自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

個名點會唔重要
第日申請大學面試都有影響啦,甚至搵工
仲有d fd, 舊生係會關照舊生, 呢啲咪就係人地比好多錢去讀mba去識嘅人脈,純讀書點值咁多學費

男爵府

兩間冇比較嘅必要性。

珊瑚宮

回覆樓主:

DB

侯爵府

正路就DB啦, 完全吾同級數, 到你考大學包括海外、出來揾工及以後個同囝再考DB就知了, 況且人脈都完全吾同

如果將來有目標想考IAL, 由DB轉去有IAL嘅學校比較易, 相反就難好多啦

子爵府

回覆樓主:

諗唔到任何原因唔揀DBS

子爵府

Herobear 發表於 23-4-2 08:27
個名點會唔重要
第日申請大學面試都有影響啦,甚至搵工
仲有d fd, 舊生係會關照舊生, 呢啲咪就係人地比好多 ...

係吖,old boy文化係傳統名校好強架!有同事係喇叭仔,不嬲都 smart 嘅,不過都係和和果果,有次換過GM 又係喇叭仔,成日講下校園點滴,跟住平步清雲,就算老細轉咗工,有好位都會介紹佢去,同事越做越好。不過,同事唔係擦鞋仔同係有能力嘅

大宅

mcs74 發表於 23-4-2 00:31
其實d人成日講人脈,究竟點利用中學同學人脈呢
尤其是係d一般人,人地成功人士未必so佢
...

DB has a longer history, many graduates have built a certain reputation / at senior grade in the society already, when ur boy gets job interview with interviewers / senior Mgmt who are also from same school, might have impression mark.

I believe HKUGA would have this impact in they future too if they keep the graduate standard, but need time to build the network.

伯爵府

Carriegerrard 發表於 23-4-1 22:46
咁QC DBS又應該點揀

朋友個仔選九華,唔選SPCC

另外一個朋友個仔已經讀緊b3中一,因為運動成績好,男拔出offer全免,佢都無去。

子爵府

fmf903 發表於 23-4-1 22:42
呢個中肯。
注意DB 都係top 60 左右有得讀IB, 其他都係DSE , DB DSE 成績係普通,睇數據,港同DSE 好過DB ...
唔係,DBIB 都要揀合適的,排100也可以讀IB,唔好俾呢錯资料

男爵府

2024年龍年勳章

一定男拔,毫無懸念

子爵府

bearbear2003 發表於 23-4-2 11:36
唔係,DBIB 都要揀合適的,排100也可以讀IB,唔好俾呢錯资料

係,問過舊年畢業生,都係講頭100,好多無揀IB,最緊要揀適合的

男爵府

回覆樓主:

仲使諗,樓主仔仔好叻
可否請教小學讀邊類型學校?

大宅

mcs74 發表於 23-4-2 08:27
有呀,有d仲要好勁果d
但大家都係正常相處,所以唔太明白點樣利用人際網絡……大家範疇都唔同

因為我有轉過校,由band1轉去band3,所以感覺真係好唔同,到而家大個普遍遇到有幫忙時需要既人脈關係都會係前者居多~兩間既同學到而家20年感情仲有聯絡既,大部份係深交~

子爵府

Vengerov 發表於 23-4-2 12:18
係,問過舊年畢業生,都係講頭100,好多無揀IB,最緊要揀適合的
咁講啦IB 大部份人來自top Tier DSG班,只有幾個來自2nd tier P班,其它班就好少啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之緣 發表於 23-4-2 01:46
如果中學時成為敵人…

將來人地好勁…萬一撞返…呢個人際網絡係咪真係用得著,定死得更慘

好同意

公爵府

leng1999 發表於 23-4-2 12:47
好同意

有時我都會諗,讀DB,萬一第時老細係LS…

Anyway,我喜歡港同,但仔我都覺得應該揀DB

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 23-4-2 12:56
有時我都會諗,讀DB,萬一第時老細係LS…

Anyway,我喜歡港同,但仔我都覺得應該揀DB

我比較喜歡小朋友讀男女校

水晶宮

木土土 發表於 23-4-2 08:18
唔係話DB 無學生DSE成績勁,只係兩間學校成績比較,唔係講個別一個學生,係講緊average。
當比較DSE成績最 ...

明白你的意思,如果以成績計,其實好多B1A學校也勝過男拔,只是DB裏便有部份係精英運動員,佢地為學校打拼,在學界蠃了不少奬項和口碑,既然努力不懈的操練,那麼學業成績未必能夠亮麗,這點是DB DSE成績一直以來被外界拿出來討論的,可是DB的學生勝在能文能武,傳統名校,自有其受歡迎原因。

大宅

之緣 發表於 23-4-2 01:46
如果中學時成為敵人…

將來人地好勁…萬一撞返…呢個人際網絡係咪真係用得著,定死得更慘

無永遠的敵人
同一間學校畢業都可以吹好耐,讀書時識唔識都無問題

子爵府

回覆樓主:

兩間學校根本唔同層次,在98%嘅情況之下,根本唔需要問人意見,自己已經可以作出決定!

首頁

尾頁

跳至