自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好似骨科,耳鼻喉科,牙科呢d專科醫生係未要先讀內外全科醫學士?咁睇佢地果陣,身體其他部分出問題都可以順便問下? 佢地應該多少都識d

大宅

ic310 發表於 23-3-30 15:51
好似骨科,耳鼻喉科,牙科呢d專科醫生係未要先讀內外全科醫學士?咁睇佢地果陣,身體其他部分出問題都可以順便 ...

正常黎講,佢地唔會答你唔係佢個科嘅問題!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

專科醫生分分鐘都係錢,收你1次診症錢,要免費順便睇多1項,梗係唔得啦

子爵府

咁佢地係未多少都識d內外全科?

子爵府

因為某d器官出問題可能會影響埋其他器官,咁佢地係未多少都識d內外全科?

伯爵府

好似骨科,耳鼻喉科,牙科呢d專科醫生係未要先讀內外全科醫學士?咁睇佢地果陣,身體其他部分出問題都可以順便 ...

牙科…另計
一開始要讀完全科(基本嘢),再讀~考你想的專科
專科問題,全科系冇專業答案給你的(因為吾識)。
專科係要抽絲剝繭甘讀

水晶宮

牙科唔係
骨科,耳鼻喉科,外科,眼科,婦產科,兒科,家庭醫學科等都係專科,係,讀完內外全科醫學士之後再讀的。
內外全科醫學士確係每樣識少少,不過做得專科再出埋私家,多數佢個內外全科已經at least 十幾廿年前的事了。而且只係好basic, 同嗰個器官嘅專科要讀嘅嘢唔同。
你睇專科,關係到佢嘅科佢嘅病會識。其他唔係佢科嘅,識都唔會想答。答錯點算

子爵府

順便問下,即係睇外科醫生,骨科醫生,順便睇埋喉嚨痛。又話者好似找個大學教授上堂,順便問埋佢教小學咁。緊係唔好啦。

侯爵府

畀面勳章

我理解內外全科係個基礎 ,完成後才修讀專科。

別墅

fengzhenliao 發表於 23-3-30 15:54
正常黎講,佢地唔會答你唔係佢個科嘅問題!

冇錯

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

專科醫生應該唔會答佢果科以外嘅嘢

就算親戚朋友們問,都唔會想答,我估

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

多數唔會答你

珍珠宮

內外全科係基本科,讀完先揀專科嚟讀, 冇基礎點讀上去?牙科除外。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你原本可以睇普通科既,但你去睇專科,咁比專科既價錢黎睇普通科既野咪好唔抵?

男爵府

牙科應該唔駛讀內外全科

大宅

sasa615 發表於 23-3-30 21:45
牙科應該唔駛讀內外全科

牙醫本身係一個獨立本科學位。宜家收生已高過醫生,港大牙醫學院號稱全球頭幾位。

首頁

尾頁

跳至