自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我都唔係好敢食,因為聽過日本好嘢係唔會運出國,但睇見周街都係日本士多啤梨感覺怪異。不過知避無可避,佢哋啲水已流入全世界

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sfccwy 發表於 23-3-25 00:16
注意!食安中心其實只係update咗將會每月檢測日本食物,實質係2019年到今日,佢哋都冇再為日本食物做過任 ...

自2011年日本福島縣核事故後,特區政府便對日本進口食品實施進口管制措施。從2011年3月至2021年12月的約10年期間,食物環境衞生署食物安全中心共檢測了超過76萬個日本進口食品樣本,所有食物樣本的輻射檢測水平均沒有超出國際食品法典委員會的指引限值。

珍珠宮

BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 23-3-25 09:20
自2011年日本福島縣核事故後,特區政府便對日本進口食品實施進口管制措施。從2011年3月至2021年12月的約10 ...

“沒有超出國際食品法典委員會的指引限值”,既然係安全,點解全部都係棄置或銷毁點解?

珊瑚宮

sfccwy 發表於 23-3-25 10:06
“沒有超出國際食品法典委員會的指引限值”,既然係安全,點解全部都係棄置或銷毁點解?

...

唔知你講邊隻食品, 驚到咁乜嘢都唔好食!

珍珠宮

Anka 發表於 23-3-24 19:31
聽專家講海水先流向美國, 再流來香港。

咁我地係咪連魚都唔食得?

珍珠宮

Fishqqma 發表於 23-3-25 09:20
自2011年日本福島縣核事故後,特區政府便對日本進口食品實施進口管制措施。從2011年3月至2021年12月的約10 ...

香港仍然禁止福島嘅蔬菜、水果、奶、奶類飲品及奶粉進口

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

redhot 發表於 23-3-25 10:12
咁我地係咪連魚都唔食得?

好難避免, 順其自然.

珊瑚宮

ernbe 發表於 23-3-25 10:21

福島個啲當然唔食啦!

珍珠宮

ernbe 發表於 23-3-25 10:21

點解早幾年香港有福島食品節?有福島米賣?!似乎政府把關形同虛設做下個樣
上星期日“香港飯局”果位專家亦話政府檢測幅射食品唔準,立法會議員陳x欣亦透露政府約在2018年受到商家壓力,商家要求政府對日本限制地區食品開放,所以....大家小心d,掛羊頭賣狗肉

珍珠宮

Fishqqma 發表於 23-3-25 10:22
福島個啲當然唔食啦!

咁點解香港會有福島米賣?食安中心所謂嘅限制和無驗到,又系咩回事?

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 23-3-25 07:16
咁都得?如果刻意誤導大衆,隱瞞真相,真係等天譴啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Edgar944 發表於 23-3-25 05:46
香港人特別長命, 不作比較大陸人 / 台灣人 / 日本人 邊個最長命,而且長命得來比較健康?
...

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-3-25 10:40
點解早幾年香港有福島食品節?有福島米賣?!似乎政府把關形同虛設做下個樣
上星期日“香港飯 ...

米係唔係蔬菜、水果、奶、奶類食品?

https://www.cfs.gov.hk/tc_chi/programme/programme_rafs/programme_rafs_fc_01_30_Nuclear_Event_and_Food_Safety.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

lihomahk 發表於 23-3-24 23:44
會減少買日本食物,台灣水果負面消息多,唔敢買,佢哋又入瘦肉精,所以豬肉的製成品亦已開始減少買,美國的 ...

...311之後就慢慢退出買/食日本野, E+已經咩都無買日本野, 聽聞福島賣5出的米, 用來做左D 食用即棄工具, 分銷日本國內食店啦..... 台灣野更加5會買, 當初賣得貴扮日本野, 之後大陸5要就通街都有, 最衰是佢地樣樣都加工,又瘦肉精.... 瘦肉精的肉..加拿大,美國食品安全都是接受GA,所以買野時真是要留意... 瘦肉精是歐盟的不接受,

相對穩陣都是大陸來的, 平靚正.....

Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

hinhin_ma 發表於 23-3-25 10:52
...311之後就慢慢退出買/食日本野, E+已經咩都無買日本野, 聽聞福島賣5出的米, 用來做左D 食用 ...

認同,仍然個句,幸好香港多選擇

大宅

桔仔媽 發表於 23-3-24 14:46
以前就係覺得日本食物安全,覺得貴d都會買,如今都唔安全,我不如直接買大陸嘢平d
...

同意

珍珠宮

桔仔媽 發表於 23-3-24 14:34
以前覺得日本水果好好味,但係加埋近排嘅新聞反而唔敢買,而家會買台灣多,其實唔知算唔算安全
...

我一向少買,你見咁多人去日本,冇人怕

珍珠宮

ernbe 發表於 23-3-25 10:48

米係唔係蔬菜、水果、奶、奶類食品?

同議員講嘅時間吻合,2018年
attach0/tmp/phpnyjg10

attach1/tmp/phpVVqE0S

侯爵府

2024年龍年勳章

向來很少買日本食物,311之後,不敢去日本

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

日本人有得選都唔食輻射區食物,上個月去東京食左間高級壽司,每一件都寫明出產地,完全冇輻射區,反而平價迴轉壽司有福島地區海產,就算去日本都會小心選擇食物

首頁
23456...9

尾頁

跳至