自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

聯合科學委員會建議高風險群組5類人士今年內可考慮在確診或對上一針相隔6個月後接種一針加強劑。

世界衛生組織昨更新新冠疫苗接種建議,本港衛生防護中心轄下聯合科學委員會今午(29日)開會後,建議跟隨世衛高風險群組定義,將年長人士、長期病患、免疫力弱者、孕婦及前線醫護人員等列為高危人士,其中年長人士包括滿50歲人士,委員會建議所有高危人士今年內接種多一針加強劑。

不過,在兒童接種方面,本港與世衛有不同做法,世衛定義6個月至17歲健康兒童及青少年為低風險,各國可自行評估須否接種疫苗,本港委員會則仍建議該組別兒童需打齊三針。

疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆指,與會專家一致通過最新疫苗接種建議,5類人士在港屬高風險群組,今年內可考慮在確診或對上一針相隔6個月後接種一針加強劑;其餘成年市民可按需要自行決定是否再打針;6個月至17歲的健康兒童及青少年,無論接種科興及復必泰,均建議打齊三針,但其後母須再接種加強劑。

世衛昨更新疫苗接種建議,將風險群組精簡至「高、中、低」3類,高風險群組即年長人士、長期病患、免疫力弱者及前線醫護人員,可在距上一針後6個月或12個月接種多一針加強劑,另孕婦如距離上一針逾6個月,亦應接種一針加強劑。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其中年長人士包括滿50歲人士-----50歲已經系長者。

男爵府

仲打咩鬼針,復常啦

已刪除用户

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

新冠疫苗滯銷!

la_source    發表於 23-3-30 10:27

男爵府

makm 發表於 23-3-30 09:58
新冠疫苗滯銷!

明眼人都知啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幫手去貨!

侯爵府

fong2005 發表於 23-3-30 09:43
佣金⋯⋯
who?

侯爵府

elbar 發表於 23-3-30 09:32
世衛昨更新疫苗接種建議 ...可在距上一針後6個月12個月接種多一針加強劑

譚德塞大佬,咁即係點?

男爵府

https://news.now.com/home/intern ... Y28LbTpm_xbDAsvQMd0

琴日先有新聞話健康兒童唔需要打,
之前唔打嘅健康兒童連出街食飯都唔得

侯爵府

又可以有免費針打,打咗唔戴口罩都唔怕

侯爵府

makm 發表於 23-3-30 09:58
新冠疫苗滯銷!
而家啲人通常都係出國旅行,之前就+一針

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

科興有加強劑未?唔想打復必泰

珍珠宮

bibi2013 發表於 23-3-30 10:34
科興有加強劑未?唔想打復必泰

打多一針就係加強劑

珍珠宮

ernbe 發表於 23-3-30 10:40
打多一針就係加強劑

Sorry, 應該係二價疫苗,好似未有消息會有 因為之前打咗3針科興,再打多針一樣好似冇咩用咁

珍珠宮

bibi2013 發表於 23-3-30 10:42
Sorry, 應該係二價疫苗,好似未有消息會有 因為之前打咗3針科興,再打多針一樣好似冇咩用咁 :t ...

60歲以下健康成年人,再打邊支針好處都係微乎其微

世衛指疫情進入新階段,更新新冠疫苗接種指引。建議長者等高風險群組恆常接種,可在對上一次打疫苗後半年或一年再打一針;60歲以下健康成年人再打額外加強針的好處微乎其微,不建議恆常接種。

珍珠宮

ernbe 發表於 23-3-30 10:52
60歲以下健康成年人,再打邊支針好處都係微乎其微

世衛指疫情進入新階段,更新新冠疫苗接種指引。建議長 ...

好的,謝謝

珍珠宮

好媽媽勳章

吾好再打喇,愈打只會愈多人中,舊年三月同十二月就係超多人打才爆得咁緊要,仲連累埋我。想死快啲就繼續打吧,剛知道我舊同事去年打完一針咋第二個月入左醫院,卵巢生了個大瘤。

伯爵府

又唔係咁講,而家大多數人打齊針加中過招,有好高免疫屏障,而且病毒已變弱,同之前唔同哂,所以先復常

首頁

尾頁

跳至