時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

黃屍曱甴憎大陸,但又要上大陸吃喝玩樂。
返送中,但又申請回鄉證返大陸。
係咪思覺失調

水晶宮

s160656 發表於 23-4-12 22:18
佢地想返去咪比錢做返張囉。
我希望佢地過改自新架。

bk有幾個已經係例子,返去大陸玩完再數大陸不是,佢哋呢類人邊會反省

水晶宮

hohoho2013 發表於 23-4-12 22:44
黃屍曱甴憎大陸,但又要上大陸吃喝玩樂。
返送中,但又申請回鄉證返大陸。
係咪思覺失調 :happy ...

黃屍無骨氣

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

czl115 發表於 23-4-12 03:19
有因有果
條路自己揀,XX唔好喊
議員接逾百宗過關時被剪回鄉證求助均涉反修例案 當局交相關部門跟進
果個張欣宇一做議員,啲行為和諗法真令人側目。呢個世上總有啲人身份改變後,一係真面目漸露,一係就因選票或政治方向需另關蹊徑。和解,和乜解?真係令人怀疑目的,定係patpat坐住咗大腦?乜依家真係冇黑暴咩?冇國安問題?我同意李梓敬睇法!防黑暴,護國安......係耐力持久戰!外國會放過香港?會唔狙擊中國?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

emilylam 發表於 23-4-12 22:47
bk有幾個已經係例子,返去大陸玩完再數大陸不是,佢哋呢類人邊會反省
明顯嘅精神分裂症!

水晶宮

2024勳章

ificould 發表於 23-4-12 23:05
果個張欣宇一做議員,啲行為和諗法真令人側目。呢個世上總有啲人身份改變後,一係真面目漸露,一係就因選票 ...

呢個問題真係好考驗政治智慧
坊間有兩種睇法,和解派和強硬派,都有道理。至於點做,我覺得要建基於呢個事實:黑暴份子係真心改過佔多定係冥頑不靈佔多
我無調查結果,不過根據我喺Bk所見,目前仲係後者佔多,佢哋蠢蠢欲動,待機捲土重來。或者過多幾年,佢哋會改變想法,但唔係現在
所以根據目前狀況,我支持李梓敬,再觀察幾年,而家不宜放鬆
不過都輪唔到我地擔心,國家睇得比我地清楚

解讀夏寶龍發言|宋小莊:香港並不太平‎ 五問題待解決
https://www.hk01.com/article/886969?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

侯爵府

czl115 發表於 23-4-12 23:43
坊間有兩種睇法,和解派和強硬派,都有道理。至於點做,我覺得要建基於呢個事 ...
非常同意!和解......我覺得唔係一件容易嘅事,係複雜嘅評估與考慮。即使當係統戰,亦係要睇情況、條件,唔係盲目打開肚皮、張開怀抱話:嚟啦,兄弟!用返中國和台灣為例,中國49年建國後係咪應該即刻伸出雙手同蒋介石和解,點解冇?若以依家果啲人嘅理論,即使蒋中正成日要反攻大陸,都應該要俾佢哋返中國多了解同祖同宗嘅祖國,多了解中國釋出嘅無限善意。但,如果我無記錯,當年國民黨留低唔少人,或間諜或破壞炸毁或刺殺。共產黨一埸又一埸運動及國安保衛戰,雖不是振興經濟,但带來嘅係政治政權既日益穩固,保證戰爭不再在中國大地燃點。人錯了,就要認和改。試問未睇到人認錯和改錯,或者人哋都冇真係認錯和改,做乜自作多情?為利益和某些目的,要入境中國就話和解,有冇諗過帮手係将黑暴輸入境內?或係輸入一啲境外組織嘅聯絡人?回带睇返前一排國内嘅白紙運動,問吓係咪有認真考慮和愛護自己嘅國家先?故此,我絕對絕對反對五年內發回鄉卡俾班反修例運動嘅黑暴份子。況且,若要和解,show俾我睇真係認錯先啦,唔係生菜,發吓誓噏吓就得。

czl115    發表於 23-4-13 01:43

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

czl115 發表於 23-4-12 23:43
坊間有兩種睇法,和解派和強硬派,都有道理。至於點做,我覺得要建基於呢個事 ...

和解嘅前提係黃人覺得自己做錯,但係BK觀察真係完全唔覺得,唔覺得自己有錯點可以和解?
我支持強硬派,睇佢哋去到外地即刻變順民就知道強硬先有用。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ificould 發表於 23-4-13 01:34
非常同意!和解......我覺得唔係一件容易嘅事,係複雜嘅評估與考慮。即使當係統戰,亦係要睇情 ...

同無賴講和解嘥氣 !!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

柔伊 發表於 23-4-12 07:58
我同黃色同事講過關會遂個捉 佢地即鬧,大陸人咁得閒,我話人地唔得閒,一個公安睇十幾個閘,你一著紅色就 ...

做得好

男爵府

czl115 發表於 23-4-12 09:50
對於顏色革命,大陸比你想像中更猜忌和嚴防
呢班上左黑名單嘅應該無咩機會了
...

冇錯,你睇89年攪事走左佬果班人,幾十年後都係唔俾入境中國,阿爺真係做得出。
剪左証,再申請都唔批,就最好。

子爵府

ironmanmama 發表於 23-4-12 03:51
哈哈哈哈!非常欣賞祖國做法!
呢班乞兒自動送中為咩?!永世留係井底做曱甴啦!
...

超級認同

子爵府

ificould 發表於 23-4-12 23:05
果個張欣宇一做議員,啲行為和諗法真令人側目。呢個世上總有啲人身份改變後,一係真面目漸露,一係就因選票 ...

你講得好啱吖,黑爆是冇消失過㗎,只係唔再敢亂打人咋, 支持國家嘅做法,對呢啲咁嘅人永不容忍永不妥協,捉曬佢

子爵府

czl115 發表於 23-4-12 09:42
我曾經有過同你一樣想法,真正有悔改之意嘅,可以俾機會佢哋。但之後睇吓bk,覺得真正有悔改之意嘅,真係1 ...

唔好再到啦,太恐怖啦
2019年太太太恐怖,睇到太多冇人性嘅人(包括身邊的朋友<--原來都係冇人性,太心淡啦)

子爵府

Queenie_0012 發表於 23-4-12 13:36
多謝香港傳媒囉. 令以前好多新聞, 都可以不清自白!
控制傳媒, 可以控制人心
可怕

啱吖, 傳媒原來可以咁恐怖+黑暗

首頁

尾頁

跳至