母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

因自己感冒又咳, 今日去咗睇醫生. 到佢開藥時, 我同佢講自己餵人奶, 点知個醫生叫我餵奶粉, 唔好餵人奶. 佢話餵人奶會令媽咪的鈣質俾晒BB, 到老時就會有骨質梳鬆.

好奇怪, 点解呢個醫生唔support 餵母乳? 最後我同佢講, 世衞見意媽咪餵母乳 at least 去到 6 個月 la! 佢同我講佢會見意媽咪最好餵到4 個月, 因為我依加d 奶唔夠會營養, 吹脹! bb 從母乳取得到的蛋白質是不足夠.
最後我仍堅持要餵人奶, 個醫生就同我講唔俾氣管炎药我.開其他的藥.

伯爵府

原帖由 Belami 於 09-6-14 17:44 發表
因自己感冒又咳, 今日去咗睇醫生. 到佢開藥時, 我同佢講自己餵人奶, 点知個醫生叫我餵奶粉, 唔好餵人奶. 佢話餵人奶會令媽咪的鈣質俾晒BB, 到老時就會有骨質梳鬆.

好奇怪, 点解呢個醫生唔support 餵母乳? 最後我 ...

嘩, 咁佢有無建議你轉邊隻奶粉??? 收左奶粉商的錢???
轉個另一個醫生啦

別墅

佢無建議食边隻奶粉! 呢個醫生我第一次幫襯佢, 点知佢對我講埋呢d 野!

原帖由 hanbb 於 09-6-14 17:53 發表

嘩, 咁佢有無建議你轉邊隻奶粉??? 收左奶粉商的錢???
轉個另一個醫生啦

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

多數醫生唔敢肯定d藥係咪可以餵奶就會叫你餵奶粉

感激遇上你~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

其實醫生應該有本書仔, 好似我地既字典咁, 佢查一查就知道隻藥係咪可以餵奶都食得, 但佢懶之嘛!

原帖由 kiko_mami 於 09-6-14 19:20 發表
多數醫生唔敢肯定d藥係咪可以餵奶就會叫你餵奶粉

別墅

認同你講法. 不過我會買吓d 鈣片食和自已飲番多d 奶!

原帖由 bastet 於 09-6-15 00:09 發表
其實醫生應該有本書仔, 好似我地既字典咁, 佢查一查就知道隻藥係咪可以餵奶都食得, 但佢懶之嘛!

大宅

醒目開學勳章

我有朋友個家庭醫生都係咁叫佢餵一個月就夠,
之後D奶會無營養~~~
所以佢餵左一個月就停.

大宅

d醫生讀書時都唔會有母乳餵哺的課程上, 人云亦云, 加上比奶粉商的廣告"迷"了, 咪咁講囉, 我以前都有個家庭醫生, 佢話人奶六個月後無營養, 又話未聽過世衞建議...

其實六個月後, bb要食固體, 如果單餵奶粉, 唔比其他食物都唔夠營養啦, 又唔見佢話奶粉無營養... 自此, 我給予他最大的懲戒 --- 唔再幫親佢.

公爵府

攸得好, 都廢事再同個醫生爭辯~~

原帖由 miutang 於 09-6-15 12:58 發表
d醫生讀書時都唔會有母乳餵哺的課程上, 人云亦云, 加上比奶粉商的廣告"迷"了, 咪咁講囉, 我以前都有個家庭醫生, 佢話人奶六個月後無營養, 又話未聽過世衞建議...

其實六個月後, bb要食固體, 如果單餵奶粉, 唔比其他 ... 自此, 我給予他最大的懲戒 --- 唔再幫親佢

禁止訪問

複式洋房

我99又係叫我餵3個月好停啦, 如果唔係d人奶會無營養架喎! 結果我餵到我bb一歲, 佢期間都不斷提我要停餵, 唉真係小d定力都唔得!!

原帖由 豆BB 於 09-6-15 10:54 發表
我有朋友個家庭醫生都係咁叫佢餵一個月就夠,
之後D奶會無營養~~~
所以佢餵左一個月就停.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊