自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

如果1線學生夠多,2、3線嗰啲可能連面試嘅機會都冇,你話有冇分別?

大宅

feifei_baby 發表於 23-4-2 00:43
我細女學校有個要留班嘅女仔,跳船去我大女學校即變前列,keep到個名次的話,b1b或以上嘅中學走唔甩

有時 ...

你細女學校程度咁高,係咪TST女校?

大宅

香蕉煎餅 發表於 23-4-1 20:49
老一輩多人係咁諗。。。最緊要選間近,落樓下返學最好

我當年都係比我阿媽講呢句fake左我仔揀嗰間幼兒園 不過後期我識嘢啦幼稚園小學中學都同個仔搏盡入名校

大宅

BK Milk勳章

yauchuchu 發表於 23-4-1 22:20
唔會囉
你係中學校長寧願收SFA中下游
定收間地區三線頭3呀?

有啲名小講緊大部分學生writing 寫百幾字以上,但有啲學校仲係要求80字以上已經有分別…

男爵府

Astra00 發表於 23-4-1 20:39
緊係。

那班人一邊死撐話band three好好,另一邊問佢仔女會唔會讀即不答,轉晒話題。

叫佢考男女拔啦

水晶宮

JayJayMum 發表於 23-4-2 01:16
我當年都係比我阿媽講呢句fake左我仔揀嗰間幼兒園 不過後期我識嘢啦幼稚園小學中學都同個仔搏盡 ...

做得好。

男爵府

happytabo 發表於 23-4-1 23:41
名小同普通小學課程都可以有分別
名小p1一入讀英文科巳用p2課本教授,到p6名小已經學完s1課程備升中學,咁 ...

睇考試卷已經知高下。見村校小一英文考試考英文字母大細楷eg A _ C _ _ _ , a b _ _ _ 咁…

水晶宮

chanti 發表於 23-4-2 07:40
抵叫佢考男女拔啦

人地人中龍鳳,緊會考啦,考100間都仲得。

不過不知學校會唔會收者。

佢句金句笑爆肚:「有幾間名校爭住收我小朋友,不知讀邊間。」最後死死氣要返直升小學部,因為要覆小學部,小學部要計學位剩幾多可以進一步處理。那幾間佢口中名校應該係虛構的故事了。

水晶宮

chanti 發表於 23-4-2 07:44
睇考試卷已經知高下。見村校小一英文考試考英文字母大細楷eg A _ C _ _ _ , a b _ _ _ 咁…
...

差很遠。名小已小一部分科用小二級的書。

水晶宮

happytabo 發表於 23-4-1 23:41
名小同普通小學課程都可以有分別
名小p1一入讀英文科巳用p2課本教授,到p6名小已經學完s1課程備升中學,咁 ...

都係個句,名小學生升英中,人地已拋離普通村校1-2條街。人地埋位已識很多英文字,不用點樣查字典,聽慣英文,已經沒咩課程障礙。如果佢是入band one 英中,以Dse 成績為目標那些學校,初中啲卷已設計到好似Dse形式、分卷。

龜兔賽跑,那隻龜要非常非常努力去追。如果隻兔仔比隻龜更努力,不停下來放慢腳,隻龜都幾難超前。

公爵府

回覆樓主:

一定有

水晶宮

feifei_baby 發表於 23-4-1 23:50
我個大女二線小學,仲要唔係級頭,有B1A-B直資、津校各一喺手,開心咗冇耐,都擔心唔知之後讀唔 ...

勿怪我直言,我經歷過,過程好痛苦。因父母不識選學校及教。入到band one 校追得很辛苦。

雖然最後我成績中等水平,但出來的確係學術上同那班fit馬差一截。呢啲野人地小學根基係打得好。

所以我盡量不會比仔女咁經歷。寧可佢係小學先苦後甜。

翡翠宮

牛年勳章

Astra00 發表於 23-4-2 07:58
勿怪我直言,我經歷過,過程好痛苦。因父母不識選學校及教。入到band one 校追得很辛苦。

雖然最後我成績 ...

我都係有咁既經歷,小學普通村校考級頭入到band 1傳統女校,但追得好辛苦,同學名小私小上黎,英文好太多,我頭兩年都唔係好聽得明啲assembly講乜,佢地係聽講讀寫連口音都好好,長年係中學精英班。

雖然我只係中游,但最後都入到三大首志願,學校係超過95%學生升讀degree課程,所以band 1英中差極都有個譜,而小學名校上黎果班唔少係讀醫讀Law。

水晶宮

C.Humphrey 發表於 23-4-2 08:48
我都係有咁既經歷,小學普通村校考級頭入到band 1傳統女校,但追得好辛苦,同學名小 ...

係呀,就是呢個分別。

所以,如果有條件、能力,已經要係幼稚園階段為小朋友盡量找好的學校。因為會影響到小學中學。

我仲好記得當年,我中一,同學很易寫弓200多字英文文章,老師派返,人地是幾乎沒咩錯處!自己就好辛苦寫完仲滿缸紅。句句都有語病!

到而家仔仔,見佢篇英文作文,一大篇又係沒咩錯處,很欣慰。(但佢擺明中文差一截。中文係沒英文咁好。)

翡翠宮

牛年勳章

名小同普通村校課程差距好大,小一直接用小二書,即使津校都當你識咗,唔識就家長諗方法搞掂佢,校長明言有呢種準備先好自行/抽獎揀佢地學校。

三私一直至少教快2年,小五六已經用中學教材,朋友個仔入咗b1a 中一至中三都係食緊老本,初中已經可以自習DSE科目。

我女間龍校中一時會做DSE英文past paper評估水平,差唔多全部係level 4或以上,有咁既底子上到高中先可以追求各科星星。

水晶宮

C.Humphrey 發表於 23-4-2 09:01
名小同普通村校課程差距好大,小一直接用小二書,即使津校都當你識咗,唔識就家長諗方法搞掂佢,校長明言有 ...

對,我仔都初中就會做下Dse卷。尤其是中英文。

翡翠宮

牛年勳章

Astra00 發表於 23-4-2 08:57
係呀,就是呢個分別。

所以,如果有條件、能力,已經要係幼稚園階段為小朋友盡量找好的學校。因為會影響 ...

你講起作文真係好有回憶,呢啲要長年累月浸出黎,當年要逐句嘔寫出黎都只係simple sentence 深字都無一隻,當我追緊夠字數錯少啲grammar 串啱字既時候,同學已經寫緊幾版紙文學式作文

小學打好個底好重要,作文反映到既分別最大,名小小一二英作好多同學已寫200-300字無乜錯,去到小三四寫500字以上文筆優美,我睇我女作文其實有好多英文字我都唔識,我仲係有讀過英國文學既

男爵府

云云 發表於 23-4-1 20:29
沙田寶校小學級一, 自行去band1A交表都唔收, 後來大抽獎入番。
不是能力問題,是小學名聲問題。
...

學校唔可以唔收表,邊間?去教育局投訴,再擺上東張

翡翠宮

牛年勳章

Astra00 發表於 23-4-2 09:05
對,我仔都初中就會做下Dse卷。尤其是中英文。

所以小學個底打得好係非常重要,語文能力無即食,而且終生受用

水晶宮

C.Humphrey 發表於 23-4-2 09:12
你講起作文真係好有回憶,呢啲要長年累月浸出黎,當年要逐句嘔寫出黎都只係simple sentence 深字都無一隻 ...

對,就係呢個分別。

首頁
45678...10

尾頁

跳至