懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為我未婚

想問下而家有左,幾時可以check 吓BB 正唔正常?

我今日去咗公立醫院排期,要5月22號第一次先約睇助產士 (姑娘有排5月9號個期俾我,但我唔嚮香港,所以延遲)

其實依家可唔可以去私家度 check?

子爵府

BO_NG 發表於 23-4-11 17:05
因為我未婚

想問下而家有左,幾時可以check 吓BB 正唔正常?

6w 就可以照到心跳

男爵府

Taitaimui 發表於 23-4-11 17:22
6w 就可以照到心跳

點樣計 6w?

上一次經期第一日係3月4號…
係唔係由呢一日開始計起?

大宅

最後月經日期起算,w10 可以去做T21 / Nifty 等 NIPT 驗下有冇基恩缺陷 。保險啲可以w11先去

子爵府

BO_NG 發表於 23-4-11 17:25
點樣計 6w?

上一次經期第一日係3月4號…

下個星期去照 先有可能照到心跳

男爵府

awless 發表於 23-4-11 17:41
最後月經日期起算,w10 可以去做T21 / Nifty 等 NIPT 驗下有冇基恩缺陷 。保險啲可以w11先去 ...

如果 w11, 咁咪差唔多成三個月?
計返差唔多,要6月1號先可以做 T21/ Nifty?
萬一有問題點算?有冇邊間可以推介去做?

仲有,我諗住擇日子開刀
幾時可以去排私家醫院?
定還是依家已經可以排得?

唔好意思,太多問題

大宅

BO_NG 發表於 23-4-11 17:48
萬一有問題點算?有冇邊間可 ...
間間都一樣, 價錢分別而已, 都係抽血拎去lab, 唔係診所自己做
如果驗到問題, 會去公立抽羊水, 到時再決定是否終止懷孕,
檢驗項目眾多, 只有一少部份係好嚴重
依家好少人生仔, 唔使咁早去預約啦

反而你依家要選定心儀的開刀醫生/ 醫院, 同埋你會唔會產檢果個醫生+開刀一條龍

大宅

BO_NG 發表於 23-4-11 17:48
萬一有問題點算?有冇邊間可 ...

唔好諗有問題,向好個方面諗,T21起碼10w先做到,到20w又要照結構,同埋私家唔使排,有錢就去得,反而醫生緊要d,搵咗醫生做產檢先,之後每一步醫生都會教你,政府個邊都要照去,有d野政府會驗,咁就唔使特登比錢出去驗,同埋私家多數34w先會收,如果早產都要去政府,所以政府個邊有記錄係好d

男爵府

awless 發表於 23-4-11 19:50
間間都一樣, 價錢分別而已, 都係抽血拎去lab, 唔係診所自己做
如果驗到問題, 會去公立抽羊水, 到時再決定是 ...

咁我想問吓邊間私家醫院同醫生好d?
謝謝!

男爵府

Monmonfu 發表於 23-4-12 02:43
唔好諗有問題,向好個方面諗,T21起碼10w先做到,到20w又要照結構,同埋私家唔使排,有錢就去得,反而醫生 ...

我3月4號第一日 M到
3月9號最後一日 M

已經去咗政府醫院排期,5月22號第一次約見助產士…

今日應該係第5 wk
咁係咪已經可以搵私家醫生做產檢 (即是驗 T21/ WK10 前)?

謝謝告知!

複式洋房

BO_NG 發表於 23-4-12 15:44
我3月4號第一日 M到
3月9號最後一日 M
計返你而家應該5週幾
可以打電話去心儀婦科醫生到預約產檢架喇~
不過應該都會安排你6週或之後先見醫生,
因為bb心跳起碼都6週後先睇到

男爵府

orangery 發表於 23-4-12 17:52
計返你而家應該5週幾
可以打電話去心儀婦科醫生到預約產檢架喇~
不過應該都會安排你6週或之後先見醫生,

我要等到5月22號先返香港,睇第一次助產士

嗰陣時應該已經第11,12WK
會唔會太遲?

大宅

BO_NG 發表於 23-4-12 15:44
我3月4號第一日 M到
3月9號最後一日 M

我會8週先去私家產檢,因為7週都唔100%照到心跳,8週會肯定d,而照完心跳,醫生應該會安排做t21(最好係10w-12w做)10w前做唔到架,你而家應該放鬆心情,做你想做嘅野,遲啲好多野都唔做得

別墅

做T21 詳細分析吧
有能力的話,產檢就私家同公立兩邊夾住睇會好D
公立最難先會幫你照超聲波,私家你要求通常都可以照
4D都要係私家做

複式洋房

而家嘅基因篩查基本上都可以好安全,令到小朋友安全出生,同埋驗出好多潛在嘅基因問題風險。記得T21系驗基因,最好做埋超聲波,因爲四肢嘅外在健全,T21系驗唔到噶,好多診所都會包埋.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊