自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

czl115 發表於 23-3-27 13:09
我要幫人,都要自己試一下係咪咁咁咁,才會答人,以免誤導他人
你呢,唔係拼多多用戶又唔係美團用戶,一開 ...

你又錯啦,我有用拼多多播
你不如叫d人唔好再害人叫人冒險去用仲好啦

跟樓主講等拼多多修正先才是正道

水晶宮

2024勳章

BKFinder 發表於 23-3-27 13:04
咪傻啦,部部機未必完全一樣的見到的也許有少許分別,我見不到並不代表全部見不到,明無?

但冒險 ...

講到好似你唔查證一下,就話香港用唔到美團,唔出醜唔核突

水晶宮

2024勳章

BKFinder 發表於 23-3-27 13:11
你又錯啦,我有用拼多多播
你不如叫d人唔好再害人叫人冒險去用仲好啦

我唔想叫其他人做乜唔做乜,只想睇你出醜

公爵府

BK Milk勳章

BKFinder 發表於 23-3-27 12:44
又一中招人以為刪左apps 出醜

你廢話咩!del左icon唔係del?要去搵返都冇問題?咩係主問題你都分唔清就唔好亂講野啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

baby668 發表於 23-3-27 12:04
見到呢度好多人都鬧,google自動刪除拼多多apps,係美國霸權行為,實質上睇返內地綜合報道,拼多多apps根本就有 ...

首先, 你一樓quote的 hyperlink (cn-sec.com) 不是中國網站. 中國網站尾應為.cn
cn-sec不排除是海外網軍的網站.
該網頁根本找不到負責公司的資料

你一樓第2個hyperlink 是文匯報,
好general的內容,
冇提過併多多或其他中國電商有問題.
如我睇漏, 請告訴我在第幾段及那段第幾行提過

大部份指控都寫住'懷疑',"預防'..
即係未經證實

Google的回應(見下)是在google play download有google protect, 沒有惡意程式,否則晨早下架

現在發現有問題的是非Google play 下載的併多多

因美國禁國內用google,
國內人逼住用山塞版裝併多多,
才中了惡意程式

既然由google play下載版冇問題,
為何反而剷左正版,
逼人用山塞版, 屈正版有惡意程式?
attach0/tmp/php0OCbSi
attach1/tmp/phpfosRkF

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 23-3-27 13:46
首先, 你一樓quote的 hyperlink (cn-sec.com) 不是中國網站. 中國網站尾應為.cn
cn-sec不排除是海外網軍的 ...

(續上)
樓主說部份人選擇盲目撐中國企業,
不承認事實.

但問題係連Google(谷歌)發言人都話在google play裝的正版併多多已通過google protect測試, 沒有問題

有問題是在非google下載的山塞版,
因Google不再sevice國內,
國內人如裝山塞版併多多才有風險

ps.如google play中裝的併多多有惡意程式係“事實”,
請樓主post "真"的證據讓大家分享.

你要我們相信不難, 但你要下點功夫,
不要copy and paste未fact check 的文章

傳媒炒作新聞, 越描越黑

facebook/Google 自己冇“儲存”( 不是偷嗎?)客户資料,加以分析,

再“提供”( 不是出售個人資料嗎?)俾商界去sell咩?

為何google不去刪除埋自己呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

czl115 發表於 23-3-27 12:44
拼多多已存在多年,以google實力點會而家才知有漏洞?唔係應該幾年前就出手?
...

估計是因為拼多多海外版temu去年登陸到美國,很快就成為下載APP榜首 ,威脅到一些美國本地的既得利益者

翡翠宮

bobomia 發表於 23-3-27 16:55
估計是因為拼多多海外版temu去年登陸到美國,很快就成為下載APP榜首 ,威脅到一些美國本地的既得利益者
...

有可能

琥珀宮

baby668 發表於 23-3-27 12:04
見到呢度好多人都鬧,google自動刪除拼多多apps,係美國霸權行為,實質上睇返內地綜合報道,拼多多apps根本就有 ...

其實你究竟明唔明d人點解要鬧Google 呢
問都唔問下就剷左人地個icon,通知都冇句,唔安全都係要裝,點解佢要剷我部機嘅野,佢有咩權咁做呢,我冇授權比佢剷我部機任何一樣野,無論icon定係app

珍珠宮

mandy952 發表於 23-3-27 17:56
問都唔問下就剷左人地個icon,通知都冇句,唔安全都係要裝,點解佢 ...

*我冇授權比佢剷我部機任何一樣野,無論icon定係app"

你當人地 legal 流的?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

D人係咁架啦

Secure d,多d功夫,又話你唔方便
Ok啦由你瀨野啦又話咁大間公司點估到咁冇保障要報東張

君不見個個自己隊哂自己otp出去之後就上東張喊驚

翡翠宮

mandy952 發表於 23-3-27 17:56
問都唔問下就剷左人地個icon,通知都冇句,唔安全都係要裝,點解佢 ...

我N年前已關咗protect啦 ,拼多多不是第一個被刪的apps,睇幾時刪微信、抖音

複式洋房

baby668 發表於 23-3-27 12:08
所謂大數據就係喺你部電話偷嘢,所以大家用大陸apps真係要小心

小 心

子爵府

小豬澄 發表於 23-3-27 12:24
我從來都唔用拼多多

國內好多apps都有間諜程式,本來我都唔信,當然你話外國apps會唔會有,我都覺得有可能

子爵府

baby668 發表於 23-4-12 08:47
國內好多apps都有間諜程式,本來我都唔信,當然你話外國apps會唔會有,我都覺得有可能
...

唔使覺得可能,以下是泰國指出的資料

203 個危險手機 Apps 入銀行戶口偷錢

是次的報告由泰國的數碼經濟及社會部(DES)以及國家數碼安全局(NCSA)發表,當中列出了 203 個來自 Apple App Store 以及 Google Play Store 的 Apps,指出這些 Apps 可能會遙距控制用戶的手機、偷取用戶的個人資料,甚至可以將金錢從受害人的銀行戶口中提走。

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/862344/%E6%89%8B%E6%A9%9F%E7%97%85%E6%AF%92-203%E5%80%8Bapps%E9%81%99%E8%B7%9D%E5%85%A5%E9%8A%80%E8%A1%8C%E6%88%B6%E5%8F%A3%E5%81%B7%E9%8C%A2-iphone-android%E5%90%8C%E4%B8%AD%E6%8B%9B

珍珠宮

czl115 發表於 23-3-27 12:44
拼多多已存在多年,以google實力點會而家才知有漏洞?唔係應該幾年前就出手?
...

唯一合理原因應該係上架時Google審查不力,任由唔安全的apps上架,然後好後期才發現問題。否則就係佢話唔安全就係唔安全。

如果係前者情況,Google系統上面還有更多來自全球各地的不安全apps上左架。

珍珠宮

moto1357 發表於 23-4-12 09:37
唔使覺得可能,以下是泰國指出的資料

估唔到泰國當局咁認真!

水晶宮

2024勳章

平平常常 發表於 23-4-12 11:05
唯一合理原因應該係上架時Google審查不力,任由唔安全的apps上架,然後好後期才發現問題。否則就係佢話唔 ...

上架幾年才發現有風險,咁講google上面仲有好多未被發現嘅風險app

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平平常常 發表於 23-4-12 11:05
唯一合理原因應該係上架時Google審查不力,任由唔安全的apps上架,然後好後期才發現問題。否則就係佢話唔 ...

唔一定二選一,兩個問題可以並存!

子爵府

crt1234 發表於 23-3-27 12:35
樓主咁講,好易被“圍攻”

講事實怕乜嘢

首頁

尾頁

跳至