自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係未係街見到鎖左就可以掃碼攞黎用,然後隨便係行人路或車場放低走人,好似香港共享單車咁? 會唔會驚路面撞到唔知d乜整爛要賠? 呢d 單車唔知幾錢

公爵府

2024年龍年勳章

美团共享单车怎么使用?收费标准是什么?--经理人 (jingliren.org)

一、美團共用單車怎麼使用
1、首先,打開手機上的美團單車APP。
2、點擊美團單車APP上的“騎單車”。
3、然後在打開的頁面內點擊「掃碼開鎖」。。
4、之後會彈出掃碼框,將掃碼框對準美團單車上的二維碼進行掃描。
5、美團單車的二維碼在車頭部位或者在車座下面。
6、掃描成功時會聽到「滴」的一聲響,然後美團單車就解鎖成功了,此時就可以騎美團單車了。

二、美團共用單車的收費標準是什麼?
1.計費規則適用於單車(非助力車)全部車型,用車費用由起步價和時長費兩部分組成:
起步價1.50元(含15分鐘),超出15分鐘,時長費0.50元/15分鐘,不滿15分鐘的以15分鐘計;

車輛管理費:
運營區外停車費20.00元
禁停區內停車費5.00元
2.騎行套餐生效期間,免除每次行程前2小時的費用,超出部分另行支付;
3.以上規則僅適用於上海、深圳、太原和成都等地。
注意:每個城市可能都會有不同,要以自己的地區為主。

21年的,收費可能有變,同埋應該要俾押金先
壞咗,爛咗估唔駛理,因為你可能都會見到啲咁嘅車

la_source    發表於 23-3-31 11:35

子爵府

凌陵綾 發表於 23-3-31 11:17
美团共享单车怎么使用?收费标准是什么?--经理人 (jingliren.org)

一、美團共用單車怎麼使用
唔該晒 唔知踩完應該泊係邊,定係冇明顯規定唔泊得嘅地方就可以

珍珠宮

ic310 發表於 23-3-31 11:30
唔該晒 唔知踩完應該泊係邊,定係冇明顯規定唔泊得嘅地方就可以

你直接開美團單車睇,有齊圖文並茂的教學。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

請問alipay hk嗰啲收唔收?定要大陸支付工具?

公爵府

2024年龍年勳章

ic310 發表於 23-3-31 11:30
開APP可以睇到停車位响邊

ic310    發表於 23-3-31 12:08

公爵府

2024年龍年勳章

polliebb 發表於 23-3-31 11:40
請問alipay hk嗰啲收唔收?定要大陸支付工具?
應該係美團可以用咩就用咩?!

不過共享單車要實名,唔知可唔可以用回鄉證

珍珠宮

虎到金來勳章

凌陵綾 發表於 23-3-31 12:28
應該係美團可以用咩就用咩?!

不過共享單車要實名,唔知可唔可以用回鄉證

我唔識,未用過,完全無idea

首頁

尾頁

跳至