自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

yoyo-818 發表於 23-3-27 12:13
當小朋友收到獎學金或紅包時,不少父母都會代為「保管」,有無聽過父母對自己講過「大個俾返你」?
近日竟 ...

到我仔完成大學課程後,我會比返晒佢。

水晶宮

Ononluk 發表於 23-3-27 12:36
有冇利息先?
最均真都係開個兒童戶口,有得睇住條數,一到18 歲就過返去成人戶口。
我細個(3x年前),我 ...

有,我二個子女一出世第一年就已開戶口入錢。每月都入。

侯爵府

回覆樓主:

我大嗰2個就已經比返
細嗰2個就keep住儲到中4會比返佢地

因為大嗰2個都係中4比返佢地既

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

當小朋友收到獎學金或紅包時,不少父母都會代為「保管」,有無聽過父母對自己講過「大個俾返你」?
近日竟 ...

我仔咁多年來,收到嘅利是,唔算好多亦都唔算少,但我唔會專登同佢講話我幫你儲起;話幾時俾返你!
佢中學前所有利是我都全部收起,直至升中一開始,佢收到嘅利是,我會俾返一半佢!
其實我已經由佢一歲嗰年開始,我已經買咗一個教育儲蓄保險,供到18歲就完,到佢18歲時候可以全數取回,亦都可以賺利息,到21歲先至全部取回,嗰度都有成1X萬,多過佢咁多年來嘅利是,咁嗰份儲蓄保險我真係全數俾返佢

水晶宮

近日竟 ...

18吧,bb時滿月的金器加,利士再加少少做10萬定期,18歲時比番佢

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

近日竟 ...

年代唔同喇點會呃佢,保管之餘仲keep住入俾佢

水晶宮

我自己嘅阿媽冇俾返我。
我女嘅我連本帶利俾返哂佢,18歲開個綜合戶口,連埋股票,佢不知幾開心一份大大禮
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

醒目開學勳章

近日竟 ...

我老公由小三到現在中五,袋了仔獎學金十幾萬仲未比佢,成日話入大學雙倍比佢,我信住先,如果佢敢唔比,一定鬧爆佢

珍珠宮

冇用過,但未開銀行戶口

大宅

我多數都會拎黎買玩具俾佢

珍珠宮

近日竟 ...

會。我冇攞走,只各開一個戶口簿,每次入錢,我攞簿同細路去入,年復年,佢哋見冇少到,自然對父母都安心。

珍珠宮

fa01 發表於 23-3-27 13:20
我老公由小三到現在中五,袋了仔獎學金十幾萬仲未比佢,成日話入大學雙倍比佢,我信住先,如果佢敢唔比, ...

佢會話大學學費迷係囉!升大學就自己交學費。

子爵府

醒目開學勳章

olkan 發表於 23-3-27 13:32

唔好掛(emoji)

子爵府

醒目開學勳章

可能係話如有本事繼續攞奬學金!

子爵府

回覆樓主:

現在的年青人真幸福 !

男爵府

我攞哂黎用係佢補習學野既學費錢

侯爵府

近日竟 ...

我個仔嘅利是錢仲係我幫佢保管。
佢嘅獎學金全部都係書券形式,咁就佢自己決定買咩書,用完書卷剩返嗰啲尾數我幫佢比。

利是錢大個我會俾返佢嘅。 獎學金啲書卷偶爾佢都會話媽媽你想買嘅書就喺我啲獎學金度攞啦。嗰啲我就唔會再同佢計㗎啦,希望佢keep住年年有得補充下啦

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

fatgarden 發表於 23-3-27 13:41
現在的年青人真幸福 !

係!
仲有一出世幫佢買嘅保險18歲要轉返畀佢
開心過每一天吧!

侯爵府

如果你個仔讀大學嘅時候繼續攞scholarship 呢? 你老公冇後路㗎啦喎

水晶宮

冇計, 唔想計, 好麻煩.

首頁

尾頁

跳至