自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

香蕉橙 發表於 23-4-1 20:36
咁就恭喜你, 我微信開深圳通不停彈要實名, 不過最後我都實咗
其實點實到?佢叫我填16位身份證

別墅

kittylam 發表於 23-4-1 20:37
微信個深圳通唔得,係獨立app唔使實名。

別墅

ic310 發表於 23-4-1 21:45

咪真係影回鄉證正反2面, 再搵客服囉

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

揾客服幫你實,dl 個深圳通app就唔實名都用到。
attach0/tmp/phpO6jxSr

珍珠宮

我啱啱去微信試下,唔使實名,用實名咗嘅大陸銀行付款就得咗,之前試過唔得,啱啱一試就得
attach0/tmp/phpKlwY6P

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日試左用大陸銀行卡直接搭到地鐵,但香港銀聯信用卡就試左兩張都拍唔到

伯爵府

2024年龍年勳章

ahmama 發表於 23-4-1 22:14
今日試左用大陸銀行卡直接搭到地鐵,但香港銀聯信用卡就試左兩張都拍唔到
...

請問你兩張香港銀聯卡是不是都有「閃付標誌」
attach0/tmp/phpGDiFCY

水晶宮

kerotan 發表於 23-4-1 22:20
請問你兩張香港銀聯卡是不是都有「閃付標誌」

有,匯豐和建行

伯爵府

2024年龍年勳章

ahmama 發表於 23-4-1 22:32
有,匯豐和建行

跟據
大灣區交通銀聯創新支付一覽表
應該得~~唔明, 希望有jm可解答

https://m.unionpayintl.com/pre-hk/servicesProducts/serviceEquity/Great_Bay_Area_Transit/

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

JoannaD 發表於 23-4-1 19:58
又噤講,特別版靚d。每次用,心情都好d 你果張又影黎睇吓

我果張好細路
attach0/tmp/phpEdUz7F

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

深圳通可坐地鐵嗎?

男爵府

香蕉橙 發表於 23-4-1 19:59
深圳通apps的確要實名,搵客服前仲要影定回鄉證正反2面預備上載

嫌麻煩既, 如果咁岩有國內品牌手機, 直 ...

多謝你話我知, 我用咗你呢個方法dl及充值到深圳通而不用實名

珍珠宮

fishwawa 發表於 23-4-1 18:12
去珠海,上海,深圳,中山時,
我都用微信,乘車碼比公交地鐵。

你試下轉深圳公交得唔得?

珍珠宮

iamiam 發表於 23-4-1 23:47
深圳通可坐地鐵嗎?

深圳通地鐵公交兩用。

男爵府

香蕉橙 發表於 23-4-1 20:36
咁就恭喜你, 我微信開深圳通不停彈要實名, 不過最後我都實咗

我都係, 微信佢要我綁銀行戶口, 但香港acc綁唔到, 但我又無大陸戶口, 最後用雲閃付就ok
C6 alipay香港錢包搭到地鐵
我試過3張香港銀聯咭(credit/debit card), 有閃付logo都搭唔到地鐵
後尾c6開咗內地戶口, wechat開埋內地錢包做哂實名綁埋銀行咭先搭到地鐵

男爵府

回覆樓主:

我之前中銀双幣咭吾得,打去CS叫佢換咭,新咭搭深圳地鐵拍到

大宅

ic310 發表於 23-3-31 20:52
我以為有內地版微信同支付寶就乜都搞掂,點知深圳灣搭90路同737都係唔知點解比唔到錢,跟住下載個深圳通app, ...

我同你一樣,上車冇俾錢,司機好人,話冇所謂

子爵府

Yasmid00 發表於 23-4-2 07:29
我同你一樣,上車冇俾錢,司機好人,話冇所謂
我搞唔掂,唸住點都應該守下規矩比錢,比張100話到左尾站之後搵人找比我,然後司機講左d唔知咩(我普通話唔好),可能係話唔洗收我錢呱,跟住有個乘客話幫我比.而家唸返都覺得係司機揸緊車果陣埋去拍卡係魯莽左,搞到司機分心,仲一邊揸車一邊同我講野,果一兩蚊應該一早唔理當冇野會好d

別墅

welcome 發表於 23-4-2 00:09
多謝你話我知, 我用咗你呢個方法dl及充值到深圳通而不用實名

別墅

夕張蜜瓜 發表於 23-4-2 01:50
我都係, 微信佢要我綁銀行戶口, 但香港acc綁唔到, 但我又無大陸戶口, 最後用雲閃付就ok
C6 alipay香港 ...

我疫情前有經微信用深圳通架, 後尾佢地改制就取消咗,我而家個微信舊年轉咗(已實名) 再開深圳通就不停彈, 煩到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊