自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Hopuco 發表於 23-3-28 16:45
唔會啦,交通警見到你有車cam會拎黎睇..

唔會囉
佢係會問你有無車cam
唔會夾硬拎

仲要如果你有,係要你之後整隻CD 比佢

我地過往經驗係咁

男爵府

畀面勳章

唉瘋 發表於 23-3-28 16:48
行人當然都有責任,但嗰個情況點解唔需要減速?如果所有道路使用者只睇燈做人,一日唔知死幾多人。 唔通教 ...
咩邏輯,如果所有道路使用者包括司機同行人都睇燈做人,邊會死人。綠公仔行唔係唔洗理交通,但我唔會厚面皮到話行人無睇交通情況係佢錯囉

男爵府

唉瘋 發表於 23-3-28 16:52
如果後車撞上嚟,就係後車問題,我諗教車師傅都會教,唔好跟車太貼,就係為咗有突發情況有足夠時間距離應對 ...

教車師傅有無教你次次去到燈位要減速?

水晶宮

我揸了30+年車,近排再學大巴,重新學過啲安全意識…,所謂”安全車速”,除咗根據車速限制外,都要因應路面情況,控制車速達至” 隨時可以避免意外發生”,特別注意係視線受阻、行人過路處 及 沒有行人欄杆的路段,簡單來說,片中的情況,絕對唔係司機不可預測的情況,所以司機有一定責任。

伯爵府

howmuch 發表於 23-3-28 17:22
我揸了30+年車,近排再學大巴,重新學過啲安全意識…,所謂”安全車速”,除咗根據車速限制外,都要因應路 ...
正是,但大部分人好似完全唔明。 好多交通意外其實係可以避免。

水晶宮

唉瘋 發表於 23-3-28 17:25
正是,但大部分人好似完全唔明。 好多交通意外其實係可以避免。

其實點講都好,….. 回到現實….,司機多數有罪,呢點大家有目共睹⋯⋯,因為司機”有責任避免意外發生”。
雖然有人覺得,不注重安全的行人,係活該⋯⋯,但要從現實角度去諗諗,點解有意外多數是司機責任,吸取教訓,盡量避免,講到行人點樣有問題都好,都是於事無補,幫唔到個司機。

珍珠宮

minna_minna 發表於 23-3-28 12:39
唔好意思, 我覺得司機都要負返一部份責任....
雖然行人不對, 唔睇燈過馬路, 但在影片中, 睇唔到司機去到 ...

到燈位前唔減速,司機有一定嘅責任。 不過佢撞到人之後爆粗,唔知點解你咁肯定佢係因為事不關己嘅原因。 其實被嚇親/撞到人即使邊個唔啱先自己都大獲,都有可能係爆粗原因架

珍珠宮

chiling009 發表於 23-3-28 16:27
司機去到燈位同出口位要減車速架咩

其實係要架!唔減都得,無出事就無野,出左事,司機就錯晒架啦!

男爵府

畀面勳章

chiling009 發表於 23-3-28 16:27
司機去到燈位同出口位要減車速架咩

正常要的。
你有冇學過車呢?唔好玩啦。。

男爵府

畀面勳章

sharebuy 發表於 23-3-28 16:45
減速 會唔會令到後面架車撞上前呢?
正常情況揸車點解要減速?個個經燈位綠燈都減速,唔怪得香港咁塞車呢: ...

正常睇哂兩邊,冇行人或障礙物,就可以不用減速。 但如果有盲眼位,睇唔到,就要慢慢過!

珍珠宮

leng1999 發表於 23-3-28 15:48
真係唔好試,因為車係有盲點的

d 人好奇怪,以為望住前面行就冇車,永遠不會望下d 車

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果行人係司機視線範圍內突然衝出黎,就係行人問題
司機有盲位但照樣全速衝過去,司機都有一定責任
當然行人有盲位行出去都有同樣問題,但大讓細係禮貌
行人唔會撞親司機,但相反就唔成立

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點解真係等多陣都唔得
就算司機睇到你但唔知你會衝出黎

伯爵府

唉瘋 發表於 23-3-27 23:50
兩個都有責任,但個司機勁無人性,撞到人飛起竟然淨係掛住爆粗,冷血。

亂過馬路真係害死自己害死人架喎

珍珠宮

唉瘋 發表於 23-3-28 17:25

可以完全避免就好難講,因為香港衝燈嘅行人係好多,特別係行得好慢嘅老人家,最鐘意衝燈,覺得全世界都睇到佢同要就佢。

就係因為咁,司機更要比行人做多幾步,在燈位,轉灣位,要減速度,以防 魯莽行人睇都唔睇就衝出來,減少傷亡。

事實上有意外,除左受害人士,車到人嘅司機心理壓力都好大,即使司機啱晒都好,車死人司機都會內疚一世。

希望作為行人,自己都要守規矩d, 否則真係害死人。

男爵府

畀面勳章

薯圈 發表於 23-3-28 17:52
到燈位前唔減速,司機有一定嘅責任。 不過佢撞到人之後爆粗,唔知點解你咁肯定佢係因為事不關己嘅原因。 ...

正如你所說,或許可能嚇親爆粗,都冇問題。不過這單case,佢點都要負番佢的責任,佢嘅駕駛態度和安全意識,在盲眼位嘅位置,沒有收慢油去望清楚,才過車,真係有問題,表面睇衰硬。。

利申:我學車期間,都不斷畀個地獄師傅鬧咗好多次,條路是你的確可以行得, 但有人和障礙物,就要去收油,你係咪想車死佢?

珍珠宮

雨潤和適 發表於 23-3-28 18:03
如果行人係司機視線範圍內突然衝出黎,就係行人問題
司機有盲位但照樣全速衝過去,司機都有一定責任
當然行 ...

司機見到行人,唔代表會估到行人會突然郁身衝出來,揸車最怕遇到呢d人,想郁與唔郁之間,你讓佢唔過,你踩油佢就衝出來,真係玩死架

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 23-3-28 18:12
司機見到行人,唔代表會估到行人會突然郁身衝出來,揸車最怕遇到呢d人,想郁與唔郁之間,你讓佢唔過,你踩 ...
曾經遇過,感同身受

大宅

回覆樓主:

唉,衝紅燈已經唔啱,仲要落晒大雨都咁唔識死

男爵府

虎到金來勳章

minna_minna 發表於 23-3-28 17:56
正常要的。
你有冇學過車呢?唔好玩啦。。

我唔識揸車,所以問下

首頁

尾頁