自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

水晶宮

991129 發表於 23-3-28 07:44
但有時返工好趕,食完又要洗,唯有幫襯,有時就齋食麪包自己沖嘢飲
仲有M記啲價錢已經直逼茶記價錢,真係 ...

事在人為者。

咁我有工人,佢整埋。工人放假就自己早起身。蒸熱少少野不難。買個多士爐已可烘熱麵包。有電熱水壺一按有熱水。買啲果醬、花生醬、芝士,是但夾下芝士或塗醬又可以食。食完的野咪放星盤囉,返來才慢慢處理。

你話返工趕,因為多數人係較時間較到最後一刻才起身返工出門口。驚死蝕比公司,甚至乎係公司食埋早餐。我就不喜歡返到公司食早餐。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:40
但酒店自助餐平平地600, 700蚊一個人喎!一家4口要差不多3千!差好多$!

我只食lunch buffet, 咁就唔知dinner, 午餐好爆,$4xx再加折都係$1200內,老實一家三口出去食好啲都要!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Stella.b 發表於 23-3-28 07:44
每晚煮飯已經轉咗玩法,每星期一日去買$500優質少少凍用分開六天食,晚餐一碟肉加半斤菜/菇類,加個蝦仁炒 ...

500蚊一個星期凍肉其實都好多下! 一包無激素雞翼大大包都係60蚊!

珊瑚宮

991129 發表於 23-3-28 07:51
我只食lunch buffet, 咁就唔知dinner, 午餐好爆,$4xx再加折都係$1200內,老實一家三口出去食好啲都要!
...

絕對同意㗎!對自己好啲!咁午餐buffet平D, 不過我哋一家都細食,真係好少食buffet,可能一年一兩次,Xmas 或者特別日子!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 23-3-28 07:49
事在人為者。

咁我有工人,佢整埋。工人放假就自己早起身。蒸熱少少野不難。買個多士爐已可烘熱麵包。有 ...

咁每個人生活唔同,我全家都要7點前出門口返工,我已經5點幾起身準備,跟住老公、仔,返工,夜晚又煮又洗,已經好攰,朝早我想放過自己囉!

水晶宮

991129 發表於 23-3-28 07:47
千奇唔好,有消費券出,超市最近瘋狂加價,我C 6做超市,已經知晒行程,唔急等過一排先買!
...

我意思到時有錢可以買野。也許會買定超市券之後慢慢用。再看情況。

另一期七月消費券會留晒幫補仔仔買書。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:18
長洲ken
Yes, 提下佢,佢吾記得自己屋企都係咁貴!! 根本全球化,全部人一樣經歷緊通脹。比起歐美,燃料,電費仲加得多,都無得吾用。 睇新聞,佢地平人民仲捱得辛苦,要去食物銀行救濟。 香港算係咁,係要買野慳 d, 自己煮多 d. 大陸都物價上漲左。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:53
絕對同意㗎!對自己好啲!咁午餐buffet平D, 不過我哋一家都細食,真係好少食buffet,可能一年一兩次,Xma ...

我哋都唔大食,食晚餐又消化唔到,所以一定揀午餐,有時食唔多都覺得唔多值,不過勝在可以坐耐啲,慢慢食,自己鍾意食乜嘢都得,我哋一年都係過節生日食吓,當做節慶祝!

水晶宮

991129 發表於 23-3-28 07:54
咁每個人生活唔同,我全家都要7點前出門口返工,我已經5點幾起身準備,跟住老公、仔,返工,夜晚又煮又洗 ...

哦。咁你自己選擇啦,工人放假時,我五點幾起身,煮完早餐曬埋衫, 6:30搞定,如果要我日日用百幾蚊嚟食一家幾口早餐,我唔會囉。但你有你嘅選擇,自己取捨啦。

珊瑚宮

991129 發表於 23-3-28 07:57
我哋都唔大食,食晚餐又消化唔到,所以一定揀午餐,有時食唔多都覺得唔多值,不過勝在可以坐耐啲,慢慢食 ...

你講得啱, 真係夜晚buffet消化唔到, 以前後生啲食完都頂住頂住. 而家年紀大咗真係唔好搞.

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:52
500蚊一個星期凍肉其實都好多下! 一包無激素雞翼大大包都係60蚊!

我娘親成日有食唔晒瓜菜,凍肉,比我們。我都照要。慳到少少。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:58
你講得啱, 真係夜晚buffet消化唔到, 以前後生啲食完都頂住頂住. 而家年紀大咗真係唔好搞.
...

伯爵府

有緣相聚 發表於 23-3-27 21:08
大家樂又貴又難食!

但係下午茶時段,佢迫滿人,三十幾蚊有飯面嘢飲,茶記下午茶都四十幾

珊瑚宮

991129 發表於 23-3-28 07:54
咁每個人生活唔同,我全家都要7點前出門口返工,我已經5點幾起身準備,跟住老公、仔,返工,夜晚又煮又洗 ...

我覺得有時錢可以買到快樂和時間,就洗下錢啦!大家開心健康最重要!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

而家去轉超市同凍肉店,隨便都無幾百

男爵府

真係百物騰貴,減少去超市嘅次數,減少買零食,減少買貴價生果,減少出街食飯,可以慳多少少啦。

珍珠宮

虎到金來勳章

Fishqqma 發表於 23-3-28 07:40
但酒店自助餐平平地600, 700蚊一個人喎!一家4口要差不多3千!差好多$!

buffet真係好好好貴,但仲好多人食

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-3-28 08:03
我覺得有時錢可以買到快樂和時間,就洗下錢啦!大家開心健康最重要!
...

我都係咁諗,慳一定要,但平日工作已經好忙碌,放工後屋企又要開另一份工,有時真係感到人生無趣,所以有時都要俾自己停一停,咁當然都要小心理財,好似樓上講茶記早餐貴,係,狂加,但我一星期都會食2-3日,其他時間就食麪包自己沖奶茶飲,咁我會覺得舒服啲。真,大家慳錢時,都要保持身心健康,加油努力!

macpig    發表於 23-3-28 12:42

男爵府

物價全部開天殺價,我哋人工只係加幾百元。
就係頂唔住一個lunch收我$6x,仲要俾d垃圾我食,所以我一直自己帶lunch,同事話自從收緊膠袋收費,有間茶記,居然收外賣餐$8一份,又唔係特別好食,睇吓佢幾時執笠!

子爵府

Astra00 發表於 23-3-28 07:45
你留意下,食自助餐啲人選午市多啲架。因為平過晚市。

可能我年紀大左,食不到太多。自助餐對我沒咩吸引 ...

係呀,我buffet、放題都食唔到幾多,勁唔抵!同樣價錢寧願去酒樓食,可以叫多幾個餸仲可以打包

首頁
45678...21

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊