自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我自己就覺得無需要咁樣去體驗... 但其他家長同小朋友係同意, 咁無問題

伯爵府

我又覺得冇乜嘢
有個機會思考下生死
係人生面對嘅嘢
啟發下咁囉

子爵府

mickeyeva 發表於 23-4-5 22:47
不過他講嘢好叻!

咩節目?
有冇重播?
missed...

thx

伯爵府

愈深入認識愈唔會驚,幾好,見到有啲父母連親人去世都唔想帶細路去靈堂,真係要多啲呢啲關於死亡既教育

珍珠宮

可以教生死教育,但吾使訓棺材囉!
反正到真正訓果時,自己都死左啦!都無感覺假啦!

男爵府

pkc5115 發表於 23-4-5 23:33
覺得太吉利是,生死教育同安排瞓棺材係兩件事。 好似性教育咁,吾通真係要安排一埸性行為俾小朋友先叫體驗 ...

X 2 ,以前D人都無教,咪又係咁!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我又覺得幾特別喎, 最緊要小朋友ok

男爵府

幸福花海 發表於 23-4-6 07:01
愈深入認識愈唔會驚,幾好,見到有啲父母連親人去世都唔想帶細路去靈堂,真係要多啲呢啲關於死亡既教育 ...

我諗唔禁帶唔係驚小朋友驚,係怕有污糟野,等於大肚都唔入靈堂,都未生唔通怕未出世BB 驚?不過以上是針對傳統宗教!有D信耶穌,就百無禁忌

伯爵府

廢柴孖條 發表於 23-4-6 07:19
我諗唔禁帶唔係驚小朋友驚,係怕有污糟野,等於大肚都唔入靈堂,都未生唔通怕未出世BB 驚?不過以上是針對 ...

我妹在媽媽及哥哥去世後都唔想帶佢女出席就係怕佢驚,雖然佢地係教徒。但因為係至親唔去好過份,所以先勉強去

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我大囡中四,參加左一個課外活動,體驗生老病死,岩岩年尾又出去參觀
我問阿女今日玩左啲乜?阿囡好自豪話要你未試過既野 瞓官材,仲要係兩款

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

唔知佢用既工具係咪即棄

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ching070707 發表於 23-4-6 08:45
我大囡中四,參加左一個課外活動,體驗生老病死,岩岩年尾又出去參觀
我問阿女今日玩左啲乜?阿囡好自豪話 ...

我覺得呢類生死,病痛,坐監,吸毒後遺症等,如果有機會真係要比小朋友體驗下
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

我女小學時,每年都有一個年級專題報導,會開放給全校家長睇presentation。記得有一年六年級的專題研習是生死問題,班小六生present得有板有眼,有條問題直情令我記到今時今日: 你的喪禮希望哪三個人出席?我記得我個腦只出現兩個人,我好感觸。

小學生未必冇能力理解呢類課題,大人唔講唔聽唔等如佢地冇思考過。
日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

aprilabc 發表於 23-4-6 06:07
我就驚啲化妝品、用具,係咪全新

咁你預化妝品同用具,多數都唔會全新
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

製造話題啫.... 以前體驗去旅行食蝙蝠,而家去荷蘭要體驗做g,講生死又話要體驗....唔覺大吉利是,但其實冇必要乜都要體驗。

講開細個我同家人玩過扮死....我扮斷氣,另一個人扮幫我閉眼,冚被遮頭,撲埋黎扮大喊之類。阿媽唔知我地咁玩。

子爵府

Ol0314 發表於 23-4-6 01:14
係囉 人地父母 都同意
小朋友自己又想
唔明睇的人反而仲可以「唔同意」

係囉
好攪笑
其實唔駛佢地同意喎
咁敏感嘅

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我就唔覺有咩問題
都係一張床
只係在他日瞓嘅床
與其他日瞓咗自己都唔知
不如一早體驗一下
如果有機會我都想體驗一下
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

232 發表於 23-4-6 06:53
咩節目?
有冇重播?
missed...

水晶宮

回覆樓主:

我都覺得冇需要瞓棺材和做死人化粧這類事情,我都諗緊化粧用品的衛生問题,參觀講解生死咪夠囉,用不着親身體驗,拍戲瞓棺材都要俾紅包啦!吾駛樣樣都體驗卦,咁仲駛吾駛蓋棺等小朋友又體驗自己走時的孤獨感呀!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友先係明白人,完全無框框俾自己!good!

首頁
12345...6

尾頁

跳至