自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

kiu-mummy 發表於 23-3-31 19:06
我都係三個人,只用煤氣煮食,一個月先$50。

你有無報錶?有煮食每月交50元?
第一次聽到有人講咁平,認真的!

子爵府

angelfan07 發表於 23-3-31 19:10
你有無報錶?有煮食每月交50元?
第一次聽到有人講咁平,認真的!

我自己報錶的,每月都係用2-3度。

伯爵府

nownow 發表於 23-3-30 09:05
我一家三口,煤氣費要成$800,
沖涼,一星期煮5天飯,我哋都好少煲湯,我覺得好貴呀
...

2大人,一星期煮1日飯無煲湯,只係冲涼煲水,剛剛收到煤氣費$550,眼突

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

kiu-mummy 發表於 23-3-31 19:06
我都係三個人,只用煤氣煮食,一個月先$50。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2886913/2蚊電費煮兩餸一湯
「測試在一個住宅廚房內進行,由同一位廚師分別用電磁爐和明火煮食爐,一個典型家庭餸菜,菜心炒牛肉和煎豬扒,加一個青紅蘿蔔粟米豬骨老火湯。
結果發現,用電磁爐只需要大約2港元電費;如果用明火去煮,大約需要4港元煤氣費。」
有記者喺2021年做過測試,嗰時都要$4餐,呢兩年加價加得咁勁,再加燃料調整費& $9.5保養月費,真係無乜可能$50/月喎⋯ 你每月煮幾多餐飯呀?驚你係咪報錯錶/有啲咩技術錯誤咋,第時要一筆過交返哂啲差額出來就大鑊啦⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我3大1細,平日簡單煮飯(其實都少用明火煤氣爐煮,因為屋企其他乜煲乜爐都係用電),無煲湯,假期出街食,用煤氣爐沖涼,無煤氣乾衣,平均每月都用23度,每月$300幾蚊,每期大約700蚊,我都覺得貴

別墅

都係電費貴啲
準備又夏天,諗起就煩

公爵府

好媽媽勳章

andyman 發表於 23-3-30 19:10
你冲涼水幾熱才最關事。

呢個真,以前同屋企人住,佢地好鐘意開42度以上但係沖37度既水溫,狂開凍水扯到煤氣勁貴

子爵府

hfl2000 發表於 23-4-1 12:58
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2886913/2蚊電費煮兩餸一湯
「測試在一個住宅廚房內進行,由 ...

我住咗喺而家呢度都八年了!之前父母都一齊住,每日都煮午晚兩餐,當時每期賬單即兩個月都不超過$300。而家每星期都有四日會煮飯,煮啲普通餸菜,煲下水。

侯爵府

...

所以搬屋時開始轉用電

大宅

回覆樓主:

兩公婆,一星期煲一次湯煮五日飯,煲水,沖涼,今期煤氣費700尾,睇翻2月份係800頭,好貴

水晶宮

hfl2000 發表於 23-4-1 12:58
「測試在一個住宅廚房內進行,由 ...

嘩,用電慳一半呀!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我唔係個個月都記得報錶架,唔記得就下個月記得時報返 到時佢地會扣返數。

講返正題 我都佢日煮飯煲湯月1家4口,每個月通常400-500蚊倒

男爵府

...

我哋一家三口 400內

子爵府

domantai 發表於 23-3-30 16:57
有冇人知,唔同煤氣爐係咪燒煤量唔同呢?
唔明點解同朋友差咁遠,一樣2人家庭,沖涼時間大家都差不多,但係 ...

係咪佢唔用時會關那個像電燈掣的掣而你沒有關?

侯爵府

nownow 發表於 23-3-30 09:56
我就約十分鐘,其他二人20分鐘

沖二十分鐘太耐了,煤氣費一定貴
如果想慳,一定要cut沖涼時間,沖涼加洗頭10分鐘較合理

伯爵府

2024年龍年勳章

calson 發表於 23-3-30 10:05
我用電磁爐,齋沖涼都三百幾四百

我都係

珍珠宮

dreamboy_man 發表於 23-3-30 09:35
美孚嘅石油氣

石油氣貴了很多

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

全屋電,沖涼用煤氣。得2個人上期交3xx。電費岩岩交左175
感激遇上你~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nownow 發表於 23-3-30 09:56
我就約十分鐘,其他二人20分鐘

停20mins算耐

大宅

回覆樓主:

我地一家三口,三百蚊。但少煮飯。

首頁

尾頁

跳至