自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

華華子 發表於 23-3-31 09:52
甘佢同租客無打厘印, 佢自己又無主動報比稅局, 稅局好難查~

不過無打厘印, 有事起上黎業主會好吃虧, 除非 ...

有打厘印有咩保障?

別墅

所以我就好懷疑稅局其實係咪好少CHECK個人稅表, 多數都只CHECK公司稅表?唉, 早知我都唔打里印啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔報出租收入係逃稅, 犯法的.
交稅都只係4位數, 根本唔值得因此而犯法.

侯爵府

2023年兔年勳章

人在做、天在看
利益與風險評估
衡量自己(emoji)擔力
旁人無需要羨慕

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mimi987 發表於 23-3-31 11:27
有打厘印有咩保障?

租約要打左厘印先係法律承認既租約, 如果租客欠租, 業主要追討, 打左厘印既租約先係有法律效力既證據~

侯爵府

環保接龍勳章

你同事瞞稅都同你講.
咁儍豬豬既

侯爵府

wombphoto 發表於 23-3-31 10:40
無簽租約, 無厘印
咁真係無犯法喎
只係咁樣租客唔交租好難追

你無謂玩捉急字蚤了
雙方不簽租約(只用口頭協議)及不打厘印確係不犯法
但係業主不申報租金收入肯定犯法(俗稱瞞稅)

子爵府

回覆樓主:

一於去舉報,最好提供這位人士中英文姓名。有埋身份證號碼就最好。

男爵府

回覆樓主:

瞞稅好似刑事罪喎,唔值得瞞稅。

而且租金支出,可作免稅額喎,租客可自己打理印,普通租盤,理印幾佰,只不過係租客需唔需要。

租客自己打理印,業主完全唔知。

珍珠宮

791101 發表於 23-3-31 11:27
所以我就好懷疑稅局其實係咪好少CHECK個人稅表, 多數都只CHECK公司稅表?唉, 早知我都唔打里印啦 ...

基本上唔會主動check , 又或者只係抽查架咋,瞞稅嘅人大把啦⋯⋯捉得幾多個

侯爵府

791101 發表於 23-3-31 11:27
所以我就好懷疑稅局其實係咪好少CHECK個人稅表, 多數都只CHECK公司稅表?唉, 早知我都唔打里印啦 ...

都有試過控告㗎!
虛報與父母全年同住逃稅1.36萬元‎ 42歲納稅人罪成候判
https://www.hk01.com/article/328750?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
虛假申索供養父母免稅額-52歲女罪成被判即時入獄
https://www.stheadline.com/article/2130349/

伯爵府

回覆樓主:

而家租樓可以扣稅,應該暪唔到幾耐

珍珠宮

791101 發表於 23-3-31 09:48
同事同我同GRADE 和差唔多人工, 都係單身, 都係孭住層樓出租比人, 我年年交稅過千, 佢就話唔洗交稅, 我問點 ...

佢係你仇人?定係正義俠上身?人地將自己嘅事,當你係朋友先講你聽,你想告發人地?

伯爵府

bks2014 發表於 23-3-31 11:54
你無謂玩捉急字蚤了
雙方不簽租約(只用口頭協議)及不打厘印確係不犯法
但係業主不申報租金收入肯定犯法 ...

唔打厘印,無事咪無事囉,如果租客玩野,業主都幾頭痕

大宅

薯圈 發表於 23-3-31 12:12
佢係你仇人?定係正義俠上身?人地將自己嘅事,當你係朋友先講你聽,你想告發人地?
...

所以要慎選朋友,我都觉得奇怪,人哋坦诚告诉分享,如果去督背脊,佢同事真慘

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

俗語有句說話系欠人錢都唔可以欠政府錢,欠人錢吾還最多破產,欠政府錢吾還政府追到天腳底,由奇系稅局,因為租金收入已經要報,吾報就係暪稅,不但會追到你還,而且可能要受刑事責任坐監,同埋可能會追索番幾時開始有租金收入同要罰款,

子爵府

791101 發表於 23-3-31 11:05
但係稅局唔係定期會抽查既咩? 雖然好難抽到佢, 因為我地呢D人, 年年份稅表都係填來填去果D野, 都無咩好比稅 ...

系會抽查,不過舉報優先查。疫情3年期間政府公務員work from home實際系唔駛做嘢,因為稅局全部工作都涉及私隱點可能wfh. 稅局自身工作都做唔切,點理得查漏稅,就算排都有排未輪到。
私樓應該隔唔知幾多年會寄張表比業主填系唔係自住或出租,你fd夠膽填自住,將來查到就麻煩又上庭又有排驚為咗少少稅錢。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

近年税局為阻嚇瞞税,除了罰款,亦會以刑事檢控,不少個案當事人要坐牢,見不少人因各種原因而要向税局自動申報番時的壓力,為區區税金去瞞報,真是不值得。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

791101 發表於 23-3-31 10:19
你咁講開, 我公司又有另一個同事, 佢自己孭住層私樓, 同阿媽住公屋, 又係話無報房署, 佢話房署唔會主動CHE ...

佢阿媽先係戶主,佢比人趕走都唔關阿媽事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

791101 發表於 23-3-31 11:05
但係稅局唔係定期會抽查既咩? 雖然好難抽到佢, 因為我地呢D人, 年年份稅表都係填來填去果D野, 都無咩好比稅 ...

稅係租金收入要交稅,持有物業無特別嘅稅要交,所以係要報租金,唔係物業,稅局查到有物業都證明唔到犯法。

首頁

尾頁

跳至