自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Astra00 發表於 23-4-1 10:55
我老爺咪就是咁囉。我仔已做得好好,仲成日說內地最強大腦那些來比。

我寸返佢,佢說到自己咁勁,又有咩 ...

我都係咁話,你掂先講

珍珠宮

Astra00 發表於 23-4-1 10:55
我老爺咪就是咁囉。我仔已做得好好,仲成日說內地最強大腦那些來比。

我寸返佢,佢說到自己咁勁,又有咩 ...
基本上我都唔會理佢地講咩,不過怕小朋友聽咗入耳,唔開心,一般我私下會同小朋友解釋返,同埋叫佢唔洗理人地點諗,因為自己既人生唔係要同其他人交代

水晶宮

babytt2 發表於 23-4-1 11:00
我都係咁話,你掂先講

我比有一位網友寸我,話我對老爺不尊重喎。

我直說,佢沒踩我仔,我自然不會咁講。

我老爺無啦啦咁踩我仔,我才咁回應佢。佢自己拿來丟架。

好心我老爺,自己有本事啲,儲舊錢返來威比我哋看,等我哋後輩學下佢點成功。成日賭錢,完全沒理仔女,樣樣靠我奶奶,衰在我奶奶只當寵物咁養大子女,完全不識教,又沒返工賺錢,讀書野不理又理不到。

我做返責任顧好頭家,不好比人看少,爭下氣,佢不多謝我都算,仲咁踩我仔,令人氣頂。

水晶宮

crazypaper 發表於 23-4-1 11:13
基本上我都唔會理佢地講咩,不過怕小朋友聽咗入耳,唔開心,一般我私下會同小朋友解釋返,同埋叫佢唔洗理人 ...

我才不會似你咁好耐性。

呢啲人,洗比面佢?一啲老人風範都無。本身已經窮,仲要無料扮四條。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

kavenzou 發表於 23-3-30 16:06
有時嬲吾係分數高低,係佢錯乜。

嬲唔緊要,但就唔好打。同埋可以同佢分析返,每個人都係從上一次的失敗中吸取教訓同經驗。如果小朋友已努力溫習,因為分數打/鬧,都唔應該,太大壓力,唔會係好事。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

199707100304 發表於 23-4-1 11:58
嬲唔緊要,但就唔好打。同埋可以同佢分析返,每個人都係從上一次的失敗中吸取教訓同經驗。如果小朋友已努 ...

我係19樓第一個回應已經講,對於學習,打係無用。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

kavenzou 發表於 23-4-1 12:22
我係19樓第一個回應已經講,對於學習,打係無用。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

N年前見識過1個,佢個女係同1間琴行學琴。唔好咁熟,平時工人帶多,偶然見到會打招呼,有次見到個亞媽傾計,佢好自豪分享話佢個大仔默書考試唔識就打,然後佢話要個女入名校(幼稚園升小),個女去面試特登唔出聲,就打到佢飛起。唔怪得之後諗返佢個女夏天都長期著長袖冷衫。後來好少見到佢地,我仔又唔係果度學琴。

首頁

尾頁

跳至