自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mackeung 發表於 23-3-28 11:40
咁唔使審啦,叫法庭即刻判佢坐監咪得囉。

你未見識過學校為左名聲可以好黑暗

大宅

gallygally 發表於 23-3-28 11:42
你未見識過學校為左名聲可以好黑暗

你都未見過好多學生屈老師/同學。

子爵府

mackeung 發表於 23-3-28 11:43

我冇見過喎

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-3-28 10:16
東張一播先去起訴, 會唔會咁岩得咁橋
呢間學校早已臭名遠播
如果個男仔無做過, 自己出黎東張申 ...

警方如果真的已落charge, 我相信唔相信個男仔完全無辜。

不過,如果講到個男仔捉下個女仔手就等於男仔有非份之想,就實在太誇張,大家覺得13歲女好細,同樣13歲男仔思維仲細。

唔講呢個case是否真有其事(以警方落案及是否入罪為準), 但以成年人想法去諗一個13歲嘅男生想法,真在太嚴苛。

子爵府

mackeung 發表於 23-3-28 11:43

只知好多家長唔教仔, 做錯事只會指責別人,推卸責任

侯爵府

gallygally 發表於 23-3-28 11:45

啱!最實際係同啲仔講,只要衰11,話之你兩情相悅,都係犯法!好過幫佢哋搵一大堆藉口!

大宅

gallygally 發表於 23-3-28 11:44
我冇見過喎

大約10年前有間名校,有個學生欠交好多功課,比個老師罰佢留堂,個學生不甘就屈個老師非禮,5個月後個老師真係比警方起訴,在上庭前有2個學生出黎證明老師無非禮個學生,最後都撤消控罪,個老師白白比人屈,好彩校長信個老師,半年後復職。

你唔係唔知,係想聽咪聽,唔想聽咪當唔知。

珍珠宮

gallygally 發表於 23-3-28 11:44
我冇見過喎

我見過。 唔係所有學生都似你想像中咁純品,特別係上到中學,女仔又早熟,佢地嘅心思意念,可以係唔止我地想像咁。

大宅

gallygally 發表於 23-3-28 11:45

絕對認同,家長將責任推晒比學校。

以前家長怕班主任,而家係班主任怕家長,以前學生打架,返屋企一定比父母鬧,但而家佢個仔係學校犯事就推落老師到。

珍珠宮

shobi 發表於 23-3-28 11:47
啱!最實際係同啲仔講,只要衰11,話之你兩情相悅,都係犯法!好過幫佢哋搵一大堆藉口!

...

真係上到床上,都係個仔自己衰先,咁都打死無怨, 但有時只係普通社交接觸都被屈嘅話就最慘。(利申,真係有邪念嘅人就抵佢)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 23-3-28 11:52
我見過。 唔係所有學生都似你想像中咁純品,特別係上到中學,女仔又早熟,佢地嘅心思意念,可以係唔止我地 ...

而家嘅中學生真係唔係想像中咁,男仔追女仔唔成功,周圍唱個女仔呃飲呃食,仲話要計番啲錢,真係唔好話單純

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己一個女,我都同佢講同異性最好保持距離,我話你女仔搭男仔膊頭唔會比人話,調轉男仔咁做就唔同,唔好講咩就算成年人工作同異性都要保持距離

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 23-3-28 11:45
警方如果真的已落charge, 我相信唔相信個男仔完全無辜。

不過,如果講到個男仔捉下個女仔手就等於男仔有 ...
但呢度既人就用成年人想法去諗一個13歲既女仔
暗示個女仔主動、老屈、作大想唔返學、思覺失調、有其他問題
真係乜都有, 13歲... 被害再 N 度傷害
之前有影過女仔成績表, 個女仔本身成績好品學兼優生

如果唔係父母上東張, 件事就變左好似無發生過
男仔繼續返學, 加害人生活如常, 逍遙法外, 唔需承擔後果
女仔留班/轉校, 獨自同家人承受一切問題

珍珠宮

黃二少奶 發表於 23-3-28 11:57
而家嘅中學生真係唔係想像中咁,男仔追女仔唔成功,周圍唱個女仔呃飲呃食,仲話要計番啲錢,真係唔好話單 ...

男女都一樣,聽仔講學校內見唔少靚女同學收兵收禮物,關系曖曖昧昧,喜見男仔為佢爭風呷醋。 呢d男仔(明知自己係兵) 我都幫唔落,自己攞黎衰。

但如果你講個種女仔內心係正氣,食飯夾錢係正常到不得了,一開始諗住食飯唔夾錢,難免被人感覺呃飲呃食。

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-3-28 12:04
...

咁個男仔呢?佢唔係都係13歲咩?

13歲仔咪比13歲女更遲熟。 當然,事件真相由警方找證據證明,我只係討論緊網友嘅論點啫!

公爵府

好媽媽勳章

shobi 發表於 23-3-28 11:47

...

其實我仔細個時,我真係教個仔,返學同d女同學幾好朋友都好,要互相專重,千萬不可有身體接觸,拍下手,拍膊頭都唔得,因為你可能無意,但人哋可能覺得你有心,會覺得唔舒服或被侵犯,所以玩得幾癲都好都要保持返一d距離好d

女孩子又好,男孩子都好,都要教佢哋要保護自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 23-3-28 12:06
咁個男仔呢?佢唔係都係13歲咩?
呢度好多JM 幫緊佢丫
無返半年學, 就黎被迫轉校同留班係女仔呀!

子爵府

mackeung 發表於 23-3-28 11:51
大約10年前有間名校,有個學生欠交好多功課,比個老師罰佢留堂,個學生不甘就屈個老師非禮,5個月後個老師 ...

咁你認為個女仔想屈個男仔d咩呢?

子爵府

littlefunpig 發表於 23-3-28 12:04
...

睇對父母都知其子女品行一二啦,對父母都唔係d善於辭令的人, 相信唔會無啦啦冒犯法風險去屈同學囉。 俾假口供係刑事黎架!
再者個女仔有在屯門醫院覆緊診, 如果係有思覺失調,妄想症就晨早轉介左去精神科啦

littlefunpig    發表於 23-3-28 13:55

水晶宮

薯圈 發表於 23-3-28 12:05
男女都一樣,聽仔講學校內見唔少靚女同學收兵收禮物,關系曖曖昧昧,喜見男仔為佢爭風呷醋。 呢d男仔(明知 ...

食飯夾錢應該,但送禮物呢啲邊得計,收兵呢啲係衰,不過你情我願嘅

首頁

尾頁

跳至