自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

該名港媽於facebook群組「聘請工人姐姐關注組」發帖,上載了與菲傭的WhatsApp對話截圖,可見姐姐向她傳來兩碟食物的照片,分別是白烚西洋菜,還有白烚豆腐,姐姐問她這樣是否可以,但見到照片已叫人倒胃口。

港媽無奈指「未問過她有沒有理我的感受」,更表示「可能張敬軒個遮遮仲好啲」。而她出門時已再三叮囑交代如何煮,菲傭姐姐例牌回覆一句明白。
她在留言補充,28歲的菲傭育有兩名兒子,她以為對方為人母,處理家頭細務應該沒大問題,可是菲傭在她家中工作不足一個月,表現未如理想。她大呻︰嚟到仲要我照顧返佢轉頭,乜都唔識。

港媽舉例有一次姐姐煮了印尼撈麵給自己吃,丈夫就叫姐姐再煮給他,怎知「佢自己嗰個好正常有撈,煮俾我老公嗰個就唔撈」。他們見姐姐將魚蛋拿去蒸,就叫姐姐用烚的方法,她卻將魚蛋煎,懷疑她究竟有心定無意。

網民留言「諗起張敬軒個遮遮」、「即刻叫外賣啦」,指姐姐是「地獄廚神」。不少僱主都分享外傭的煮食問題,「起碼熟,我嗰個煮嘢一係生嘅,一係燶嘅」、「我個2年幾都係咁,以為煲湯實冇事啦,可以變做食湯渣」。

有網民建議港媽叫姐姐睇YouTube學煮中菜,或者示範兩三次,教她煮出家人喜歡的口味。有僱主認為可先簡單介紹中式腌料,由淺入深教姐姐煮中餐,例如蒸魚、蒸肉餅、炒菜、煎蛋較簡單的。

SiuBBee    發表於 23-3-28 14:46
la_source    發表於 23-3-28 14:45

大宅

我會留比姐姐自己當食,我買外賣!

我諗返起當年,我都試過咁樣,姐姐講極都扮唔明!我回家當住佢面,話我唔食了,叫佢今晚自己做餸,食唔晒留返明天,唔好浪費!
之後佢面有難色!我轉用廣東話,自己同自己講:「你唔食過點知咩味呢!你食過自然知喇!」

不過,都係冇乜用的,只係下次都衰極「有個譜」咁啫!

伯爵府

我姐姐上星期都煮左白烚西洋菜,我老公頂唔緊要擺落碗花膠雞湯浸一浸先食(雞湯係婆婆拎過黎),尋晚叫佢煮蠔油薯仔炆豬扒,可以煮到一滴汁都冇,乾爭爭咁好神奇,但佢明明係香港已經做左十幾廿年

公爵府

真係差過狗糧

珍珠宮

回覆樓主:

我前幾日叫姐姐整海鮮意粉,解凍埋急凍海鮮俾佢,佢最後竟然無落去煮,只係加左彩椒、意粉醬,話唔知要落喎

伯爵府

2024勳章

cheung2000 發表於 23-3-28 15:04
我前幾日叫姐姐整海鮮意粉,解凍埋急凍海鮮俾佢,佢最後竟然無落去煮,只係加左彩椒、意粉醬,話唔知要落喎 ...

海鮮意粉冇海鮮

codeone    發表於 23-3-28 15:21

男爵府

回覆樓主:

同我工人差不多。我工人簡直地獄廚神。我哋只好等佢放假果日食好啲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

buzzanna 發表於 23-3-28 14:45
我會留比姐姐自己當食,我買外賣!

我諗返起當年,我都試過咁樣,姐姐講極都扮唔明!我回家當住佢面,話我 ...

係囉,佢自己食得落,我咪話佢叻

大宅

咁姐姐一齊食呢啲

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

蛋花湯 發表於 23-3-28 14:38
該名港媽於facebook群組「聘請工人姐姐關注組」發帖,上載了與菲傭的WhatsApp對話截圖,可見姐姐向她傳來兩 ...

白烚到好核突, 睇見都冇胃口

大宅

lastpass 發表於 23-3-28 15:31
同我工人差不多。我工人簡直地獄廚神。我哋只好等佢放假果日食好啲。

我哋都盡量唔喺屋企食!
星期五,六,日都出街食/食外賣
星期一至四 如果我早放都寧願買兩餸飯淨餸

禁止訪問

伯爵府

pillarfung 發表於 23-3-28 16:03
專登架?
佢買咩菜都係白烚,如果買有莖有葉既菜仲一定會切開葉同莖上碟

伯爵府

2024年龍年勳章

我姐姐白烚菜都唔熟

大宅

好恐怖,全白烚

水晶宮

回覆樓主:

買兩送飯算

所以我有工人都自己煮,頂唔順佢地
但我有fd要求低,工人日日白恰菜,煎雞亦,蛋

我就頂唔順了

珍珠宮

其實佢哋應該學過d基本煮食方法,宜家白烚分明就玩嘢啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

李露眉 發表於 23-3-28 17:29
買兩送飯算

我煮菜都係白烚多
唔係因為要求低,
我有工人的時候, 我都係教佢咁樣整!

水晶宮

李露眉 發表於 23-3-28 17:29
買兩送飯算

有啲係突登咁玩野。佢玩野就唯有完約換人。

首頁

尾頁

跳至