自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

【ChatGPT】高盛:AI或可取代約3億個職位、邊個行業最易被取締?

ChatGPT的出現,令人工智能(AI)成全城關注議題。高盛指,假如AI可實現其所兌現的能力,將會對勞工市場造成重大破壞,而根據歐美的就業數據,目前約三分二的工作某部分與AI自動化有關,而AI最多可替代當前歐美約四分一的工作,令相關職位變得自動化,這亦意味AI可取代約3億個全職工作崗位。

香港近30%全職職位料被AI取締

高盛稱,最容易被AI取代的專業為寫字樓及行政部門支援,約46%就業職位可被取締,其次為法律行業,被取締比率亦有44%,第三為建築與工程學行業,則有37%,最不易被取締的則是勞動力要求較高的專業,如建造業(6%)及維修行業(4%)。

高盛認為,發達國家受AI的影響,會較新興市場為大,報告並以棒圖展示,香港是全球最容易受AI影響的地方,近30%全職職位,將會被AI所取代,其次為以色列、日本及瑞典。至於影響最小的地方,則分別是印度、肯亞及越南。

高盛在研究報告指香港是最受人工智能影響工作職位的地區,比例較全球平均高出一倍。

AI將會提升生產力

高盛表示,從歷史來看,自動化造成的員工流失,已被新創造的職位所抵銷,這些因科技創新所出現的新增職位,佔長期就業市場增長的絕大部分。

「使用AI可以節省大量勞工成本,創造新的就業機會,並提高未被取締員工的生產力,綜合這些好處,將會提升生產力,從而提高經濟增長的動力,但相關提振的時間表則難以預測。」

高盛估計,當廣泛採取AI後,十年內可將美國勞動力生產率的年增長率提高最多1.5個百分點,而對於勞動力的提升程度,則視乎AI能夠完成任務的難度有多高、其表現有多好、有多少工作會被自動化所被締。

高盛又指,全球勞動力提高對於推動經濟增長有重大幫助,預期AI最終可將環球經濟每年增長幅度提高7個百分點。即使AI的影響力取決於其能力及採用時間表,但這個估計凸顯AI兌現承諾,對經濟帶來的巨大潛力。

子爵府

香港有咁先進咩

伯爵府

miyukib 發表於 23-3-30 10:37
香港有咁先進咩

公爵府

起碼一班電子雞失業先。依家既AI靚女,靚過真人,又真實。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

日日都聽到又見到新聞講
真係咁堅
暫時都唔見係身邊有廣泛使用
可以極到野都唔洗做

子爵府

加菲貓3 發表於 23-3-30 11:05
起碼一班電子雞失業先。依家既AI靚女,靚過真人,又真實。

咩係電子雞?

象牙宮

回覆樓主:

香港咁多老人,咁多人要真人服侍,電子化有排既事啦!

公爵府

V_VPONG 發表於 23-3-30 11:09
咩係電子雞?
係網賣四級相既女。

男爵府

回覆樓主:

其實電視劇、電影的角色是否可以用AI 產生出來,跟本不需要演員?

子爵府

elbar 發表於 23-3-30 10:33
隨著 ChatGPT 等生成式人工智慧系統的出現,社會上對於人工智慧的討論度越來越高。不少人擔心這些技術會 ...

唔出奇,第一代iphone係07年推出
只係十幾年時間,當初都冇人估到有咁大改變

伯爵府

2024年龍年勳章

到時我都唔知去左邊, 邊擔心得甘多

子爵府

加菲貓3 發表於 23-3-30 11:13
係網賣四級相既女。

珍珠宮

畀面勳章

singwin 發表於 23-3-30 11:14
其實電視劇、電影的角色是否可以用AI 產生出來,跟本不需要演員?

咁你有無興趣睇? 同睇動漫有咩分別? 動漫 AI版?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小肥兔 發表於 23-3-30 12:32
咁你有無興趣睇? 同睇動漫有咩分別? 動漫 AI版?

而家大陸都有AI歌手, AI演藝人,但AI就係AI,無論點靚點好聽點完美,觀眾都係尋求真人嘅不完美
即係例如而家歌手唱完都會修音,修到完美至播出,但觀眾就會去挖現場片/未修音片嚟聽

子爵府

tingting2200 發表於 23-3-30 11:19
唔出奇,第一代iphone係07年推出
只係十幾年時間,當初都冇人估到有咁大改變
係呀, 所以AI 好有可能好快就取代好多行業, 香港教育唔應該再填鴨, 應該著重培育新一代其他能力, 仲係用以前個套模式去學習太落後

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

如果A I代替好多行業嘅,咁香港嘅教育係咪要轉變呢?唔使啲小朋友讀到咁辛苦,可以多啲去公園玩

子爵府

靚靚太 發表於 23-3-30 14:14
係呀, 所以AI 好有可能好快就取代好多行業, 香港教育唔應該再填鴨, 應該著重培育新一代其他能力, 仲係用以 ...

依家大學都鼓勵學生善AI

男爵府

有一種專業就係設計/維護AI系統,一定唔會失業啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

將來既事將來先算, 只係AI永遠代替唔到人類, 好似打電話去CS, AI回復,問都發火又係要找人類... 基本野可以,但真係需要都要人類

◕順其自然啦~♥ ◕

男爵府

2024勳章

但係AI暫時成本貴,用人手雖然要比工資但唔需要經常維修同裝配程式、AI工人也需要能量推動,加加埋埋應該人比較平。

首頁

尾頁

跳至