自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

小朋友既潛質有時比較難發現,因為現今既環境比以都富裕,一般人都唔想走出這個舒適圈,一直躺平就好了。

我既小朋友都差不多,讀書麻麻無乜興趣只有打機煲動漫,DSE 成績就不用講,讀了一年VTC 都係無乜進步,可能當時係社會運動使到正常翻學時間打亂晒,之後我就勸佢入CITA 建造業學下手藝,畢業後即時有工作。現在佢係最搶手既熟練中工,今年成為大工同時已考左不同既牌照。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mcs74 發表於 23-3-30 20:23
如果小朋友讀唔到書,學d專長又學唔好

應該點算好

讀唔到書既都會有佢在社會上既「生存之道」,古人話既兒孫自己兒孫福,唔好擔心太多

複式洋房

回覆樓主:

幾多歲?試吓參加運動、童軍、少年警訊戶外活動多嘅活動,俾佢身體習慣勞動,個人應該就無咁懶

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mcs74 發表於 23-3-30 21:48
唔勤力,怕辛苦,容易放棄
不過好樂天

你要知道你既小朋友都係一匹千里馬,只係未遇到伯樂而已

(我成日都咁安慰自己)

珍珠宮

回覆樓主:

現機塲很多職位,考慮下,大公司人工高福利好,,要求不高

珍珠宮

mcs74 發表於 23-3-30 23:33
圍下爐先,宜家學習上大家都好'卷'
希望可以比條生路我地行下

我唔介意讀唔到書,我介意懶,懶冇得救,有付出唔得叫嘗試

子爵府

mommyli 發表於 23-3-30 21:28
無問題。但係要同佢坐低溝通,解釋一下讀唔到書同無專長時,將來就好大機會只可以打一世工而無咩選擇或者 ...

最唔開心最大怨氣往往就係依種人

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

點都有一技之長既, 只係未發掘到姐
BTW,佢幾大呀?
咁快就諗到咁WORSE

子爵府

不過好樂天

你嗰個好過我多多聲
我嗰個雖然唔怕辛苦同勤力,但學習,腦筋反應,手腦協調同溝通能力都比正常人差一截,卻因為未到智障程度,得唔到機構支援

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

mcs74 發表於 23-3-30 21:36
無錯,如果讀書好差,真係咩選擇都無,父母會心痛,唯有教佢知足常樂,感恩心態吧
...

性格樂觀已經好好了,比多啲鼓勵佢會愈嚟愈好嘅,可能再大大吓會努力呢

伯爵府

crt1234 發表於 23-3-31 10:52
最唔開心最大怨氣往往就係依種人

所以唯有幫佢打定底,畀佢知道無學歷又無專長時,佢嘅出路係咩。係唔係一定無專長又唔一定,識揸車都叫做一項技能。可以做司機,搬運,送貨,跟車等等。但係就做嚟做去都係咁上下嘅嘢囉。佢ok又自得其樂咁做家長都無咩好講。真係怨就只好怨自己細個唔聽忠言。大個再追返,例如讀書,唔係唔得。但要明白1x歲時覺得辛苦而放棄,3x歲再去讀仲難。係唔係都要基本學歷,咁不如依家有同學有盤,快快脆脆讀埋佢。起碼第時要再增值,就可以專注落心意嘅才能,而唔係要讀返基本嘢例如英文呀嗰啲咁樣。

識人幾十歲先後悔再讀返書,真係唔容易的。

伯爵府

crt1234 發表於 23-3-31 10:59
你嗰個好過我多多聲
我嗰個雖然唔怕辛苦同勤力,但學習,腦筋反應,手腦協調同溝通能力都比正常人差一截, ...

會唔會係疏於訓練咋?

手腦協調同反應係可以練架。佢幾歲?有無試過搵專業人士幫忙上吓堂咁?

子爵府

熱血金章

sasa615 發表於 23-3-30 21:39
唔好淨係睇佢無乜,睇下佢有d乜

睇到你呢一句真係「一言驚醒夢中人」
唔止應用喺仔女,自己做人都係成日睇自己冇嘅嘢就會羨慕人哋,其實應該睇自己擁有幾多,唔係計較自己有咩缺失。

子爵府

mommyli 發表於 23-3-31 11:31
會唔會係疏於訓練咋?

手腦協調同反應係可以練架。佢幾歲?有無試過搵專業人士幫忙上吓堂咁?

佢係有限智能,工作上做野可以訓練到,但與人互動既能力係零,但基層工往往需要同人互動既能力

搞到工作被欺凌,“被借錢”欠債加埋過百萬以上,花好大心力先追回一半

十年間求助機構,卻因為佢並非智障,資源有限而被敷衍了事

子爵府

mommyli 發表於 23-3-31 11:29
所以唯有幫佢打定底,畀佢知道無學歷又無專長時,佢嘅出路係咩。係唔係一定無專長又唔一定,識揸車都叫做 ...

.

伯爵府

alfreday 發表於 23-3-31 07:56
小朋友既潛質有時比較難發現,因為現今既環境比以都富裕,一般人都唔想走出這個舒適圈,一直躺平就好了。

...

男爵府

mcs74 發表於 23-3-30 20:23
如果小朋友讀唔到書,學d專長又學唔好

應該點算好
你講緊我小朋友

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我覺得你很可好笑, 試問世上有幾多人係有專長的, 大部份人都是普通人, 可能佔總人口的85%以上, 只有好少數人係頂尖, 照你咁講大大部份人都好悲哀, 放鬆啲, 能夠生活就好, 但願生兒愚且魯, 無災無難到公卿。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

andyman 發表於 23-3-31 11:56
我覺得你很可好笑, 試問世上有幾多人係有專長的, 大部份人都是普通人, 可能佔總人口的85%以上, 只有好少數 ...

男仔愚且魯,即使有工作會被人睇唔起

子爵府

不過好樂天

好似講咁我仔

首頁
23456...7

尾頁

跳至