自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

話說幫老豆買車票返大陸,已經一早係個網到諗住買,點知全部售罄,好啦!咁排後補,兩日都無乜消息,又諗住買大陸app售票個d,係深圳轉一程火車,又要大陸電話號碼,諗諗下上網搵,原來直接去西九龍火車站度用自助售票機買,一去到,大把票賣!咩時間咩座位都有,其實係咪根本個網扮到好熱賣?實情大把票

如果去西九買 記得帶回鄉證同家人個張都要帶去

fairplay    發表於 23-4-23 20:05
craig1688    發表於 23-4-23 12:29
Boeing787    發表於 23-3-26 10:36
WSYSC    發表於 23-3-26 07:38
WSYSC    發表於 23-3-26 07:37

珍珠宮

YYChannn 發表於 23-3-25 23:54
話說幫老豆買車票返大陸,已經一早係個網到諗住買,點知全部售罄,好啦!咁排後補,兩日都無乜消息,又諗住 ...

一早係個網買 - 邊個網?
大陸app - 邊個app?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

西九現場買係高鐵預留比站賣,同網站賣嘅飛分兩條隊,預留比唔識電腦/手機都可以買。
之前好多人排隊排幾個鐘都買唔到,我始終覺得係視乎班次多唔多,同埋運氣。

大宅

我呢排都有幫家人買高鐵飛,搞到心很累
一開始諗住用12306 app 買,登記完又要等身份認證,等咗大半日都無收到email

即晚去西九站買,用售票機要用實體回鄉卡,排櫃位又話出示列印本,show 相唔得,白行咗

因為網上仲未驗證到,搞到第二朝一早再去西九站買,搞咗15分鐘左右先買到

原來網上登記要入簡體字,所以一直都驗證唔到

早2日又幫佢哋買復活節既飛,早上8點一開售就即㩒,08:04 已經話最心儀嗰班車無晒連位,又搞咗一輪。唉,過2日又要買回程

大宅

一開始諗住用12306 app 買,登記完又要等身份認證,等咗大半日都無收到email

即晚去西九站買,用售票機要用實體回鄉卡,排櫃位又話出示列印本,show 相唔得,白行咗

因為網上仲未驗證到,搞到第二朝一早再去西九站買,搞咗15分鐘左右先買到

原來網上登記要入簡體字,所以一直都驗證唔到

早2日又幫佢哋買復活節既飛,早上8點一開售就即㩒,08:04 已經話最心儀嗰班車無晒連位,又搞咗一輪。唉,過2日又要買回程

子爵府

回覆樓主:

早幾日我經歷了網上開售首3分鐘已賣晒高鐵票,屋企人中午去高鐵站竟然有票,但沒買了,因為回程又要搞過,最終網上買來回跨境巴士算,平一半價錢,又不用搶,只係怕塞車

伯爵府

我媽想番大陸,要幫佢整電子支付工具同點買車飛,我都覺得好復雜,要上bk學習下

男爵府

話說幫老豆買車票返大陸,已經一早係個網到諗住買,點知全部售罄,好啦!咁排後補,兩日都無乜消息,又諗住 ...

我前日係携程都買到,佢會自動買/搶飛,我一早揀定4月4日西九去XX,瞓醒覺見到訊息通知成功購票。

男爵府

我覺得都係,因為我見機票貴幾百蚊都大把有得賣。

子爵府

wailanf 發表於 23-3-26 00:30
一開始諗住用12306 app 買,登記完又要等身份認證,等咗 ...

唔知裝个12306 App来做乜,買唔到票,激死😲

別墅

wtfa 發表於 23-3-26 04:49
唔知裝个12306 App来做乜,買唔到票,激死😲

試下用携程買,可以的

大宅

wailanf 發表於 23-3-26 00:30
一開始諗住用12306 app 買,登記完又要等身份認證,等咗 ...

係你自己的問題怎能夠怪別人?
你揀了用email 收驗證碼?而唔用手提電話?

個12306明明要求你輸入回鄉卡資料,為什麼你輸入香港身份證上的資料?
香港身份證姓名用繁體字,回鄉卡用簡體字
唔通你回鄉卡上的姓名用繁體字?
attach0/tmp/phprfT9CJ

伯爵府

超煩囉

水晶宮

sharebuy 發表於 23-3-26 00:44
我前日係携程都買到,佢會自動買/搶飛,我一早揀定4月4日西九去XX,瞓醒覺見到訊息通知成功購票。
...

我想請問一次過可唔可以買多張?我要幫老爺奶奶買。

珍珠宮

我直接係12306買,又快又方便。

水晶宮

wcandtt 發表於 23-3-26 08:21
我想請問一次過可唔可以買多張?我要幫老爺奶奶買。

可以買多張,提前入定資料,落單一次過揀名。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

佢地個系統係分開既,所以搞到個個要撲去西九買,好煩
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 23-3-26 00:18
西九現場買係高鐵預留比站賣,同網站賣嘅飛分兩條隊,預留比唔識電腦/手機都可以買。
之前好多人排隊排幾個 ...

其實咁做都無可厚,但比例係幾多先,無理由一買就要後補架
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 23-3-26 08:47
佢地個系統係分開既,所以搞到個個要撲去西九買,好煩

琴日去都唔使點排隊 但一定要帶去個個人張回鄉證

男爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 23-3-26 00:04
一早係個網買 - 邊個網?