自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

牛年勳章

趁仲有半年先至升小一,可以係屋企教定佢,點樣快手快腳換尿片褲, 其實你用個小食袋袋住啲片, 其他同學仔不會知道裏面係乜, 正如女士去廁所換m巾一樣

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:05
校務處/醫務室應該有床之類吧!?
其實佢換褲仔都唔識一定要有廁所,佢都係響舊褲仔到屙清,再換新褲仔。 ...

佢日日去醫療室,其實d同學仔更加覺得奇怪㗎⋯⋯奇怪咪會去八囉

複式洋房

popofat 發表於 23-3-24 07:59
可唔可以每次轉堂就去廁所?

如果學校批准,其實可能ok!
如果佢每次轉堂都有得去,咁應該瀨的機會會小很多。

謝謝你,這個我之前無諗過!

公爵府

crystal媽咪 發表於 23-3-24 07:41
如果放書包可以用不透明膠袋或者布袋入住,喺廁格內換
校務處/醫療室應該唔俾,私隱問題
...

番學前,小一有開學禮,叫爸爸入男廁睇下係點,因爲男廁冇勾ga
我仔課外活動係制服團隊,放學後有15分鐘都唔俾係冇人ge課室換,要去男廁換……阿仔話有人唔沖廁,好核突,我俾左個S大勾佢,同埋俾兩個大垃圾袋佢放地下放廁板上,除褲著褲唔怕整污糟條褲

複式洋房

dandan2006 發表於 23-3-24 08:02
有啲褲仔有魔術貼,其實好方便,不用除褲換

那些佢會搞到東歪西倒...佢只可以好似換底褲仔咁,直接除直接穿。但呢d佢就一定要除鞋除面褲才換得到。

複式洋房

clarawuwu 發表於 23-3-24 08:02
始終都係要同學校溝通,最好準備定醫生信,相信學校會理解多啲。
加油呀!
...

謝謝!
醫生信應該ok,醫生也肯留email讓學校跟他聯絡,只是唔知要點同學校講、唔知學校可以如何配合、我可以提早甚麼請求......

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:51
佢依加高班都有同學笑過佢,不過幼稚園有老師全天候睇先都ok
不過小學真係唔知點....
...

上到小學真係好少會有教職員貼身看管小朋友
當年小朋友因為做完大手術,每逢小息學校都安排助理遠距離跟住,啲同學都會問助理響到做乜?唔想有教職員睇住佢地
同埋我唔會透露小朋友嘅情況比其他家長/同學知,人多口雜,傳傳下都唔知傳到變成點,仲有樓主買片片時可能會撞見啲八卦家長,最好樓主諗定包片係買比邊個,真係好鬼多八婆架,我同其他家長都係每日say hi say bye,絕對唔會太熟,又約食早餐等等,因為佢地八到

男爵府

牛年勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:15
那些佢會搞到東歪西倒...佢只可以好似換底褲仔咁,直接除直接穿。但呢d佢就一定要除鞋除面褲才換得到。
...
其實而家仲有半年先小一,你可以訓練佢用魔術貼褲仔, 快手快脚穿好啲

複式洋房

Belavizio 發表於 23-3-24 08:08
回覆 Matthew.Wong 的帖子

同意其他jm 留言,叫醫生寫封信證明小朋友有呢個問題,以便校方,班主任知道呢 ...

兒科醫生ok,也說我同學校講左之後,第日學校要聯絡佢也可以。

同學的問題是我好擔憂的....:(

現在沒有半日制吧?起碼我唔見我那區有

子爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

係開學前幾日聯絡學校班主任,話佢知你個仔既情況,並出示醫生證明。
但我覺得借醫療室來換褲未必可行,因為全校咁多學生,醫療室內隨時會有其他受傷既同學,唔方便。
反而訓練你個仔自己係男廁廁格換,順便又可以小便,唔洗走來走去浪費時間,無機會同同學社交。你每日放個密實袋係佢書包,裡面放2-3條尿片,返屋企再補貨,順便又可以檢查一下個仔當天賴尿情況,本人覺得儘量唔好麻煩學校太多。

已刪除用户

已刪除用户

複式洋房

S_family 發表於 23-3-24 08:14
番學前,小一有開學禮,叫爸爸入男廁睇下係點,因爲男廁冇勾ga
我仔課外活動係制服團隊,放學後有15分鐘 ...

聽到都怕....
不過,我就係爸爸
所以更加明白男廁係點樣.....要在一個咁窄的地方換又唔好整污糟,真係要好小心先得。而小一男生的「小心」係非常有限的......

大宅

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

你褲仔嘅意思係學習褲?
一係比個小息袋佢放d學習褲囉,小學應該唔會比你放d片/學習褲係學校

你情況同我女有d似,一急就要即刻去,無左急嘅過程。但我個睇醫生時又無見議佢忍,反而係叫佢有機會就去廁所,唔好理急唔急

當時升小學我都好驚佢出醜,到現在小三佢係學校入面瀨過一次,離開學校即瀨兩次,平常日常生活上好多次,可能學校有同學有壓力嘅關係,係學校嘅表現真係好好多,但睇到佢係學校可以控制到,有時又會諗….到底佢係做唔到定唔做

大宅

2024年龍年勳章

有醫生證明,學校應該要協助處理,但唔一定係你想點就點,要同學校夾下

複式洋房

fong2005 發表於 23-3-24 08:21
我小朋友細個讀小學時
有個學生無論天氣熱凍都着校褸
最初唔知點解

都唔知可唔可以話好方法....
冬天ok,夏天都著校褸,又好奇怪....

已刪除用户

複式洋房

Yanbaby2015 發表於 23-3-24 08:25
你褲仔嘅意思係學習褲?
一係比個小息袋佢放d學習褲囉,小學應該唔會比你放d片/學習褲係學校

係,學習褲個d佢就可以自己處理到,只需要有一個清潔的空間就ok。
所以我才諗校務處或者醫務室得唔得。佢換片都唔駛要用廁所。

已刪除用户

子爵府

回覆樓主:

校務處,醫務室唔係層層有,上上落落好浪費時間

我覺得早少少俾學校知好D,同埋做定心理準備俾人笑點處理,因為小朋友有時把口真係唔識收,小朋友玩既時候可能拉拉扯扯,好易露褲仔邊

首頁
12345...13

尾頁

跳至