自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位BK JM,
我有親戚本身退休公務員,本身住元朗,2個月前不幸中風,現留醫屯門醫院康復大樓治療,想轉院例如(emoji)去QE Block L,請問有冇JM知道有何途徑(emoji)?或有何方法?感謝大家!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mylittleson 發表於 23-3-26 13:31
各位BK JM,
我有親戚本身退休公務員,本身住元朗,2個月前不幸中風,現留醫屯門醫院康復大樓治療,想轉院 ...

可以咁轉?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

私家病房?

男爵府

cy101 發表於 23-3-26 13:43
私家病房?

QE 無私家病房。

政府主要以醫管局的服務來履行其合約責任,通過全港的普通科 門診診所、專科門診診所及醫院網絡,提供服務,而這些服務多屬免 費。大部份的醫管局普伊利沙伯醫院 (L 座)也特設公務員及合資格人士診症時段,為他們提供專科服務。 醫療技術日新月異,新藥物面世,加上醫管局制訂的治療程序,公務 員及合資格人士都因而受惠。醫管局醫生會視乎公務員及合資格人士 的病情、可用的藥物、治療方案等,來決定治療的優先次序及方法。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Activehealth 發表於 23-3-26 13:44
伊利沙伯無私家病房

咁.…應該冇方法!

象牙宮

回覆樓主:

政府醫院可以轉政府既咩?應該要特別理由喎

水晶宮

公務員QEH 應該有Private ward 住,不過未必有位。
你係復康,復康應該係去復康醫院 eg 九龍醫院,唔係去QEH.
另L block 係診症室only, for 專科門診或staff clinic, 唔係病房。

你屋企人出唔出到院 ?

子爵府

+5熱血勳章

各位BK JM,
我有親戚本身退休公務員,本身住元朗,2個月前不幸中風,現留醫屯門醫院康復大樓治療,想轉院 ...

QE L座有得住院

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

ry 發表於 23-3-26 14:21
QE L座有得住院

冇吖
L block覆診睇醫生

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

各位BK JM,

咩原因要轉院

複式洋房

Nbs 發表於 23-3-26 14:17
公務員QEH 應該有Private ward 住,不過未必有位。
你係復康,復康應該係去復康醫院 eg 九龍醫院,唔係去QE ...

因為佢仲有心臟問題,醫生話視乎心臟平穩狀況,樂觀d 4月中可以出院。

複式洋房

wasabikingdom 發表於 23-3-26 14:28
咩原因要轉院

因為同房有個阿婆應該有啲情緒問題,除咗佢瞓咗外,不停鬧人騷擾親戚,令佢好困擾。加上屯門比較忙,姑娘和嬸嬸照顧方面忙不過來,親戚有失禁情況,好多時換唔切片令到有d損傷。
今日去探佢,見佢情緒一日比一日嚴重,問可否(emoji)院,我又唔識呢啲野,所以上來問問。明天睇吓是否可以約見醫務社工。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mylittleson 發表於 23-3-26 14:55
因為同房有個阿婆應該有啲情緒問題,除咗佢瞓咗外,不停鬧人騷擾親戚,令佢好困擾。加上屯門比較忙,姑娘 ...

其實QE 人手一樣咁忙, 我爸住院其間, 隔離唱歌病人不停偷佢啲嘢,醫院一樣冇法處理

男爵府

因為同房有個阿婆應該有啲情緒問題,除咗佢瞓咗外,不停鬧人騷擾親戚,令佢好困擾。加上屯門比較忙,姑娘 ...

其實所有公立醫院都係咁,如果入得半私家病房,可以好啲

瑪瑙宮

各位BK JM,

住元朗去屯門醫院診治係近區,除非佢住響九龍區,或者你地自己問下醫生。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

QE應該更忙。

男爵府

回覆樓主:

QE 本身係中轉服務,唔係用嚟復康用。就算老人家本身急症入QE, 情況穩定都係要你轉院去其他復康醫院

QE 有頭二等,多數俾左生仔用,除非你係高官

登陸火星    發表於 23-3-26 17:28

男爵府

sasa615 發表於 23-3-26 15:56
QE 本身係中轉服務,唔係用嚟復康用。就算老人家本身急症入QE, 情況穩定都係要你轉院去其他復康醫院

QE 有 ...

私家病房果層,婦產科病房對面就係私家病房,唔會比婦產科佔用,婦產科無位就繼續留係公眾病房。
https://www3.ha.org.hk/qeh/tch/healthcare-professionals/dept/pw/index.htm
私家病房位置:
頭等私家病房(男/女) C座11樓
二等私家病房(男) B座10樓
頭等及二等私家病房(女) E座11樓

水晶宮

sasa615 發表於 23-3-26 15:56

QE 有 ...

產科私家病房,
同女私家病房,
同男私家病房
係3 個分開的病房。
唔會"多數比生仔用".

首頁

尾頁

跳至