自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

香港科技探索(HKTV,1137)去年純利2.12億元,按年大增13.4倍;經調整EBITDA為3.16億元,增1.8倍。該企繼續不派發股息,以保留流動資金用於為期5年的配送建設、機械及相關資本支出計劃,以及新創投資計劃。

HKTV期內營業額38.28億元,按年增22.3%,總商品交易額(GMV)為82.76億元,增加25.9%。1P及3P業務的整體毛利率及混合佣金率為23.4%,按年略減0.3個百分點。

HKTVmall的平均每日訂單量於去年12月為每日4.93萬張訂單,增加7800張;平均訂單值則約452元,按年略減10元。HKTVmall購物的獨立客戶數量去年有141.2萬名,增加9.7%。

按收入業務劃分,直接商品銷售收入24.25億元,增18.5%;特許銷售及其他服務收入12.65億元,增27.6%;多媒體廣告收入及節目版權收入1.32億元,增45%;科技業務收入為540萬元,增5倍。

今年GMV目標最高92億元
HKTV定立今年目標,冀全年GMV為88億至92億元,即按年增6.3%至11.1%;總毛利率及混合佣金率目標24%至24.5%,即冀較去年的23.4%增1.1個百分點。多媒體廣告收入目標為1.56億元,望按年增18.5%;而主要經營開支佔已完成訂單GMV百分比目標中,配送成本為11%至11.2%;市場推廣、宣傳和O2O門市市場推廣開支為2.1%至2.8%;電子商貿營運及支援成本為4.8%至5%。至於經調整後EBITDA佔已完成訂單的GMV百分比見標為5%至5.5%。

HKTV又指,維持中期目標,在2026年或之前訂單GMV達到120億至150億元,約佔香港總零售銷貨價值的3.4%至4.3%。

料部分客戶轉買低價值產品
HKTV表示,今年開局已有加息、市場波動、通關等許多不確定因素,將成為零售業的另一具挑戰的年份,該公司於訂立本港電子商貿業務的全年業務目標時較為審慎。該公司指,對香港的電商發展動力維持正面的觀點,尤其於網上客戶數目增長、其於HKTVmall上的購買頻率及購買產品種類,但亦預期某些客戶的購買能力,或會由高價值產品轉移至低價值產品。

至於未來發展,HKTV指,會增強同步互動頻道,目標於今年4月試推並於5月正式推出HKTVLive;同時擴展香港以外的市場,於去年12月於澳門試行,目標於今年第二季打入英國市場。

今年與港零售業「一齊贏」
該公司在今年定立目標,與香港零售業「要贏,一齊贏」,將於本地及國際推出不同的新項目,包括年初正式推出的社交代購平台Everuts;第三方物流服務,目標於4月試推並於7月正式推出; 網店解決方案HKTVshops,目標於4月試推並於7月正式推出;以及已取得專利的全自動零售商店及系統,料於今年中推出。

斥8.6億擴展用地
而為達到中期目標,以及進一步提升增長能力做好準備,HKTV初步計劃投資約8.6億元,用於轉換整塊將軍澳總部用地,容許用作電子商貿及科技用途的同意費,及分階段於5年內擴展位於將軍澳總部的自設基礎建設。而加上以長期租約增加額外的配送設施,HKTV預計隨著時間推移,將總自動化配送容量從57萬平方呎,擴展到超過90萬平方呎。

真係好彩搞唔成電視 , 執返身彩

子爵府

王維基真係好叻

公爵府

kakamoon 發表於 23-3-29 17:37
香港科技探索(HKTV,1137)去年純利2.12億元,按年大增13.4倍;經調整EBITDA為3.16億元,增1.8倍。該企繼 ...

唔講顏色
欣賞王生的創新及膽色

子爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

疫情期間, 個個都唔出街,

大宅

佢啲貨車成日周街泊,啲貨物攤晒地下度分,先拎上樓,感覺污糟囉。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港科技探索(HKTV,1137)去年純利2.12億元,按年大增13.4倍;經調整EBITDA為3.16億元,增1.8倍。該企繼 ...

正正經經做生意,唔理咩顏色,一樣有錢賺。自己經營不善,就話被政治打壓

侯爵府

牛年勳章

飯團貓睏睏 發表於 23-3-29 17:51
佢啲貨車成日周街泊,啲貨物攤晒地下度分,先拎上樓,感覺污糟囉。

外包裝盒一般收貨後都會棄置,我諗無咩邊個行業送貨時會舖紅地毯先擺貨

simso    發表於 23-3-30 06:45

大宅

CY 真係黃生的大恩人. 封左條黑路唔比佢行! 如果當日發個牌比佢, 可能好似有線咁年年蝕, 最後要執笠. 或者唔店收受資助, 勾結外國勢力, 可能坐緊監了.

公爵府

牛年勳章

Gud567567 發表於 23-3-29 18:11
CY 真係黃生的大恩人. 封左條黑路唔比佢行! 如果當日發個牌比佢, 可能好似有線咁年年蝕, 最後要執笠. 或者 ...

認同,簡直係佢再生父母!

水晶宮

我成日都見到,疫情勁果時已經係咁

公爵府

cupid0627 發表於 23-3-29 17:43
王維基真係好叻

最叻應該係財技,玩到出神入化,成功將小股民嘅財富轉移!

伯爵府

回覆樓主:

永不幫襯

男爵府

留意下tv mall商戶苦主群組,點罰啲商戶就知所謂概成功

子爵府

當年真係一額汗,轉型呢種生意真係破斧尋舟。撞正疫情帮助佢唔少。而家守得雲開。係最惨當年過去HKTV班藝人,而家好多都浮浮沉沉。

珍珠宮

回覆樓主:

都幾得意,裡面d 嘢都幾貴,又有最低消費,都咁多人買

侯爵府

Gud567567 發表於 23-3-29 18:11
CY 真係黃生的大恩人. 封左條黑路唔比佢行! 如果當日發個牌比佢, 可能好似有線咁年年蝕, 最後要執笠. 或者 ...

事實上都證明咗CY無睇錯佢

侯爵府

Gold vip

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

呢個三年疫情,我真係乜嘢日常生活,煮飯都靠hktvmall,疫情最嚴重時一樣買到鮮魚(劏好雪住)我湊兩個細hktvmall送貨哥哥同foodpanda外賣員真係缺一不可
---生命無價,請支持領養---

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

包包黃 發表於 23-3-30 00:32
留意下tv mall商戶苦主群組,點罰啲商戶就知所謂概成功

我有朋友做嘅公司係佢嘅商戶,好易比tv 魔罰!但唔經佢又少好多生意。所以一個願打,一個願捱!

男爵府

啲貨每樣都包得好好了,唔放地上分類,個車仔邊分到,我覺得完全接受到

首頁

尾頁

跳至