自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

猜皇帝,木頭人

公爵府

2024年龍年勳章

LedTV 發表於 23-3-28 12:37
Agree 嬲到爆粗係正常

關心傷者? 由佢衝燈個步佢自己都放棄自己

揸開車就知,有人突然衝出嚟爆粗絕對正常反應,一係就呆咗無反應,冇乜幾個會好冷靜即時反應係關心個路人先

男爵府

應該立法,傷者出院後要被控,罪成要坐監通櫃

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

子爵府

唉瘋 發表於 23-3-27 23:50
兩個都有責任,但個司機勁無人性,撞到人飛起竟然淨係掛住爆粗,冷血。

個司機都被嚇親啦,佢一定唔會希望自己撞到人囉,有時d自私既人衝燈,害人害己

伯爵府

P-boy 發表於 23-3-28 09:01
其實你有冇揸車?

如果有,一定明白就算司機想停都停唔切。啱啱遇着剛剛,司機比佢累死

其實學車時教車師傅有無教要留意路面情況? 定師傅會叫只睇燈,其他乜都唔好理? 當時嘅路面情況,我認為司機有需要減速。 當然事件由行人而起。

珍珠宮

sandy1018 發表於 23-3-27 23:53
個女人衝燈,司機有咩責任?
爆粗都估計係又氣又嬲
你以爲佢唔驚㗎

應該驚得濟

珍珠宮

唉瘋 發表於 23-3-27 23:50
兩個都有責任,但個司機勁無人性,撞到人飛起竟然淨係掛住爆粗,冷血。

唔好以為只有被撞位慘,撞到人嘅司機自己都驚,心理好大陰影,驚以後揸唔到車都有可能。

車行綠燈,仲有落緊雨,行人突然衝出來,一定係唔啱啦!仲害人害己。

水晶宮

回覆樓主:

司機今次硬食….,所以嬲….,嬲還嬲…回到現實,司機有一定責任,
第一,司機已經超速,車cam顯示61km
第二,其實就算沒有超速,司機駛過行人過路處,一定要減速。
第三,司機視線受阻,沒有減速。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

回覆實在精彩,原來有咁多人揸車冇危機意識。行人責任當然最大。同時落雨視野減低,路口有車輛遮擋視線,司機為搵食唔減速反而超速,咁都可以話冇責任? 雖然慢駛唔代表唔會撞到人,但起碼可減低對途人既傷害兼保障自己。

司機爆粗係意料之內,正常反應 ,佢都係受害者之一。

珍珠宮

2024年龍年勳章

water524 發表於 23-3-28 00:14
張相好恐怖

條片,嚇到我叫出嚟。

伯爵府

granja 發表於 23-3-28 10:52
回覆實在精彩,原來有咁多人揸車冇危機意識。行人責任當然最大。同時落雨視野減低,路口有車輛遮擋視線,司 ...
我開始明白點解香港咁多交通意外

洋房

司機爆粗好正常,一報警開檔案,無論你道理啱唔啱,三萬蚊「燕梳」首先即刻冇左先,仲要等上庭個官判你有罪定冇罪,又唔知要搞幾多次,突然之間有嘢沖出嚟,第一時間都驚啦,司機爆粗定驚安慰自己咋

男爵府

突然諗起之前有單係隻狗突然沖出馬路
1秒就撞到狗,結果有個8婆X司機撞死狗,唔減慢車速

最後原來係個8婆隻狗吸引野狗,搞到沖出馬路比車撞
好多人企係道德高地要求人地做聖人,但換自己時又選擇性失明

象牙宮

回覆樓主:

亂衝馬路,真係害死人,比我係司機都爆粗啦…咁就停牌唔知生活點了!交通條例永遠都係唔保護司機架,不過司機都唔應該超速

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個個行人都企定定,係個女人衝,就算衝都應該睇下路面,睇好多單意外都係咁,真係害死司機

大宅

TC110 發表於 23-3-28 00:03
C機責任係邊?撞到人會罰C機唔會罰路人,C機嬲係正常,亂過馬路累死人

無錯, 講得好。 怪司機既肯定本身無揸車

亂過馬路俾車撞, 真係累死自己又累埋司機
因為俾人告同被罰既都永遠係司機
但明明就係路人自己唔睇燈, 司機綠燈過有咩問題?
就算減慢左, 個女人咁樣衝出黎都一樣會撞到

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

howmuch 發表於 23-3-28 10:09
司機今次硬食….,所以嬲….,嬲還嬲…回到現實,司機有一定責任,
第一,司機已經超速,車cam顯示61km
第 ...

其實呢佢自己超速真係唔應該掉條片出嚟
根本就唔需要舉證,話人哋衝紅燈
其他人做證人已經夠
而家做多咗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kit2004 發表於 23-3-28 11:16
個個行人都企定定,係個女人衝,就算衝都應該睇下路面,睇好多單意外都係咁,真係害死司機
...

咁我有朋友真係試過撞死人,唔使坐監
係迴旋處內
不過就煩左段時間囉
一日未判 都會驚

公爵府

回覆樓主:

女途人一定唔啱!但的士佬過呢D睇唔通既位唔收慢之餘仲超速.......
利申:揸開車

首頁
23456...8

尾頁

跳至