自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

要同學校溝通左先
1)要同班主任同埋教佢嘅老師講,佢有急切去廁所嘅需要,如果上緊堂都要即刻俾佢走
2)如果學校安排到,可以係編班時,盡量係揀一個班別係較近廁所嘅,咁你仔可以即刻去到廁所
我覺得如果可以配合到呢2點,你仔可能可以只當尿片係後備,尿片未必需要換,因為醫生都有叫你小朋友訓練下忍一忍,如果返到屋企你見佢冇換過片,可以鼓勵下佢,應該都有幫助

子爵府

回覆樓主:

複式洋房

好多謝大家的意見。我們會認真考慮同跟阿仔討討不如主動同講老師同學講。

一來,如果沒有解釋,要老師老是讓阿仔上廁所,其他同學難免覺得不公平。
二來,也是重點的原因,是根本不可以可以不被同學發現。男仔玩時打pat pat、坐地下時尿片露了出來、被同學發現他書包有尿片、換片時被同學碰見、等等等等100個原因可以被同學發現。如果係咁,不如正面面對。

我們會再思考和跟阿仔傾的,謝謝!

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

可以睇下呢d款,檸檬嗰款95斤(內地斤同港斤唔, 內地斤1斤=500克),不過要小朋友早幾個月開始試著,試自己換,因為學校好可能無人幫佢, 另一方面要睇下會唔會漏尿(因為中童尿量比較多)。著左呢d款褲仔,加上自己係校褲加工,自己車一層勁嘅防水料布(不過(一)唔可以太重, (二)要耐磨 (三)唔可以像雨褸咁有“索索”聲, 會比同學笑), 同埋叫囝囝唔好同同學玩咁埋, 好多小朋友會玩打pat pat, 同學仔一摸咁厚嘅就會知。

另外要提供醫生紙講定比班主任聽, 盡量安排佢坐門口位, 瀨左都唔洗經過咁多同學,褲同防漏褲同襪都備定兩套,膠袋,紙巾(tempo唔會碎),濕紙巾都要
attach0/tmp/phpng9GfB
attach1/tmp/phpXFPH2a
attach2/tmp/phppBtRPK
attach3/tmp/phpHYlaDk

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-3-27 23:29
可以睇下呢d款,檸檬嗰款95斤(內地斤同港斤唔, 內地斤1斤=500克),不過要小朋友早幾個月開始試著,試自 ...

另外揀學校要留意
一、如果有家人可隨時協助佢嘅,學校最好近照顧者地點或父母工作地點,最好地鐵附近。

二、千祈唔好揀全日制,一定要揀半日制

三、唔揀校褲淺色(如白色,淺粉藍色)同千祈唔好揀穿短褲嘅學校

四、如果真係好影響, 最好同教育署申請休學一年,或者比佢讀多一年K3, 老實講,遲讀一年書事少,比同學仔笑,少則影響自信心,大則驚佢屈住唔敢講,諗埋一邊就大鑊

複式洋房

在上網找到的
之前請我教小朋友「戒片」,要他多去廁所的,在家唔好等到急才去,請看page 4。
希望多一點人明白,不同的小朋友有不同困難,不是每個人都要用同一個方法「戒片」。
謝謝!

https://www.ouh.nhs.uk/patient-g ... eractivebladder.pdf

首頁

尾頁

跳至