夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

佢應該有躁狂症,同佢傾傾見下醫生,唔肯,就離吧,真係會影響到個仔成長,為咗把風扇,個仔病都要罰佢跪,真係好痴線,你負擔整個家庭,有冇佢,有乜分別?層樓你供既,應該有轉數證明供樓,應該可以拎得返,希望你早日脫離痛苦

beebee67890    發表於 23-3-27 01:42

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

oreo20hk 發表於 23-3-25 21:23
層樓已經係佢名啦, 佢份人話自己好有骨氣, 唔會佔人便宜, 因為佢最怕比人睇唔起.
...
既然係咁,叫佢轉番個阿俾你囉。不過條友為起錢上來大叫層樓我都份, 因為俾左3000蚊!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆 oreo20hk 的帖子

既然攤開左黎講,叫佢一齊去睇婚姻輔導啦。佢咁要面,話比佢知,係幫大家協調溝通,一家人,唔係想話邊個啱、邊個唔啱。

珍珠宮

你搵錢多過老公幾倍,資產又多過老公,離婚係保障少錢一方

你過往都出過幾個同老公鬧交嘅帖,本身都係小事,不過雙方都唔識溝通、小事化大變成大吵

你搵錢多過老公幾倍,你出錢出力多過老公,所以對佢心存不滿
你係好勤力、凡事親力親為,但另一面睇你係唔肯放手
明明有工人都將大部份家務攬上身,搞到自己好攰,亦無時間同老公維繫夫妻感情
你負起家庭大部份支出同家務,你係好叻,但忘記咗要平衡,夫妻感情要擺心機同時間去維繫
男人亦自卑感作祟,佢內心不安,靠惡令你同仔仔服從佢

短期可以見婚姻輔導去協調平日相處矛盾
但終究係雙方價值觀相差太遠,你有鬥心、努力進修、上進工作同凡事想做到最好
而男方相反,想輕鬆過日子
雙方價值觀截然不同,令你哋之間愈走愈遠

在我角度,生活態度無對錯之分,只有夾定唔夾
在你角度,你覺得老公又懶又做唔到嘢亦無錯,不如放生大家好過每日怨對

所以長遠你要諗清楚,自己可否打從心底欣賞一個搵錢少你幾倍嘅老公
記住唔係「接受」,要係「欣賞」,維繫家庭關係從來不易,我相信要欣賞伴侶先能夠攜手走更遠嘅路

公爵府

回覆樓主:

個仔肯跟佢比佢帶出帶入
佢叫有少少貢獻
佢脾氣唔好但第二日冇嘢
我覺得未洗去到離婚

你叻過佢
你觀察下佢有咩優點同付出
試下多欣賞同讚賞
希望家庭和睦

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-3-26 11:58

你過往都出過幾個同老公鬧交嘅帖,本身都係小事 ...

多謝你咁有心打咁多字回覆我. 係呀, 日子久了我係對佢有不滿, 我都嘗試過欣賞佢多 d, 諗下佢既優點, 但好難做到. 一遇到佢情緒失控鬧人既時候就好憎佢, 乜優點都唔記得哂, 久而久之就對佢無哂感情. 而類似事件又不停發生, 惡性循環.

大宅

有教仔班上,叫老公上,或一齊zoom 上堂。。。 又平又方便

為個仔傷感情,好似頭家就冇咗

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 oreo20hk 的帖子

教仔方法有分歧好多家庭都有,只不過你個case係女尊男卑,你覺得自己付出太多,覺得對方唔識感恩,做不到你期望,於是你情緒出現問題。
我認為你要學習放手。你有錢請人為個仔補習,兩公婆都不插手,大家都唔好勞氣。買餸交俾工人,你知街市行情,工人打斧頭亦打唔到幾多,自己留返D時間做下facial,和朋友聚一聚,你過得開心,夫妻關係和親子關係就會好轉。

男爵府

同意,功課放學去補習社做完先返,買餸如果唔係要買好貴食材教工人去做,真係冇必要自己做唒,攞嚟辛苦,不過你老公又真係又癈又煩又八婆,都要同佢好好傾傾,話佢知你有離婚概念,等佢睇吓會唔會改一改,佢攞住三千蚊出去租個廁所,其實係你養家養佢,比我,真係好想掃佢出門口,我有朋友又係有個垃圾老公,不過就好錫個女,最後係分開但唔搞離婚,因為怕要養返佢轉頭

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

oreo20hk 發表於 23-3-25 21:17
咁你離左婚未? 我老公無郁手打過仔, 係發左癲咁鬧. 阿仔仍然好痴爸爸, 因為平時爸爸帶佢出入多, 而且會比 ...

未離,不過終會有呢日
阿女而家中三, 好想捱到個女入大學
平時大家都係透明
我已練成極高EQ
最近呢個月無工人
我要返工仲要煮足三餐比女同自己, 好攰好攰
果條友好討厭, 會將你剛剛洗乾淨廁所光速整污糟
我唔想再有對話, 全部吞返落肚
阿女都好憎佢老豆, 不過怕佢顛唔會同佢嘈
我另一樣既煩, 係黎自我阿媽
成日覺得離婚唔應該, 佢有問題應該大家好好去傾
但我已唔想再傾好憎佢, 點解阿媽唔係企係個女呢邊

子爵府

Mimmy 發表於 23-3-27 09:37
未離,不過終會有呢日
阿女而家中三, 好想捱到個女入大學
平時大家都係透明

既然阿女都好憎老竇,咁為乜仲要捱到個女入大學呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

cupid0627 發表於 23-3-27 16:36
既然阿女都好憎老竇,咁為乜仲要捱到個女入大學呢

為層樓,到時會供滿,就算對分我都比較容易handle 往後同阿女既居住問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

對你同呀仔, 離婚可能係好事
無耐性, 搵得少, 乜都嘈要人serve
其實點解佢1個月俾得3000咁少??
佢人工得幾千蚊定係欠緊私人債?

別墅

你老公冇出軌已經好好, 都唔珍惜

禁止訪問

禁止訪問

受到警告

珍珠宮

oreo20hk 發表於 23-3-26 13:26
多謝你咁有心打咁多字回覆我. 係呀, 日子久了我係對佢有不滿, 我都嘗試過欣賞佢多 d, 諗下佢既優點, 但好 ...

明白,你孭起頭家、出錢出力,忙到爆仲要受佢氣係好辛苦

女人天生身體結構上,注定育兒上付出較多,而你老公搵錢能力較低,家庭支出上亦靠你

識人嘅家庭崗位類似,女主外,男主內,女方搵錢能力較高
無請工人亦無長老幫手
男方主力湊小朋友,間中返pt
女方朝早湊大嘅返學、返工、返工泵奶、放工買埋餸、半夜負責起身餵夜奶(埋身)
好佩服佢嘅能力
佢兩個小朋友都開朗同成日笑,可見佢哋一家相處和諧

層樓你出大份但寫老公名,相信你係一個重情之人,你亦愛老公
如你想維繫呢頭家,要改變自己心態,搵專業人士輔導修補關係
修補破裂嘅關係漫長同困難,值得與否,你自己最清楚

子爵府

秋天與楓葉 發表於 23-3-26 11:58

你過往都出過幾個同老公鬧交嘅帖,本身都係小事 ...

我最鍾意睇你分析回覆

男爵府

cecelc 發表於 23-3-25 19:47
樓主2年前你已經開類似既post,既然咁耐佢都唔改變,你又揾到錢照顧到自己照顧到個仔,何必咁痛苦。

重點 ...
講真,香港d男人好多都是如此,已經燥底,又加上失業,又對住小魔怪,更燥上加燥。
現在香港已復常,失業率也不高只3.3 %,你叫c6出去工作賺錢分擔家庭開支好過啦!男人不似女人,有工返才找到自我價值,心理才會平衡d。屆時放工回家倦到死,還有时間理個仔咩!甘咪不會罵仔囉!
都說港男幸福過港女好多,港男做一份工都做吾掂,嘈亂巴閉,港女做三份工都甘做啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我接受唔到鬧仔鬧到要佢跪,呢啲係完全剝奪小朋友嘅自尊心行為,嚴重影響佢嘅成長!我唔會再去諗佢有咩好處,只會諗長此落去,我個仔嘅性格、價值觀會被扭曲,終身受影響,甚至一世人會唔識開心,太大代價,我一定走!

首頁

尾頁

跳至