自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

侯爵府

littlesheep123 發表於 23-4-2 19:25
巴士公司的長者半價優惠係65歲或以上先有
但綠悠咭2蚊優惠60歲就有
所以60-64歲每程政府的補貼係用全價去計 ...

咁即本來係巴士公司比優惠老人家,而家轉嫁咗去政府比?咁巴士公司應該多謝提出$2搭車優惠嗰位人兄喇!

珍珠宮

shobi 發表於 23-4-2 21:25
咁即本來係巴士公司比優惠老人家,而家轉嫁咗去政府比?咁巴士公司應該多謝提出$2搭車優惠嗰位人兄喇!

...

以前未有2元前,要65才半價

侯爵府

sochui 發表於 23-4-2 21:27
以前未有2元前,要65才半價

咁以前半價優惠係邊個比先?巴士公司定政府呀!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

shobi 發表於 23-4-2 21:25

...

唔係咁意思, 例如某條路線車費10蚊, 65歲或以上巴士公司本來收5蚊 (老人半價), 60-64歲都係10蚊 (冇半價)

而家政府補貼, 65歲或以上政府補貼3蚊, 60-64歲就補貼了8蚊
巴士公司唔係轉嫁優惠去政府, 因佢都係收5蚊 (65歲或以上) 同 10蚊 (60-64歲)

但巴士公司的確會賺多咗, 因為有2蚊優惠會多左搭車, 同亂搭車 (長途車當短途答),

而60-64歲又因為用正價計補貼金額, 政府當然就俾多好多

子爵府

littlehoneymum 發表於 23-4-2 20:36
如果佢哋全部都唔係長者,咁可以舉報佢哋!
不過而家啲人普遍都好後生,60歲都唔似60歲
...

一程船27元,用2元平咗25,佢哋點睇都係4尾,有個家長仲話個女奶奶幫手湊,所以佢哋成班家長得閒去大澳玩,個家長叫奶奶湊得應該唔會夠60,似借人張卡用多啲。我仔仲問我,媽咪點解佢哋個個都係比2元

男爵府

香港政府不停去幫啲冇貢獻既年青人,但辛勞了咁多年既老人就2元搭車都可以講出黎,人地大陸60歲免費搭啦!好心葉劉就小出聲當幫忙,問下呢班官從來香港有冇對老人家負責過,點解咁多老人家晚年要結束生命?班廢青就係咁俾福利,但佢地就日日閙政府。希望大家都唔會老,每日繼續辛辛苦苦工作

琥珀宮

333s 發表於 23-4-2 16:31
籲檢討兩元乘車津貼 葉劉淑儀 : 「條數好快就100億

或者過十元車費嘅就計返半價算數囉

珍珠宮

shobi 發表於 23-4-2 21:28
咁以前半價優惠係邊個比先?巴士公司定政府呀!

現在6O至64歲,2元和全費差額,政府比
65以上,2元和半價差額,政府比

大宅

esmehouse 發表於 23-4-2 17:02
太多長者都唔善用依個優惠,好多都貪方便,就算坐一個站都照上過海車。 ...

但係其實都冇乜嘢

大宅

afternoontea372 發表於 23-4-2 17:29
改為半價最簡單。

梗係好

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

其實可唔可以限次數, 可以阻止濫用資源
Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

子爵府

個政策係容許搭過海車,所以唔能夠怪長者濫用,如果覺得有問題可以修改下

侯爵府

sochui 發表於 23-4-2 21:35
現在6O至64歲,2元和全費差額,政府比
65以上,2元和半價差額,政府比

即係本來無優惠嗰批都變相有優惠,但啲優惠就政府出!

珍珠宮

LOKITLING 發表於 23-4-2 21:44
其實可唔可以限次數, 可以阻止濫用資源

限次數不及限折扣額效用大

珍珠宮

shobi 發表於 23-4-2 21:47
即係本來無優惠嗰批都變相有優惠,但啲優惠就政府出!

就是這樣,在有財政盈餘時,無問題,現在財赤千億,要修補漏洞

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

sochui 發表於 23-4-2 20:56
其實司機應嚴格執行對外表明顯不足六十的人要求出示證明已可減少部分濫用情況,只是司機大多怕事又怕投訴 ...

有次見個小巴司機同個乘客吹水,話唔夠膽要求啲人證明,佢話而家啲後生郁啲就拉人落車打,好惡架,佢話打份工犯不着。

侯爵府

2024年龍年勳章

我支持$2乘車,老人家會多些出外

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-4-2 21:51
我支持$2乘車,老人家會多些出外

當財政資源寬裕時,無問題,但財政緊縮時,就耍用得其所

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-4-2 21:51
有次見個小巴司機同個乘客吹水,話唔夠膽要求啲人證明,佢話而家啲後生郁啲就拉人落車打,好惡架,佢話打 ...

縱容濫用/非法使用情況

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最好食老綜設年期,冇理由政府養懶人

首頁
45678...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊