自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

被揭先收藥費才救命
醫局認衰退款2009年06月14日 (02:07 pm

一輛專線小巴前晚在旺角道鏟上行人路,造成 2死 8傷慘劇。其中一名情況危殆的女傷者王珮,被送往伊利沙伯醫院後,因流血不止無法施手術,院方要求家屬即時繳付 2萬多元購買特效藥止血,家屬質疑醫管局「趁火打劫」,處事麻木不仁。

醫管局九龍中聯網總監熊志添承認真有其事,但指原則上,醫院在危急情況下會先用藥救人,他已聯絡總部,與其他醫院聯網溝通,統一做法,並謂醫管局已退錢予病人家屬。

熊志添又強調,有關藥物非常規藥物,病人使用後反應有好有壞,故院方需要向家屬講清楚。

男爵府

離哂大譜

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

就算真係要收錢,都用左先丫! 有能力嘅屋企人點會唔肯俾,最緊要救左人先 (除非藥貴仲要有副作用先話要徵詢家人同意)。
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

好媽媽勳章

哇,學大6個套牙
有$有得醫,冇$冇得醫??

大宅

好........像大6呀

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

香港好似已經變左質!!! 好似大陸咁!!

原帖由 cy101 於 09-6-14 16:40 發表
被揭先收藥費才救命
醫局認衰退款2009年06月14日 (02:07 pm

一輛專線小巴前晚在旺角道鏟上行人路,造成 2死 8傷慘劇。其中一名情況危殆的女傷者王珮,被送往伊利沙伯醫院後,因流血不止無法施手術,院方要求家屬即時繳付 2 ...

洋房

唉!香港人住政府醫院已經唔係一種保障....

禁止訪問

男爵府

認衰有鬼用咩...
好彩個女仔冇事咋.
唔係講一千句...一.萬句對唔住都冇用啦..
子峻媽咪

大宅

唔講真係以為返左大陸
香港點解淪落成咁樣呢?唉

別墅

其實大家可能唔知道,最講所謂"人權"和"福利"的美國,都係咁架

別墅

此風絕不可長!!!
問責!問責!問責!問責!
要求醫管局公開非常規藥物收費制度及程序!
問責有關收費部門及執行負責人!

禁止訪問

複式洋房

認哀有鬼用咩?高官家屬不同呀!

男爵府

好媽媽勳章

佢咁收錢好冇人情味

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蘇利民發聲明道歉
認買藥制度有漏洞
2009年06月14日 (07:54 pm)
(未有評分)瀏覽人次:200 回應:0 轉寄朋友 文章回應

一輛專線小巴前晚在旺角道鏟上行人路,造成 2死 8傷慘劇。其中一名情況危殆的傷者王珮,被送往伊利沙伯醫院後,因流血不止無法施手術,院方要求家屬即時繳付 2萬多元購買特效藥止血,家屬質疑醫管局「趁火打劫」,處事麻木不仁。

醫院管理局行政總裁蘇利民今日就事件發表聲明說:「本人謹代表醫管局向該名傷者及其家人致以慰問及表示關懷,並希望藉此向市民保證,醫管局首要任務是救治病人及傷者的生命,不論其財政狀況。醫管局的收費原則是在性命攸關的危急情況下,醫院不應向本港病人收取所需藥物的費用,醫管局在制訂和檢討藥物名冊時一向都緊守這原則。」

蘇利民又指,事件反映現存制度的灰色地帶,有關藥物( Novo Seven)是註冊用於治療血友病人的止血藥,屬於專用藥物類別,而非列入為通用藥物名冊,供一般病人使用。雖然藥廠只建議有關藥物用於血友病人,伊利沙伯醫院醫生認為按病人當時的情況, Novo Seven有助治理該傷者失血過多的情況。

男爵府

2024年龍年勳章

咁未要多謝果d由國內來的同胞囉,如果小佢地來港e病、生仔;如果少拿數,睇病又走數果d,我諗HK醫療一定會好好。
原帖由 CHOLE72838 於 09-6-14 17:39 發表
唔講真係以為返左大陸
香港點解淪落成咁樣呢?唉

男爵府

今日聽到新聞講
我都以為聽錯
後來再聽多一次
覺得有冇攪錯呀
唔係先救人先咩
唉.....真係越嚟越似大6喇
一d保障都冇

別墅

有沒有人需為這件事負責? 起碼QE個院長要減人工啦!唔好比人知年尾有份分花紅添呀, 唔係又變政治風波呀!

點解D管理層連咁既政治智慧都無呀? 真係炒得啦!

男爵府

畀面勳章

好似大6啊..........

首頁

尾頁

跳至