美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

素顏霜同base有乜分別?

水晶宮

回覆樓主:

隔離霜Base或者primer妝前乳主要作用係妝前打底,撫平瑕疵修飾毛孔和控油 (有talc or silica吸附油脂成份),令之後再上粉底更貼服平滑持妝更久。部份隔離霜亦發展到有tune色功能,例如綠色可降低泛紅,紫色可提亮暗沉,或粉肉色有自然亮白紅潤效果。

素顏霜係標榜可獨立使用,既有base功能又可偽裸妝,功能上除以上tune色/提亮,亦發展到更強潤色和遮瑕效果,自然妝效比用base更細緻,又比粉底更融入自身膚色。素顏霜可取代粉底,做到有天生好皮膚好氣息的素肌效果。另外,素顏霜係方便冇時間化妝嘅人,好多時會有埋防曬、保濕養膚成份,一支搞掂代替隔離霜和粉底。

侯爵府

Elenalan 發表於 23-3-27 22:17
隔離霜Base或者primer妝前乳主要作用係妝前打底,撫平瑕疵修飾毛孔和控油 (有talc or silica吸附油脂成份) ...

素顏霜幾好喎!有冇推介?

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-3-28 09:06
素顏霜幾好喎!有冇推介?

素顏霜有純提亮/增白的,有潤色(粉底色)的,我就鍾意用潤色的,代替粉底液,但遮瑕度一定冇粉底咁高,如果平常都要中高等遮瑕度粉底就未必合你期望,或者要再加concealer。

我最近好鍾意用Userism DD Cream, 有潤色又可修飾毛孔,自然提亮效果,而且防曬力不錯,當埋防曬用。

以前用了好多年Chantecaille Just Skin, 但近年用覺得d色好深好暗,好難match到膚色 (唔知係佢轉左shades定係我laser後白左),最近轉用左呢支香緹卡平替,效果好好(個人覺得好過Chantecaille和CBP), 質地水潤,耐左冇暗而係自然融入膚色,不過物理防曬成份只有TiO2, 即使有1%Ectoin保護力也不夠,我會先搽防曬打底再搽佢。
attach0/tmp/php5Ra7nI

attach1/tmp/phplIzixF

attach2/tmp/phpzg2BGC

attach3/tmp/php7Vj1Pz

侯爵府

Elenalan 發表於 23-3-28 10:36
素顏霜有純提亮/增白的,有潤色(粉底色)的,我就鍾意用潤色的,代替粉底液,但遮瑕度一定冇粉底咁高,如果 ...

DD cream即是比CC cream更薄嗎?在哪裏買?

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-3-28 11:19
DD cream即是比CC cream更薄嗎?在哪裏買?

睇個別產品吧,但我用過嘅係cc cream多數比DD cream薄,bb cream最厚。

DD cream作用係潤色+防曬+輕遮瑕,有d仲標榜養膚功能,質地會比較豐盈,但推開仍然係薄貼的。

其實素顏霜太多種類,點樣揀好視乎用家需要。我每朝得10min上妝,亦好怕搽好多層skincare, 又有需要補防曬,DD cream可直接當防曬和粉底用好啱我。

侯爵府

Elenalan 發表於 23-3-28 12:54
睇個別產品吧,但我用過嘅係cc cream多數比DD cream薄,bb cream最厚。

DD cream作用係潤色+防曬+輕遮瑕 ...

咁dd cream屬於素顏霜嗎?
太多名、頭都暈

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-3-28 13:20
咁dd cream屬於素顏霜嗎?
太多名、頭都暈

我覺得素顏霜定義係好闊,總之係令你搽左有素顏但「美肌」效果一律都可歸納做素顏霜。素顏霜最初係純增白/亮膚,後來已發展到各種潤色和修飾修護功能。唔使太執著個名,如果你目的係化全妝、對遮瑕持妝有要求,你直接搵一個好嘅打底base和用粉底。素顏霜係for唔想用粉底、唔需要化全妝嘅人。

侯爵府

Elenalan 發表於 23-3-28 13:47
我覺得素顏霜定義係好闊,總之係令你搽左有素顏但「美肌」效果一律都可歸納做素顏霜。素顏霜最初係純增白/ ...

我就係唔需要全妝嗰啲、所以研究緊應該用base、素顏霜、還是cc cream

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-3-28 14:12
我就係唔需要全妝嗰啲、所以研究緊應該用base、素顏霜、還是cc cream

我唔需要全妝但都想有潤色效果,所以我揀潤色防曬、DD Cream呢類,產品本身有粉底色(但pigment含量比粉底少),可以輕遮瑕。

如果只係需要調正膚色,中和skintone、如降红、去黃、去暗沉、提亮,揀綠、紫、粉、白、淡黃的素顏霜類產品都可以。

侯爵府

Elenalan 發表於 23-3-28 14:28
我唔需要全妝但都想有潤色效果,所以我揀潤色防曬、DD Cream呢類,產品本身有粉底色(但pigment含量比粉底 ...

多謝你詳細分享!

男爵府

Elenalan 發表於 23-3-28 14:28
我唔需要全妝但都想有潤色效果,所以我揀潤色防曬、DD Cream呢類,產品本身有粉底色(但pigment含量比粉底 ...

請問粉底及碎粉有推介嗎?

水晶宮

JMLM 發表於 23-4-15 15:51
請問粉底及碎粉有推介嗎?

碎粉我用Chantecaille Loose Power (talc free), 或Jane Iredale Purepressed Base 礦物粉餅。

其實我已好少用粉底,多數用潤色防曬當粉底。對上一支正式粉底已經係MAC Studio Fix, 夠coverage夠貼,妝效亦好持久。另外我用過國貨南袖月光無瑕粉底液,我覺得仲好用過MAC, 超級持妝,又修毛孔,全日唔暗沉,但佢只有2隻色,色號比較白,黃黑皮膚唔啱。

男爵府

Elenalan 發表於 23-4-15 16:23
碎粉我用Chantecaille Loose Power (talc free), 或Jane Iredale Purepressed Base 礦物粉餅。

其實我已 ...

謝謝

大宅

Elenalan 發表於 23-4-15 16:23

其實我已 ...

邊度買(emoji)

首頁

尾頁

跳至