自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

KILW 發表於 23-3-24 07:30
呢個係佢健康問題,佢有睇醫生,先叫兒科寫封信證明你小朋友係身體情況需要用片,再同學校講。
如一講完學 ...

無錯,佢呢個係健康問題,兒科覆診時同醫生講,叫醫生寫定信說明佢身體狀況,有特殊需要,再同學校班主任/社工聯絡,大家協調怎處理。
至於怕其他同學取笑,這個控制唔到,教自己小朋友每個人都唔同,如有D人用左手有D人用右手,有D人黑D有D人白D,培養佢正面樂觀心態。
最壞咪轉特殊學校,有體障學校的,係比智力冇問題但身體有問題,課程同主流一樣。
祝小朋友安好,健康有進步。

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....
...

如果驚同學發現用片,不如媽媽用啲布袋包好片片,再放小食袋
小學生會用小食袋袋水樽
我覺得咁樣做比放包片響校務處再去廁所換方便同更少被發現
一般校務處內嘅醫療室都無廁所

伯爵府

2024年龍年勳章

入學時有健康申報表
寫清楚佢身體問題,然後加句需要著尿片褲
教個仔自己定時自己換,唔好同啲同學講(啲同學一定周圍講)
小息、lunch自己入廁格換好,俾個膠袋仔佢包好舊片先丟,其他同學都唔會知,我認為盡量唔好搞到學校,以免你仔被其他同學睇到日日去醫療室唔知做咩

男爵府

牛年勳章

穿尿片褲,另放一兩片在書包(每片用不透明膠袋包好),如果濕咗,去厠格更換,濕咗嗰片用返不透明膠袋包好,掉落廁所垃圾桶

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...
小學可以拎個食物手抽袋仔,裡面放水樽小食,小息時啲同學仔都係咁拎住,你放條褲仔係裡面,咁阿仔就易處理。

複式洋房

loving_mybaby 發表於 23-3-24 07:34
尿片著係入面無人知,比多個塊尿片佢放小息袋,瀨左就自己換,自己整理,小學應該無姨姨可以長期幫他

...

如果真係學校完全無得配合就只可以咁...
但如果學校肯,我其實想佢可以去校務處或醫務室換。一來換褲仔都動作大,驚廁格唔夠位。二來怕廁所地下濕或姐污糟,佢除褲時會整污糟條褲,始終小一都係論論盡盡....三來,亦都係我最想的,就係可以放d褲仔響校務處或醫務室,咁呀仔唔使放d褲仔響書包,又唔使拿住褲仔走來走去,佢無咁尷尬。響廁格換,萬一換完出來響廁格出來,被同學見到佢拿住濕的褲仔,比我都覺得尷尬....

公爵府

最好一開始俾醫生信學校,解釋小朋友情況,希望學校可以容許上堂時間去廁所。如果忍到一分鐘,應該趕及去洗手間,咁就可以盡可能唔瀨。

男爵府

可唔可以每次轉堂就去廁所?

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

先叫兒科醫生寫信
開學前就搵主任級以上傾,開學後亦到親自致電/約見各科老師通知佢地小朋友有個別需要,希望老師包容同體諒
大家都讀過書,課室上只要有一個學生去廁所,其他同學都會去,其實都幾影響課堂秩序,所以老師未必即刻批准去廁所
仲有小學要考試,有啲學校考試期間唔可以去廁所,去廁所就要收卷唔可以返黎再做,亦唔會補時間比你

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 23-3-24 07:41
同学校倾,睇下点安排,其實如學校係好,應該唔難處理到。至於你話怕同學笑,都難避免,但係睇吓老師識唔識 ...

佢同其他小朋友的情況唔同。佢知道急係應該去廁所的,只係身體hold唔會小便多過幾分鐘。
所以醫生調返轉覺得佢可以著片,但佢要急都唔會主動瀨落去,要忍,盡量忍耐點,忍到身體忍唔到就會自然瀨落片。咁樣希望可以增長佢忍小便的時間。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:56
但如果學校肯,我其實想佢可以去校務處或醫務室換。一來換褲仔都 ...
其實呢2個地方,應吾會俾你換褲仔。要換都會叫你係厠所換。因多人去呢 d 地方,你話易整濕,好難叫校工常黎清潔地方。你放係小息袋俾仔攞去厠所換仲方便。

伯爵府

回覆樓主:

學校開學前,有份健康申報,你報上就ok, 既然係醫生都建議咁做,唔想解釋咁。多就叫醫生寫張醫生紙比學校
其他就訓練小朋友自己處理全過程,唔好要學校ee執手尾
小學同幼稚園人手唔同,冇Ee會咁照顧,加上有ee跟住,其他同學見到也好怪

男爵府

牛年勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:56
但如果學校肯,我其實想佢可以去校務處或醫務室換。一來換褲仔都 ...
有啲褲仔有魔術貼,其實好方便,不用除褲換

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

始終都係要同學校溝通,最好準備定醫生信,相信學校會理解多啲。
加油呀!

伯爵府

2024年龍年勳章

俾老師知係需要既,因為第日有戶外活動,咁老師記得既話會提下你仔去廁所,同埋上堂途中佢突然要去廁所老師都會俾(好多小學好嚴架)
我覺得其實同換M巾差唔多,都係自己帶入廁格搞掂,趁未上小一訓練阿仔自己換自己丟

複式洋房

SHEEPYEUNG 發表於 23-3-24 07:52
無錯,佢呢個係健康問題,兒科覆診時同醫生講,叫醫生寫定信說明佢身體狀況,有特殊需要,再同學校班主任/ ...

特殊學校會收嗎...?
我知有特殊學校是主流課程,但佢又唔係手腳有問既,又唔係聽力、視力、講野有問題...

不過特殊學校都可能再後一步先,如果佢可以,都想佢可以讀普通學校

複式洋房

^^Hannah^^ 發表於 23-3-24 07:53
如果驚同學發現用片,不如媽媽用啲布袋包好片片,再放小食袋
小學生會用小食袋袋水樽
我覺得咁樣做比放包 ...

校務處/醫務室應該有床之類吧!?
其實佢換褲仔都唔識一定要有廁所,佢都係響舊褲仔到屙清,再換新褲仔。其實有間房俾佢,可以鎖門,咁已經ok

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:39
我都明,所以都驚校方唔比我放d片響學校....
但如果要佢放書包,佢拿去換時就更加容易被同學見到.....
...

小學生興用個小息袋,一個手挽袋or細斜揹,平時係方便佢哋一袋裝晒d野去小息,內有食物盒、水樽、紙巾咁,我覺得你可以將片褲pack好放入小息袋,完全唔明顯。
反而同學之間點處理係問題,呢part係難控制d。

男爵府

回覆 Matthew.Wong 的帖子

同意其他jm 留言,叫醫生寫封信證明小朋友有呢個問題,以便校方,班主任知道呢個特別情況。
班主任可以先觀察小朋友有冇被取笑。如果有,可以安排一個時間,教育一下同學仔要有同理心。我反而覺得愈早灌輸同理心,對全班學生都好。

至於小朋友著尿褲嘅情況,每天送佢入學校門口前,安排佢去洗手間小便先上早會,鼓勵佢盡量小息時才去廁所。回家後見倒不用換尿褲就送佢一個貼紙。

唔知依家小學仲有冇分上下午班,如果有我會揀返半日。

複式洋房

yauchuchu 發表於 23-3-24 07:54
入學時有健康申報表
寫清楚佢身體問題,然後加句需要著尿片褲
教個仔自己定時自己換,唔好同啲同學講(啲同 ...

唉....我其實都有擔心「被其他同學睇到日日去醫療室唔知做咩」,但去廁格換又怕其他問題....

怕佢出入廁格被同學見到拿住褲仔、怕佢除褲時整污糟褲,始於廁所地下好污糟,特別小學男仔用的廁所...you know....

首頁
12345...13

尾頁

跳至