自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 12:43
唔理經濟上的問題,究竟有冇小朋友係適合讀傳統學校而不是IB課程/國際學校?

如果小朋友本身係好守是規矩 ...
如果聽你咁講,你小朋友的確係適合傳統學校。 雖然傳統學校都有project,也要做 presentation,搵資料搜習,但一定唔會比 IB 多。IB 好多 project,要自己搵好多資料, 再寫大量報告,essay。 如果唔太擅長寫嘢就真係唔好揀ib

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Tabo63 的帖子

所以不是單單操練書本知識,我覺得幾好~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

0030 發表於 23-3-28 15:45

所以不是單單操練書本知識,我覺得幾好~

都係睇用家意願,有人鐘意做操練 ga, 都有人吾鐘意做 group project, 鐘意自己1個做晒,安安樂樂。 最緊要適合自己。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我女係好有規矩果類女仔. 之前係傳統學校讀, 但如果依家比我再揀, 我會揀IB學校, 無咁死板

伯爵府

polliebb 發表於 23-3-28 13:31
傳統學校一樣有presentation, 做project, 搜集資料,小組討論,專題研究等

就算有,始終都有好大分別。唔好講國際學校,我仔讀傅統唔晒既學校,除咗中英數,乜科都有projects, presentation, 有debate, 成group同學用一個software 你-part我一part,由搜集資料,影相,分析,構思,大家分工合作,互相幫忙,係見住佢成長,人愈來愈有自信。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我個人覺得讀國際學校不單是學術上的知識,眼界等都唔同,我個人覺得小朋友的成長,學習成績並非最最重要~

珍珠宮

虎到金來勳章

Myluckybaby 發表於 23-3-28 15:56
就算有,始終都有好大分別。唔好講國際學校,我仔讀傅統唔晒既學校,除咗中英數,乜科都有projects, prese ...

我仔學校一樣係咁,所以唔係揀local school就一定填鴨式

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 23-3-28 16:05
我仔學校一樣係咁,所以唔係揀local school就一定填鴨式

LS vs IS 話題係bk都已經月經鋪咁,間中就會出現,好明顯近年不同分享中,都可見2個學制有互取其優,都在改進

無奈仍然會有硬頸派,以一般認知,或朋友仔女情況,就去斷定框框

伯爵府

polliebb 發表於 23-3-28 16:05

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得如果性格比較內斂,創作能力較弱,唔喜歡 presentation 的人比較適合傳統學校,

但傳統學校一樣要做project,搜集資料,group discussion,presentation, 我見我女間學校音樂堂有天才表演但計分,家政要創作有關主題的菜單及自備食材煮食,之後會設計服飾,arts 要畫自己種的花及給予主題,一樣都係要自己決定怎樣去完成

侯爵府

回覆樓主:

lm

我都成日諗邊類小朋友適合讀邊類學校

男爵府

成長中可能性好大 家長日對夜對亦未必知小朋友潛能 老師憑咩判斷小朋友適合邊類學校?疫情幾年間老師同辧學機構已開動跑數模式

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Hwtsui 發表於 23-3-28 13:15
I discussed on this topic with my boy’s teacher as well. My boy would feel more comfortable in trad ...

所以真係唔知,好難講,或者真係要試過先知

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 13:42
就係好似你女這樣。
但係一直係傳統學校,唔係會令佢係弱個面更差?

呢個問題都真係唔知

水晶宮

Choochootrain 發表於 23-3-28 15:37
點解國際學校就無德育?點解依個年代仲有咁膚淺嘅家長….
...

你話我呢個家長膚淺?
要求唔同,把尺唔同唔得㗎咩

水晶宮

0030 發表於 23-3-28 15:34
回覆 Cheddar85ang 的帖子

傳統學校就重德育教育?不覺得

唔係你咁諗呢個意思囉

子爵府

namnamnamlolo 發表於 23-3-28 15:10
填買有填鴨好
唔洗用腦又唔洗同唔熟既人一齊做project

吓吓唔洗用腦,出來做野好輸蝕

大宅

Cheddar85ang 發表於 23-3-28 17:01
你話我呢個家長膚淺?
要求唔同,把尺唔同唔得㗎咩

哦…你反而接受到傳統學校果啲校園非禮果種德育…真係把尺唔同

水晶宮

Choochootrain 發表於 23-3-28 17:08
哦…你反而接受到傳統學校果啲校園非禮果種德育…真係把尺唔同

我諗你誤會
唔係你講呢啲意思,我無踩過國際學校,亦無歌頌過傳統學校,你自己理解清楚先啦,完!

子爵府

moma1023 發表於 23-3-28 14:59
傻豬,一個求知欲低嘅學生讀到上去中學一半只能夠喺中下水平徘徊,上唔到頭位去做醫生律師㗎⋯⋯
...

唔好話成績中下水平,就連搵一技之長既能力都缺乏
好多工作都要與人互動,出來打工頻頻碰釘

首頁

尾頁

跳至