自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

購物狂媽媽 發表於 23-3-29 15:24
有冇d係出手高都俾人報案先?有嘅話,我就真係讚香港仲保持到相對清簾啦
...

個個講到自己學校有好多內地家長送禮俾老師,但係又唔覺有咁多賄賂新聞喎,唔通啲老師收晒啲禮?定係接受呢種做法唔出聲?

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-3-29 13:24
Donald Trump直程係喜劇

仲有失禁總統拜登

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 23-3-29 07:16
如果係二千萬本票,肯定件事會唔同曬

無錯,為左2萬蚊個校長要冒住份工無埋兼坐監既風險,邊有甘蠢既人,但你出2千萬我收完錢移民唔做又唔同講法其實以前起機場做地勤,唔少客人行李過重然後話唔要收據可唔可以收一半錢,講真為左幾千蚊(即系7000可以收3500)份工都無兼比人拉,真系啋佢都傻,但事實系有同事甘做。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

qq媽媽咪 發表於 23-3-29 09:22
賄賂唔一定大6有,你唔記得貪曾

E神爸爸起辦公室數錢。

男爵府

回覆樓主:

賄賂

仲以為英國管治時代咩?!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 23-3-29 16:08
無錯,為左2萬蚊個校長要冒住份工無埋兼坐監既風險,邊有甘蠢既人,但你出2千萬我收完錢移民唔做又唔同講 ...

Check-in counter穿櫃桶底嘅case多到不得了!
唔放蛇check就過到骨,衣着有客投訴或者時候?公司攞收據或者查詢穿咗煲就唔係單純內部嘅事。
曾經有舊同事因為咁樣被CX炒咗,當年只係炒咗佢唔係報警,佢都算好彩!

侯爵府

yuyueng 發表於 23-3-29 16:15
E神爸爸起辦公室數錢。

香港人賄賂好平常,係大陸人賄賂先係大件事

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-3-29 17:09
Check-in counter穿櫃桶底嘅case多到不得了!
唔放蛇check就過到骨,衣着有客投訴或者時候?公司攞收據或 ...

香港賄賂case 真係多到不得了,淨係工程界都唔少,只係冇報警大事化少

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

真心想知佢係咪係其他地方成功過

侯爵府

bmuimami 發表於 23-3-29 14:32
去調查吓啲大中細工程項目先啦⋯⋯廉潔

香港好廉潔,係大陸先有呢啲陋習…仲要講到眉飛色舞,無知到嚇死人

子爵府

Debbie0331 發表於 23-3-29 08:12
有咁嘅銀碼仲簡軒小?
阿校長可能仲驚,係咪icac放蛇。

ICAC冇咁得閒放蛇,一句講曬銀碼太細

子爵府

回覆樓主:

如果我地本土香港人真係一路以嚟真係咁廉潔,就唔需要有icac, 電視劇都有講啦, 喺香港私相授受嘅case,係乜嘢階層都有, 回歸前都已經好多。

全世界都有呢啲賄賂行為, 唔係邊個國籍種族嘅問題,係人性嘅貪婪and供求嘅問題

水晶宮

MM2H 發表於 23-3-28 15:12
國內嘅陋習?

外國一樣有,美國早2 年先爆出千萬醜聞,買位入幾間名大學,仲要係集團式經營

佢話大陸嘅陋習冇錯,大陸有係呢類文化。
你話美國有又代表咩?美國都有就等如大陸冇呢個陋習?

水晶宮

Anpanmama 發表於 23-3-29 17:09
唔放蛇check就過到骨,衣着有客投訴或者時候?公司攞收據或 ...

CX 從來唔報警算係咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

alau2021 發表於 23-3-29 15:28
嗰啲井底蛙點會知世界各地都有賄賂

好幾個慣性井底之說,只會執著一個點,講唔通就跟住不停搬龍門

總之中國就是錯,但又離開唔到個框框

複式洋房

回覆樓主:

大陸考車牌就好黑暗

侯爵府

MM2H 發表於 23-3-29 19:46
好幾個慣性井底之說,只會執著一個點,講唔通就跟住不停搬龍門

總之中國就是錯,但又離開唔到個框框

有隻井底蛙只會講大陸有呢個陋習,其他地方,尤其係美國一定唔講,就算有人講都話唔代表中國冇,重點只可以講中國有

子爵府

Carol999 發表於 23-3-29 08:53
你真係相信英美同大陸一樣咁多賄賂?

我信歐美都有賄賂,不過人地多數係做生意級別,同埋唔會咁張揚,而大陸係由平民至有錢人都會賄賂,係文化問題 ,習近平呢十年係咁打貪都仲有!

水晶宮

crt1234 發表於 23-3-29 12:36
唔明點解咁多JM推崇大陸

貪污文化我最痛恨

因為小粉紅肆虐bk
咩係小粉紅?
在網路上純粹為了自己的理念,以各種善意,惡意,有邏輯,沒邏輯的言論捍衛中國(中國大陸)的網民。

你唔同意佢,佢就話你係井底蛙

珍珠宮

呢度係香港呀

首頁

尾頁

跳至