宮

pochario 發表於 23-3-24 07:42
x2,一早向學校報告,話係個病,小朋友有健康問題,唔使特別隱瞞,正常唔會取笑。
咁細嘅小朋友唔知頭唔知 ...

當然我唔知實際情況
但係我諗平時上堂一堂40分鐘,可能2至3堂才有小息。上課途中或需要去廁所,老師可能解釋佢有需要去得比較多,就唔係講話佢有啲乜病

如果同學都係笑,可能第時老師都要正面處理同埋提醒

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

照直講
但老師同學歧唔歧視就睇彩數
咁岩分著一班班主任衰啲,班上同學曳啲
我諗都要有定心理準備
始終呢個情況係主流學校應該真係好罕見
我覺得除左同小朋友講定要識自己去廁所
仲要事前俾定心理準備佢
教佢唔好理人閒言閒語
如果同學真係惡言相向
教佢點樣回應
當然 可能事情未必係咁差
純粹要預備定

大宅

唔好諗咁多,同左學校講先… 其實,你個仔既情況唔會好影響學校個運作,佢地只需要行個方便或體諒仔仔情況

同埋,小學生們已有一定既理解能力,如有同學仔知道,叫仔仔大膽講出自己個病… 無人想自己有病,有病絕對唔係問題,到時有同學仔笑都只係個同學仔思想狹隘,無須理會

加油!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

預備醫生信俾校方/班主任備案!

複式洋房

Catkooroo 發表於 23-3-24 07:37
同學校解釋清楚個原因,小朋友係因為身體問題,已睇左醫生,可能要做手術⋯學校應該會體諒,同你商討對策。 ...

佢依加高班都有同學笑過佢,不過幼稚園有老師全天候睇先都ok
不過小學真係唔知點....

首頁
12345...13

尾頁

跳至