心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我無特別不幸, 亦暫時無長期病患. 有工作, 老公同仔. 但:
1. 邁向退休年齡, 本來係正常事. 但老公好介意我無長糧. 講真, 我無信心揾到part time.
2. 仔唔生性, 大部份時間無工作.
3. 因為以上兩點, 我好自卑. 聽見朋友講開心事會令我好唔開心, 會問自己: "點解我唔可以好似佢咁好運?" 由於咁, 已經無乜朋友, 亦害怕同人來往.
4. 由於政見問題, 非常超級唔想同細佬來往. 不過我妹就好唔想大家斷絕來往, 所以時不時約聚會. 每次佢約我都暈一暈, 心跳加速. 唔去又唔係, 去又唔想. 我知我可以同細佬"撐", 我係怕大庭廣眾嘈交嘅人. 次次都死忍爛忍, 根本唔enjoy.

最鍾意一個人發呆. 無日都有聲音同自己講: "點解做人咁辛苦, 究竟我幾時死, 點死法?!"

真心講, 我未來嘅生活水平只會越嚟越差, 無期望. 唯一係唔捨得老公同仔. 雖然佢地都唔可以令我寬心, 但我最愛都係佢地.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

減齡達人勳章

試吓搵心理輔導員傾談下,價錢較平,有時有人同你分析下,傾下,唔好令自己轉牛角尖。
再差就真係要睇醫生食藥

worthy    發表於 23-4-7 11:58

珍珠宮

減齡達人勳章

你要正視問題,唔好逃避,因為你嘅情緒都會影響到屋企人
我之前都出現問題,搵輔導唔係-次就可以解決問題,但當你和輔導員慢慢建立咗互信關係,佢又比到啲意見你,你又搵到個人去聽你講。慢慢就會好起來。
你發覺自己有問題已經好叻,就去面對佢

伯爵府

回覆 worthy 的帖子

你好! 跟別人比較是完全沒有意思因每人也有自己的故事及自己要走的路,各有各的,你的開心別人亦拿不走。政見等每人亦不同,亦應尊重所有人的不同意見,要接受別人的想法跟自己不一定一樣!

子爵府

worthy 發表於 23-4-6 15:20
我無特別不幸, 亦暫時無長期病患. 有工作, 老公同仔. 但:
1. 邁向退休年齡, 本來係正常事. 但老公好介意我 ...

你啲仔先係最大問題,仔女係一個家庭既未來及希望,仔女好個家就興旺,如果你倆公婆搞唔掂個仔,搵專業人士幫手。

瑪瑙宮

点解會無信心找到 part time? 大把人做緊.

可以做保安, 陪月, 湊小朋友, 清潔.

而家家居清潔都 $110 起(每小時), 一日做三小時都 $330 起.

樓下商場食店成日唔够人手, 做尼d好过做大家鑊.

男爵府

1. 邁向退休年齡, 本來係正常事. 但老公好介意我 ...

好奇點解老公介意妳無長糧?佢自己情況係點?有長糧?佢有工做?定係退左休做緊part time?
仔女既事要交返俾佢哋自己負責架喇,鼓勵佢多增值自己,千祈唔好養懶左個人
羨慕朋友既生活係好正常既,不過各有前因莫羨人,無須要過份比較高低,別人好會替佢開心,別人差會睇下可以點幫手,要為自己個心鬆綁,學習睇開啲,因為朋友唔會同妳比較高低,只係妳未放開,慢慢黎啦
家人政見嘛,除非唔介意關係改變,否則唔討論唔理會係最好既處理方法

男爵府

看似有點焦慮症, 或者看看精神科, 食點藥, 情緒可能無咁掹緊, 心情可能輕鬆d。

珍珠宮

Heman2001 發表於 23-4-10 09:19
好奇點解老公介意妳無長糧?佢自己情況係點?有長糧?佢有工做?定係退左休做緊part time?
仔女既事要交 ...

老公係退休公務員, 有退休金及每月2萬幾長糧. 退休後幾年一直有做part-time. 最多part-time時月入過萬. 但近呢幾個月全部part-time無晒. 好努力再揾一份都無得見. 佢覺得好無安全感. 如果我都係公務員, 以我而家嘅工作性質, 喺政府入面至少有3萬以上一個月, 咁退休後份長糧一定過萬. 兩公婆加埋有幾萬蚊一個月, 唔使交租唔使供樓, 就算揾唔到part-time, 基本生活係可以的.

男爵府

worthy 發表於 23-4-11 15:36
老公係退休公務員, 有退休金及每月2萬幾長糧. 退休後幾年一直有做part-time. 最多part-time時月入過萬. 但 ...

其實生活中唔好俾太多“如果”自己,正所謂“有早知無乞兒”,你老公應該感恩自己有2萬幾一個月既長糧直到死,知唔知有幾多人退休後係一啲收入都無?點可能仲想“如果我老婆都有就好”?唔知佢有無因為妳無長糧而日嘈夜嘈啦,但至少妳唔應該因為無而怪責自己!當然啦,錢無人嫌少但都唔應該因此而唔開心,諗諗你哋已經比好多退休人士情況好好多了,都一把年紀,何必咁唔化呢

水晶宮

回覆樓主:

要搵幾錢先夠?我先生先搵你地退休的1半人工,養4口仲仍快樂健在。

退下來就享受人生吧,又唔駛供樓又2萬幾退休金仔又大又唔驗供讀。3個人食的又有限。

放輕鬆,2萬幾唔駛供樓唔駛供讀,係香港夠用的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你唔係公務員, 你C6娶你個時都知.. 有咩好介意? 佢介意用長糧來養你?

男爵府

我意見啫,當然我知你唔會咁揀咯,你當我發牙痕啦~~

若我是你,既然啲仔同老公最重要嘅,我真係逐步減少,同弟弟見面次數,有時啲嘢,不可能要求別人去變好,當已達到自己底線喇,係要學懂取捨架喇,否則,只會氣壞自己,到時邊個賠償自己嘅損失呀﹗

男爵府

其實睇留言樓主你情況唔係咁差, 放輕鬆d。

珍珠宮

滿足 發表於 23-4-15 11:35
我意見啫,當然我知你唔會咁揀咯,你當我發牙痕啦~~

社會事件後,疫情爆發,就俾咗一個好藉口唔使見。但而家復常,無得避。我曾經有一次開門見山向細佬表明立場,細妹亦知我點諗。但細妹單身,朋友唔多,父母以及長輩大部份已走,佢好唔想大家關係惡化,所以久不久就會約出嚟。我認衰心軟,有時唔開心係攞嚟。

珍珠宮

lojo11 發表於 23-4-14 17:44
你唔係公務員, 你C6娶你個時都知.. 有咩好介意? 佢介意用長糧來養你?

佢知。當年佢有力勸我入政府,但我唔鍾意。我係比較急同講效率嘅人,政府嗰套唔係咁啱我。

別墅

https://www.bigheartsmallheart.com/depression-self-test

做吓睇吓幾多分

珍珠宮

比上不足比下有餘,退休仍然有二萬一個月,好多人手停口停,改變下自己心態吧!

大宅

你宜家果份係full time ?揾part time 咪便加冇福利?!
:-D :-?

大宅

你估長糧甘容易得到架?你要做一份工捱到60歲先有。所以你沒有錯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊