自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-3-26 10:50
原來係咁解
我原以為真係回魂陳生

來自家有喜事
attach1/tmp/phpJDT4UX

珍珠宮

larisqa 發表於 23-3-26 08:33
現在做緊兼職。有一份都做左5年,原本相安無事,我返既時段得我一個。但突然出現好大威脅,佢既出現令我顯 ...

我其實覺得係社會唔係鬥有錢鬥叻,好多事情自己控制唔到,你就算叻過佢都未必你所想,要鬥強鬥長久,改變不到別人的,改變自己心態

珍珠宮

如果你想改變人哋對你嘅睇法,首先改變自己對自己嘅認知!
首先,呢個世界唔會圍住某一人公轉,唔好唸住自己想點…點解周圍咁… 就算你係CEO,雖然公司內、行業內關注度會好高,但其實唔係你想點就點,好多事情都係要取捨,需要結果最大化。
第二,人係必須繼續往前走,唔好成日想當年,你唔走唔可能阻止其他人走得比你快,除非你脫離社會,隱身孤島。冇比較冇傷害,比較係前進嘅推動力,如果係自己都覺得好嘅方向,點解唔俾啲動力自己去學習?
第三,貼地啲,唔改變自己心態,總係覺得周邊個個欠咗你咁,搵工難搵朋友更難。改變自己後你先可以發現,其實冇咩係唔可以解決。

大宅

lovelybaby2015 發表於 23-3-26 10:54
重溫完

原來樓主想自殺好耐

咁我記得佢啦⋯⋯
真係陳生黎
如果唔改變自己性格,真係無人可以幫到佢

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

子爵府

你去到邊總有人叻過你醒過你

你不如搵d工作可以work from home唔洗對人

子爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-26 09:22
明顯係。大家唔認得佢係陳生咩

你一講先留意佢個名

珍珠宮

現在做緊兼職。有一份都做左5年,原本相安無事,我返既時段得我一個。但突然出現好大威脅,佢既出現令我顯 ...

不斷繼續裝備自己
令所有對你有意見既人知道
佢地既睇法係錯既

公爵府

2024年龍年勳章

你睇到其他人嘅優點就去學下,
人生就係咁樣不斷學習,勇於改進,
唔係自己睇死自己無用就過到活

伯爵府

唔關其他人事,威脅到你既係你自己既思想,改變自己思想就得,凡事盡自己能力做就可以,唔使同人比較,任何一個人都有別人做得比自己好,唔通人人都要自殺?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 23-3-26 10:21
佢之前話住香港唔開心死又死唔去,依家點都要搵啲籍口自殺囉

妒忌樓下保安收利是

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

太長冇睇晒,不過你打俾算住你呢份兼職做過世?
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

Fishqqma 發表於 23-3-26 12:07
妒忌樓下保安收利是

好痴線

大宅

jj7723 發表於 23-3-26 10:07
無意冒犯,無意影射,不過真係活生生發生我身上
公司請咗位新同事,返咗2個月,唔出聲,唔溝通,咩都話好驚 ...

甘嘅人都有人請,睇嚟我都可以重投職場

珍珠宮

我諗你有情緒病問題
或太自卑太無自信
除咗自己改善,其實無人可以幫到你
試想吓
你係老闆,點會為咗遷就你而唔要個有效率既人工作?除非個老闆係你父母
無論你點轉工作都無用,因為一定有個更叻既人係你身邊,
只能夠改變自己心態,積極學習人地高效率既能力
不過咁,就睇你講既野,我覺得你可能有情緒病,再加太無自信,令你根本無辦法有正常思維去面對
一係去輔導,二睇多啲正向既書藉,三靠自己既意志力

珊瑚宮

白毛毛 發表於 23-3-26 10:50
原來係咁解
我原以為真係回魂陳生

大宅

有競爭才有進步,人每天都係在學習,係要進步的,不可能永遠都有惰性,已明知有乜吾好,不是要唸点改進??点改善,盡能力做到好一点??

珍珠宮

larisqa 發表於 23-3-26 08:36
唔通就是答我叫我搵另一份轉工辭職,我現在搵到岩做個d都發生咁大挫折威脅事端。你仲要我搵幾多份? 不是想 ...

正所謂天生我才必有用,論出膠post 同強詞奪理呢方面你絕對比起大部分正常人優勝,你可以喺呢方面繼續發光發熱

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

都4版了,樓主習慣拋下問題就唔回,要儲分都不是這樣,討論區要互動才有用,不要浪費別人對你的關心。

伯爵府

Xmas吸收勳章

真心的,建議你找情緒輔導

首頁

尾頁

跳至