自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

開心吸收勳章

Astra00 發表於 23-3-30 12:51
好彩我沒乾衣機。少樣野浪費電力。盡量早掛衫。

好似呢排咁潮濕,早啲掛都係乾唔到啊陰公
我住港島電費都大鑊啦,本身都千幾,今期又貴咗二百幾

子爵府

老早就知煤氣費貴。

子爵府

lilywl 發表於 23-3-30 09:40
我一樣3個人,只係沖涼要交6xx⋯⋯
煮食我用電磁爐,全屋電加埋都無煤氣咁貴
...

剛拎張單出嚟睇,2/1-2/3 共用五度電,我一樣三個人,煤氣只煮食兩個月才$95。

大宅

回覆樓主:

有冇人知,唔同煤氣爐係咪燒煤量唔同呢?
唔明點解同朋友差咁遠,一樣2人家庭,沖涼時間大家都差不多,但係朋友仲要煮埋飯(我用電磁爐)煤氣費都仲平過我

究竟關個爐事,定關個煤氣錶事呢

琥珀宮

nownow 發表於 23-3-30 09:05
我一家三口,煤氣費要成$800,
沖涼,一星期煮5天飯,我哋都好少煲湯,我覺得好貴呀
...

係架,買左蒸焗爐之後煤氣費平左100元咁多多啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

szesees 發表於 23-3-30 16:33
我住港島電費都大鑊啦,本身都千幾,今期又貴咗二百幾 ...

好貴喎!我呢兩期帳單都係500蚊/兩個月! 即係我要個月二百幾蚊,中電!

伯爵府

因為煤氣費貴所以轉用電磁爐

複式洋房

子爵府

...

我家4人, 用煤氣煮食/沖涼. 在2022年的全年費用是電費大约$6500, 煤氣費大约$2500.

所以煤氣費 貴過電費, 在我們家絕對不成立.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

domantai 發表於 23-3-30 16:57
有冇人知,唔同煤氣爐係咪燒煤量唔同呢?
唔明點解同朋友差咁遠,一樣2人家庭,沖涼時間大家都差不多,但係 ...

你冲涼水幾熱才最關事。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

我娘家用煤氣,結婚之後就同老公傾吾用煤氣,用電,我屋企又洗碗機,又乾衣機,抽濕機,冷氣,電費都係200幾

男爵府

...

點貴都唔夠英國貴,放心,仲係好平

子爵府

szesees 發表於 23-3-30 16:33
我住港島電費都大鑊啦,本身都千幾,今期又貴咗二百幾 ...
我最近買左美的洗乾衣,好慳電,電費仲便過用抽濕乾衣

複式洋房

Astra00 發表於 23-3-30 09:44
我一早覺。但舊屋時因一早設定用緊舊業主舊爐唯有繼續。搬屋後轉用電磁爐,電煲煲湯、
電熱水爐,少左煤氣 ...

你個電熱水爐,可以沖凉可以沖幾多分鐘呢親?

侯爵府

2024年龍年勳章

我家三口,用煤氣爐沖涼,一星期煮5天晚飯,每星期煲一、兩次湯,每期煤氣費約四百,但每期電費過千

子爵府

andyman 發表於 23-3-30 19:10
你冲涼水幾熱才最關事。

好似d工人長開水掣去清潔, 水費/煤氣費一定用得多.

開水沖涼時間用15分鐘 和 30分鐘, 在用水費和煤氣費已經有分別.

我老公的好友(兩公婆)沖涼每次要30分鐘, 每次水費單也要$500左右.相對我家每人只用15分鐘左右, 水費也只是$200左右.

生活習慣的原因, 不可能全部都關煤氣公司 和 水務署的問題.

大宅

你冲涼水幾熱才最關事。

原來係咁,咁應該真係關事,我沖涼鍾意沖好熱

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

...

我昨日都交咗,一家三口,$782

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

你冲涼水幾熱才最關事。

同埋沖幾耐

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PandaVV 發表於 23-3-30 19:19
好似d工人長開水掣去清潔, 水費/煤氣費一定用得多.

開水沖涼時間用15分鐘 和 30分鐘, 在用水費和煤氣費已 ...

我冲個涼10分鐘不到,而且也不會一直開著花灑,這點是因為不習慣一邊灑水一邊擦肥皂,今期水費是30元 今期電費是230元,今期好像有電費減免。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁
34567...8

尾頁

跳至