單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

關.。.…………………………..

寶石宮

2023年兔年勳章

GTei 發表於 23-4-3 20:15
大家好 我有一個女朋友 未婚 有一個女六歲
個女未出世 嘅時候同女朋友大約拍咗三年拖 但係當中發現佢出軌 ...

非婚生子女與婚生子女在法律上是否有著一樣的權利?

https://www.kingstontonglawyer.com/%E5%89%AF%E6%9C%AC-%E5%AE%B6%E4%BA%8B%E5%8F%8A%E5%A9%9A%E5%A7%BB

就非婚生子女而言,母親具有所有父母權利及權能。但對父親來說,法律上有一定限制,就算子女在出世紙上寫了父親的名字,非婚生子女的父親也並不能自動得 到探視或撫養權。根據《未成年人監護條例》(香港法例第13章),父親必須向法庭申請證明他是其父親,如法庭信納他是該子女的父親,便會發出命令確認他擁有作為父親的權利及權能。

寶石宮

2023年兔年勳章

個女未出世 嘅時候同女朋友大約拍咗三年拖 但係當中發現佢出軌 ...

一般來說,如母親亦確認該子女的生父的身份,法庭一般都不會質疑,但假如雙方對父親的身份有爭拗的話,雙方便須作出舉證,例如提供DNA測試報告或其他證據來證明。當法庭確立父親為該子女的生父後,無論母親或父親,都對該子女擁有同等的權利和義務,無分高低,如同其他於婚姻中所生的子女一樣,父母雙方都對子女的管養、照顧、管束、探視、教養、財產管理等所有有子女事宜上都有同等的權利 。

複式洋房

我諗最重要係還自己清白你冇打過個女先囉!如果真係畀佢告到你有打個女我諗都好困難

複式洋房

Poyau 發表於 23-4-4 01:42
非婚生子女與婚生子女在法律上是否有著一樣的權利?

https://www.kingstontonglawyer.com/%E5%89%AF%E6%9 ...

小朋友而家幾多歲呀?

洋房

回覆 tammaggieqq 的帖子

應該最近有帶佢驗傷 但我從來都冇打個囡

件事係我同佢媽咪 但我係同佢媽咪有碰撞

但其實我從來都冇打過女 驗傷正常係唔會有任何傷

洋房

六歲 今個月就七歲

洋房

其實佢媽咪嗰件事 我真係知自己做錯 唔應該同佢有爭執推撞 但事情都發生咗

我只係唔想個女 走來走去 我只係希望佢可以好好咁成長 因為佢咁多年一直都係我屋企人照顧 又喺度長大 所有學校補習鋼琴都係附近

但係佢媽咪喺屋企好少理佢 雖然我都要返工 但其實我屋企人媽咪姐夫家姐都好錫佢

如果個小朋友跟佢 可能佢會帶佢出去租地方,但重點係唔知咩地方福唔複雜

同埋佢身邊,冇人幫佢手 得佢媽咪 但佢媽咪咁耐以來都冇出現過 連佢個女生佢生或生完都冇出現過 佢爸爸又走咗佬 基本上得佢一個 佢又要返工 咁邊,有時間可以照顧佢 好老實,平時佢都唔會煮飯 都係我阿媽照顧我個女嘅飲食

我都唔知可以點 自己又有單案件 其實我只不過覺得 成件事係我同佢嘅事 只係想好理性去處理 小朋友嘅將來成長環境 但佢比我個感覺係有少少想鬥氣 從來冇為過個女將來會點

我只係想個女,將來現在好
但其實我同佢媽咪拍拖第五日 佢已經冇地方住 我嗰時身為男朋友,我冇可能見死不救 所以佢就喺我度住左11年,但一直都冇收佢任何錢
唉,好複雜 唔知可以點

洋房

正常單案件 可能會判我守行為

但聽人講之後會有家事法庭社工搵我哋傾傾

想問吓大家 其實我係咪應該到時傾唔掂 先再決定

複式洋房

GTei 發表於 23-4-4 20:03
其實佢媽咪嗰件事 我真係知自己做錯 唔應該同佢有爭執推撞 但事情都發生咗

我只係唔想個女 走來走去 我只 ...

如果淨係證實到你打個女人一個的話唔會因為呢個問題影響到你同女嘅撫養權,因為係你同個女人之間嘅問題但你冇傷害過女兒況且佢係一直同你生活的,呢個係我個人見解而以!建議你問下社工意見等自己安心啲啦

複式洋房

GTei 發表於 23-4-4 20:03

我只係唔想個女 走來走去 我只 ...

其實女兒都有咁嘅歲數都可以為你澄清呀

洋房

我明白 但有時女兒 佢喺屋企做d危險嘅行為 但係我都會有時 打吓佢手板仔 同屁股 吳大力 我覺得我個女認為我咁係打佢
但我同個女 關係,冇嘢 佢都會出街拖住我 唔係抗拒
但可能我喺屋企個身份 會比較嚴少少惡少少
因為佢媽咪平時真係唔多理佢 佢夠膽俾佢搦住把鉸剪周圍走都唔理佢

所以喺個女心態入面 覺得我係比較惡 所以都幾麻煩

洋房

唔好意思 因為我真係唔太熟 我想問我可以尋求邊個機構嘅社工

複式洋房

GTei 發表於 23-4-4 20:30

我明白 但有時女兒 佢喺屋企做d危險嘅行為 但係我都會有時 打吓佢手板仔 同屁股 ...

以上嘅行為你又唔使擔心囉,正常法庭會安排社工跟你哋會面及見小朋友佢哋係專業㗎會從小朋友身上知道你有冇虐兒的

複式洋房

GTei 發表於 23-4-4 20:31

唔好意思 因為我真係唔太熟 我想問我可以尋求邊個機構嘅社工 ...

你上網搵社署電話當值社工講你嘅問題,佢會安排一啲處理這方面的社工同你電話溝通

複式洋房

GTei 發表於 23-4-4 20:30

我明白 但有時女兒 佢喺屋企做d危險嘅行為 但係我都會有時 打吓佢手板仔 同屁股 ...

社工會做家訪瞭解你同女兒生活上的一切再寫報告

洋房

了解 咁我同個女嘅互動都好多有事,我約咗個女食飯 我喺原處放大雙手 我個女永遠都會跑過嚟攬住我 又會同我玩騎膊馬 其實依啲情況,我都知道佢會做家訪 咁我明白了 真係唔該晒你

洋房

我想問 而家我個情況 知道我同佢媽咪有問題 咁有案件 正常12號判 因為警察都有同我講之後有社工會好快搵我哋

我想問吓你知唔知 其實係咪真係會好快搵我哋雙方

寶石宮

2023年兔年勳章

GTei 發表於 23-4-4 21:22

我想問 而家我個情況 知道我同佢媽咪有問題 咁有案件 正常12號判 因為警察都有 ...

參考樓上律師樓非婚生子女條 link
要法庭確認父親才有權利及權能
會否要先獲確認社工才介入?
否則無父親權利社工可能愛莫能助

「非婚生子女的父親也並不能自動得到探視或撫養權。根據《未成年人監護條例》(香港法例第13章),父親必須向法庭申請證明他是其父親,如法庭信納他是該子女的父親,便會發出命令確認他擁有作為父親的權利及權能。」

洋房

回覆 Poyau 的帖子

一般來說,如母親亦確認該子女的生父的身份,法庭一般都不會質疑,但假如雙方對父親的身份有爭拗的話,雙方便須作出舉證,

但假如想問 我而家媽咪佢告我家暴
但對方落口供 都承認,我係小朋友爸爸
而且唔知係法官定警方 要求我女兒驗身

咁按道理 我件案件 媽咪口供係有承認度

其實都已經承認咗,我係父親 可唔可以咁講

首頁

尾頁

跳至