自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 12:43
唔理經濟上的問題,究竟有冇小朋友係適合讀傳統學校而不是IB課程/國際學校?

如果小朋友本身係好守是規矩 ...

適合就是最好的選擇。一個社會乜嘢工種人種都需要..個個都"話要有創意,我鍾意"'可能會唔守規矩'但個個都黑板化,就難以有進步和創新.
所以不存在褒、貶

大宅

annie133 發表於 23-3-28 14:05
咁真係幾啱傳統,但對全人發展,社交性格等會唔會唔夠好?

點解要逼佢全人發展?
人梗係強項弱項,有唔同性格。最緊要個細路讀得開心冇壓力啫。

子爵府

lastpass 發表於 23-3-28 15:13
但係passive learning你覺得真係好嗎?

未必係好,但適合佢就大家都舒服啲

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

讀過至知

大宅

其實而家d學校好多改變了,傳統意思究竟係邊種

大宅

mrs.aj 發表於 23-3-28 13:15
我女係唔喜歡present 唔喜歡sharing, 佢幼稚園成日要做show and tell, 佢好憎,會專登唔帶嘅返去show and t ...

想知邊間,可以pm我嗎?

子爵府

回覆樓主:

香港應該只有國際學校同本地學校之分,因為最後考試係分呢兩條stream,傳唔傳統係睇你點睇,有d好多活動既學校,一樣係好傳統,考試測驗份卷唔會淺

男爵府

由傳統轉入國際易,由國際轉入傳統難。
可以讀傳統到中二,三,甚至中四,再轉為國際學制也不遲。成績通常好出色!

翡翠宮

牛年勳章

我女係學術型,鍾意做事有guidelines,喜歡閱讀、背書、寫作,鍾意聽多過講,讀傳統學校如魚得水,不過到中學我地打算揀IB,或者去外國讀書,睇下到時佢想點。

水晶宮

我覺得懶到出汁,無求知慾,樣樣求其做,有小聰明蒙混過到關的小朋友,係唔適合讀IB。

男爵府

當我地小朋友長大,會有好多工種、服務性行業將來會被AI取代。所以培養全人好重要,啟發創意同有批判性思維去做決策⋯⋯好可惜,今日時代進步到2-3年已經又refresh,但傳統教育體制仲係用我地當年既死記硬背

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

vivianhoo 發表於 23-3-28 19:29

係~傳統又未必係好傳統,填鴨式谷?

男爵府

C.Humphrey 發表於 23-3-28 20:37
我女係學術型,鍾意做事有guidelines,喜歡閱讀、背書、寫作,鍾意聽多過講,讀傳統學校如魚得水,不過到中 ...

小學讀傳統學校,中學如果轉ib唔怕適應唔到?

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Jane1983 發表於 23-3-28 20:41
我覺得懶到出汁,無求知慾,樣樣求其做,有小聰明蒙混過到關的小朋友,係唔適合讀IB。 ...

可以解釋下嘛

男爵府

vivianhoo 發表於 23-3-28 19:29

多背書,有功課,有測考。

翡翠宮

牛年勳章

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 20:50
小學讀傳統學校,中學如果轉ib唔怕適應唔到?

我女讀龍校,中學有IB & DSE,所以即使係傳統小學,但揉合咗傳統&IB元素,上堂係乖乖坐聽老師講書,但功課少抄寫多思考,亦有探究project,不過初小係無乜group work,但學校好多task都培育到自發性。我覺得形式上係傳統既,但培育個mindset係走IB路線既,所以去到中學即使讀IB既學生考試成績都好好。

大宅

C.Humphrey 發表於 23-3-28 21:00
我女讀龍校,中學有IB & DSE,所以即使係傳統小學,但揉合咗傳統&IB元素,上堂係乖乖坐聽老師講書,但功課 ...

通常依類學校只會比成績好果批先可以考IB, 所以出嚟IB成績好好,你有冇問過學校係咪係人都可以考?

伯爵府

2024年龍年勳章

依家啲學校傳統得黎,其實都唔係好傳統,一樣有group presentation

翡翠宮

牛年勳章

dbchu 發表於 23-3-28 21:58
通常依類學校只會比成績好果批先可以考IB, 所以出嚟IB成績好好,你有冇問過學校係咪係人都可以考?
...

你講既都啱,呢樣都係要留意既因素,始終IB有限額,我對阿女既成績有信心,要揀應該會揀到,只係適唔適合讀。
聽學校講,中學有專責既老師會輔導學生,分析佢地既個性同學習模式適唔適合讀IB,所以成績前列既學生揀DSE既都唔少,據現任家長講考頭30既都有2/3揀DSE。

水晶宮

回覆 a-mi 的帖子

structured的教學,有測驗、考試的考核,分數和排名。雖然殘酷,但學生咩水平,學到幾多嘢,多少有個譜。
IB空間比較大,國際學校亦無咁cut throat,唔會話考包尾,被老師鬧爆。如果一個學生hea和盤pair,可以比勤力和用心的學生學少好多,差距可以好大。

首頁

尾頁

跳至