自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

FeiLong 發表於 23-4-1 09:24
講開就講d 以前深圳趣聞,其實多到可以出一本書。

- 多年前,某同事去 x島休閑去按摩,選了 30分鐘刷背, ...

好心你唔好分享幾十年前的經驗來同今日比,中國呢20年真係完全唔同,唔似外國咁一成不變。而家好多野全部美團落單明碼實價,唔識用手機唔識電子支付就無得講。劏遊客就度度都有,早幾年去北海道,街市都被拉住試佢d野食買完發現就快到期

大宅

貓咪達人 發表於 23-4-1 11:29
香港剪髮都唔會隨便入一間啦,間中依度都有聽jm呻被搵笨,剪完埋單先知被劏,香港一樣都係咁樣 ...

門口一個假內裏又另一個價,無可能用門口會完成服務

琥珀宮

Bbpig2014 發表於 23-4-1 00:47
記住, 大6人擁有貪心DNA, 貪錢貪到無道德底線, 我國內物業業主群, 已經熱烈討論佢哋返大6小住, 比天生擁有 ...

香港人冇劏遊客?不如你話中國人貪心DNA啦!畫咩界線吖,唔尷尬果度好嘢。

伯爵府

ricecooking 發表於 23-4-1 14:59
我當年去韓國,在路邊欄買杯野飲無標價錢,諗住唔會貴,點知叫完佢比我,開價好貴,仲要奸笑 泰 ...

我都試過去意大利,行過有個老外格硬放隻雀仔喺我頭上面跟住叫我老公幫我影相,我哋話唔要佢就一輪嘴意大利文好激動唔知講咩。跟住我哋求其影咗張相,要我畀20歐羅。

伯爵府

ricecooking 發表於 23-4-1 15:08
好心你唔好分享幾十年前的經驗來同今日比,中國呢20年真係完全唔同,唔似外國咁一成不變。而家好多野全部 ...

唔好話20年,呢10年8年都好唔同了。我老公10年前去上海同朋友玩,已經大部分都係電子支付啦。香港嗰時連興都未興。

大宅

2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 23-4-1 07:27
你同事窮啫!
大陸大把中產。

係大把富戶,比貼士成舊水更衣室嗰個,香港嘅比廿蚊都側側膊

大宅

2023年兔年勳章

大姑娘 發表於 23-4-1 12:44
香港名店洗咩靠大陸人呀?我

bk 有錢人 spending 都買唔到貨。

咪即係未夠有囉

大宅

台仔 發表於 23-4-1 00:39
【北上消費】港媽深圳剪頭髮被劏488元僅剪髮尾 髮型師︰剪髮頂另收1288元
https://topick.hket.com/articl ...

剪頭髮前要先報香港人身份?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

李露眉 發表於 23-4-1 07:18
按摩,食飯通通貴到嘔,我深圳同事話,而家起d商場,目標係港人
佢話佢地邊有能力消費
...

深圳好多有錢人的,只係你果位深圳同事無錢啫 你睇下住南山,深圳北站果群人,個個有錢過我幾百倍 深圳本地人大多有錢,冇錢的是深漂的打工人。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

嘥氣,我以前識個人係大陸開廠,後尾多方面被騙,最後汁笠返港,成日話大陸無法治。 但佢自己都識講,當時上到大陸大爺咁款,每日落廠行個圈然後就去按摩沖涼吃喝玩樂,業務交晒比個大陸經理,玩左兩年最後內外夾擊被騙,怨得邊個。

公爵府

BK Milk勳章

媽媽YAN 發表於 23-4-1 14:16
最搞笑有啲人成十年都冇返過去深圳,搵埋啲咸豐年代嘅野來講,真係好好笑!利申,疫情前已經去開深圳玩,通 ...

2張價目我真係試過,跟frd去海南我先去餐廳真係比張貴既價目表比我,等到我frd黎到佢見到張野即刻叫老板換過。

子爵府

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 23-4-1 10:54
日日都有呢啲以偏概全既膠post, 又要話中國人DNA點,跟住就話JM 盲撐,然後又話會報國安⋯⋯ 佢地無時無刻 ...

男爵府

我又講年事過你地知,大約八年前,我單拖上深圳行街,經過戲院門口諗住試下系大陸睇戲,突然有個後生仔走埋黎塞張即埸戲票比我,我見佢手上有大約10零張,周圍派比人,話係公司送既,因為是當時的即埸票,過期就唔用得所以周圍派比人。有時遇唔遇到好人好事,都要睇你以前做過乜,信不信由你。

大宅

台仔 發表於 23-4-1 00:39
【北上消費】港媽深圳剪頭髮被劏488元僅剪髮尾 髮型師︰剪髮頂另收1288元
https://topick.hket.com/articl ...

內地本地人收外地人貴 d , 的確有咁的情況,我都親身遇過,全世界都有類似情況, 不過差額唔會太過份。

好似上邊文章算係比較差等情況, 好似香港的士收貴內地人好多咁, 應該報官。。。

大宅

FeiLong 發表於 23-4-1 09:24
講開就講d 以前深圳趣聞,其實多到可以出一本書。

- 多年前,某同事去 x島休閑去按摩,選了 30分鐘刷背, ...

唔係啊嗎….我啲朋友一開關個個星期返上去喎,我按腳個間小費都唔洗比,食足三餐等於香港一餐,仲要好食好新嘅好正喎⋯⋯大家平行時空….

大宅

andyman 發表於 23-4-1 17:02
深圳好多有錢人的,只係你果位深圳同事無錢啫 你睇下住南山,深圳北站果群人,個個有錢 ...

根據國家的統計, 確實大部份人收入唔高,只有一小部份人富貴, 貧富兩極.

大宅

ricecooking 發表於 23-4-1 15:08
好心你唔好分享幾十年前的經驗來同今日比,中國呢20年真係完全唔同,唔似外國咁一成不變。而家好多野全部 ...

係囉,我返上去全部手機落單,點樣唔同價錢呢?我知啦⋯⋯大陸發展快到個QR code識分香港人同大陸人(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

olkan 發表於 23-4-1 11:06
香港人幾時開始名符其實係「港燦」。
我真係未試過係深圳俾人呃,去深圳消費,我唔會貪平,志在 ...

依個真….我同啲朋友返上去….見到佢地個進步好大,地方乾淨….服務態度好……野食新鮮…..啲野飲直頭100分……我哋都話係自己變左港燦

男爵府

ricecooking 發表於 23-4-1 14:04
呢個騙局在小紅書都見到,好多國內人中招,並唔係針對港人遊客。我早幾年上去深圳大商場,一個人行時都有 ...
題外話,我睇小紅書有個經常旅遊的背包客,他話他的經驗告知,所有街上走埋黎推銷的都無好野,全部都當騙子的心態拒絕,絕對不要理會。

順便講個笑話你地知,以前讀大學個時有個大學同學,同幾個朋友好奇之下,半推半就被知客拉左入灣仔個 d 酒吧,佢話咁大個仔都未試過想見識下,點知就被人劏,入到去一開枱就開枝洋酒,然後坐枱個女人就係咁飲,咩服務都無,埋單一千大洋。

子爵府

2024年龍年勳章

olkan 發表於 23-4-1 11:06
香港人幾時開始名符其實係「港燦」。
我真係未試過係深圳俾人呃,去深圳消費,我唔會貪平,志在 ...

X2
唔知點解總有人認為香港人全部都係因為貪平先上去消費

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊