心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以下內容都有d長,睇唔睇晒由你地決定

兩老結婚都就快40年,咁多年嘅關係其實都唔好,只係表面好似冇野,其實有問題一直都冇處理

老豆就快退休,以前長駐大陸搵食,最近十幾年因為身體唔好返嚟香港搵食同生活; 工作上佢好盡責,同歷任老細&下屬已經變晒做老朋友
但私底下係個幾悶嘅人,唔煙唔酒唔賭,又冇咩特別嚐好,最多間中同朋友傾下計食餐飯就算
屋企野基於佢長期唔喺屋企,基本上好多事都會俾老母決定,佢負責出錢出力(就算依家俾老母當透明都仲照俾家用老母)
由細到大都好錫我,唔會打我鬧我,依家我大左開始同佢傾多左計,佢都會理性同我分析

老母細老豆幾年,由識老豆開始已經冇返工,到正式嫁人之後更加冇打過工,係全職家庭主婦
性格本身都好火爆,年紀越大就越臭脾氣,我未成年前鬧我唔會有粗口,呢幾年開始鬧我會全程粗口
佢唔會喺老豆面前直接鬧老豆,只會喺我面前狂爆粗數老豆有幾唔好(成日話唔會講老豆壞話離間我地父女感情,但咁嘅行為同幫老豆打毒針有咩分別?)
對住班吃喝玩樂嘅朋友就好nice,好到人地有秘密都同佢講,當正佢係真心朋友; (佢真係0真心朋友,冇返工冇以前由細識嘅朋友/同學之類)

有時返到屋企就會喺我地面前話人地「師奶仔見識少」(其實佢都係師奶嘅1份子?),會有意無意間識少少扮代表,暗踩人地抬高自己,自我感覺良好果種(因為佢呢班朋友有時會問佢野,佢答到人就覺得自己好跟得上時代發展)

而我就係1個3X歲嘅普通上班族

由細到大我有咩唔啱佢就會又打又鬧,雖然唔係日日打,但一打都打得幾甘,有時親戚幫我求情就會刺激到佢打得再甘d,所以多數打我果陣都係得我同佢2個人,咁就點打點鬧都冇人幫我
打到大概14歲左右就唔再郁手打我,但會鬧到我每次都覺得自己好無X用,根本唔配做人,最好快d去死; 上星期先又俾佢鬧鑊甘,然後第n次懷疑人生

鬧嘅內容多數都係(以下係其中一小部分):
「你咁大個人都冇X用,將來指意你照顧我屎都冇得食啊」
「早知生到你斷手斷腳低能白痴好過啦,仲衰過人地弱智果d人,正垃圾」
「冇我嘅話你點生存到啊?你返工係咪都咁白痴架,咁都仲生存到」。。。

如果你問我做錯咩先會令個老母好似痴X左咁打我鬧我,其實都係1d好普通嘅事
仲細嘅時候,多數係百厭/成績唔好/扭計之類,就會打鬧一齊嚟,打到衣架/晾衫竹都爛左唔少
到依家作為1個成年人,狂俾佢X可以係因為放野嘅位置唔啱佢心意,有親戚嚟嘅時候茶水點心之類補給得唔夠,甚至食完飯玩下電話都可以俾佢X

* 不過都補充返,如果老母唔發脾氣嘅時候,其實都仲算可以正常吹下水,睇落好和諧咁樣

兩老結婚咁多年,真係呢十幾年先叫做係日對夜對咁一齊生活,頭果廿幾年係長期分開住,老豆以前大概每個月都會喺大陸返嚟1-2次,所以絕大部分時間係我跟住老母一齊生活

呢十幾年嚟,佢地已經發生過好多次矛盾,而每次都係:

1。老母發脾氣
2。老豆唔出聲死忍
3。老母當老豆透明(時間可以由幾日至超過1年不等),期間老豆會嘗試氹返佢但多數失敗
4。老母覺得夠皮就會肯主動睬返老豆

跟住到下1次再爆就會再重覆以上步驟,呢十幾年無限loop到我唔想數有幾多次

而每次嘅問題可以係好小事,又或者有d關我事,其中有d印象比較深:

有1次係因為搬屋佢2個嘈過一輪,然後老母就發晒脾氣成日去夜街避開老豆,搞左成個月先叫冇事

有1次係因為老豆嘅朋友想介紹個人俾我識(我見都冇見過,事前亦唔知),老母就發晒脾氣,半年冇睬過我老豆,搞到我老豆好長時間唔敢搵佢朋友; 但據說老豆其實一早同老母講過呢件事,佢冇反對; 到人地真係介紹到人俾我嘅時候,佢就好似事前唔知咁發晒癲勁抗拒

由大概2年前到依家都仲當緊老豆透明,係因為佢當時入醫院(急病入去差d死得,但好彩救得返),因為covid唔俾探病,佢覺得我地掉底佢喺醫院唔理佢,同埋冇盡力盡快接佢出院兼每日去醫院煩d醫生(話煩d醫生已經係好客氣,佢其實係想叫我地凶d醫生,叫人地快d醫好佢同俾佢出院)

佢句金句「條命係我嘅我自己負責,我自己簽字佢點都要俾我走」,果陣聽到我同老豆都好無奈,不過佢又全程冇自簽走人,淨係得個講字

好笑嘅係,佢對住醫生護士勁有禮貌,好似好合作咁,但私下就X到人地地底泥,話人地hea佢唔醫院,自己返屋企睇youtube學保健都得啦,even依家食藥都係唔定時,講多幾句提佢又嫌我煩

對於老豆想離婚,其實我好贊成,因為佢2個根本就好有問題,唔適合一齊,再拖都係睇下邊個死先冇眼睇

不過以我對老豆嘅理解,好可能由想到正式做,隨時到死都未搞掂,要等佢死左留返我1個對住個老母(佢知我到時點都會照顧呢個唯一嘅老母,好放心)

可能佢係1個好員工,好老豆,但真係唔識做人老公,咁多年淨係諗住忍下忍下就一世,結果俾個老婆睇唔起咁多年,搞到自己有抑鬱傾向,排緊隊等見精神科醫生

所以我都打定輸數,佢離唔成婚,到佢死先就由我做醜人,同班親戚解釋點解佢唔想再同老母有任何關係,以及受晒老母d怒火
(老豆已經同我講左他朝佢死先就唔好同老母葬埋1齊,葬禮要當佢單身咁處理)

瑪瑙宮

哇, 做你都辛苦.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 23-4-19 11:58
哇, 做你都辛苦.

或者啦

我一直都覺得自己唔聰明唔醒目,但我朋友同我講:
你唔係唔醒目,只係你1直都被個老母狂踩,踩到冇晒自信,同埋佢一直困住你喺身邊,你見嘅世界比其他人細,眼界同做野咪比其他人差少少,但其實已經做得好好

瑪瑙宮

愁塵 發表於 23-4-19 12:47
或者啦

我一直都覺得自己唔聰明唔醒目,但我朋友同我講:

你朋友好好.

唔聰明唔醒目, 睇下同邊個比喇, 一山還有一山高. 可以池中無魚蝦自大.

又可以好似譚耀文咁, 尼輪出番黎唱有人勁讚, 但佢個年代勁人太多, 唔輪到佢發圍.

複式洋房

我老母由細到大都管我管得好嚴

中學要讀女校,補習老師&同學都要全女班
讀書期間拍拖更加係唔俾
到依家咁大個人,佢把口就話「你要拍拖我邊度攔得住你」,到我真係想識人就發晒脾氣唔俾人埋身,我同普通朋友出街/傾電話你都要查人家宅,完全口不對心

佢成日都覺得教細路一味靠打鬧就得,乖就獎勵你,簡單d, 即係「教仔=教狗」,好明顯我就係佢口中嘅狗(佢完全唔覺得有問題先係問題)

如果將佢當初對我嘅行為放喺依家嚟睇,應該俾人拉左n次,坐左n次監

複式洋房

Nancy20090615 發表於 23-4-19 12:57
你朋友好好.

唔聰明唔醒目, 睇下同邊個比喇, 一山還有一山高. 可以池中無魚蝦自大.

所以我朋友都講人應該知足感恩

老母屬於唔太識知足嘅人,覺得所有人都欠左佢,只有佢做嘅野先係正確
頭家係佢嘅,老豆公同細路都係佢嘅,聽話係本份,準時俾家用係應該
(題外話: 我同老豆俾佢嘅嚴格嚟講係佢喺零用錢先啱,畢竟屋租水電,even屋企買包米買條廁紙,好多時都係我同老豆負責,佢心情好就會煮晚飯俾我地,心情唔好或者佢班朋友call佢周圍飲飲食食果陣,我地係要自己負責返餐飯)

本身佢呢次條命保得住,諗住佢會感恩睇得開d,點知佢第一時間係覺得人地唔識醫佢,係靠自己先好得返
我同老豆就係廢柴完全冇X用,仲覺得老豆喺我面前喊只係做戲呃我,根本唔係真心

所以我都開始對佢心淡,原來一有事嘅時候,我喺佢心目中原來真係垃圾到不能再垃圾嘅存在,只係定時俾錢佢嘅工具人

男爵府

牛年勳章

回覆 愁塵 的帖子

我覺得你媽可能都有情緒病。佢怕你拍拖,唔想你拍拖。
係因為佢怕你結左婚會搬走唔理佢。
唔多唔少有咁既心態。
對佢惡佢自己都控制唔到自己。

複式洋房

Chloe199401 發表於 23-4-19 14:45
回覆 愁塵 的帖子

我覺得你媽可能都有情緒病。佢怕你拍拖,唔想你拍拖。

我地都知佢應該係情緒方面有問題,以前唔識就會覺得忍下佢就下佢就會過去,反正佢臭脾氣都唔係第一日; 但依家發現真係唔work

我地有試過同社工傾,社工亦試過埋佢身,但佢自我保護太強,完全唔肯同人講真話,連社工都話搞佢唔掂,最後都無奈放棄

佢住醫院果陣社工都有同佢傾,又係唔肯講真話,唔肯俾人幫,跟住又係對住我狂X個社工,話人地個社工牌都唔知係呃定買返嚟,講野唔啱聽

見醫生果陣又係扮晒乖咁,根本係想幫佢都幫唔到

對於我拍拖佢表面話攔唔住,但又成日話唔一定要拍拖結婚,自己1個都可以過得好好。。。
有時諗返會覺得佢好矛盾

男爵府

牛年勳章

回覆 愁塵 的帖子

所以就話咩1個人都可以生活得好好,就係怕你結左婚會搬走,唔理佢。
又要面丫嘛。
依家你老豆又頂唔順想走,
佢唔改以後真係得番自己一個。
年紀又越來越大。
一生人無番過工又無朋友。
一個人靜靜地都會諗下呢啲問題拉掛。

複式洋房

今次老豆會plan離婚,係佢話覺得依家咁樣好辛苦,同老母喺同一個空間都覺得好惡頂

好耐之前我都有叫佢考慮下離婚或者做婚姻輔導,但講多兩講佢就覺得係我逼佢做衰人,同埋覺得錯嘅唔係佢,點解要自己出聲先

所以佢話plan緊離婚(因為做左2年透明人已經夠皮,咩尊嚴都冇晒),我都係抱住半信半疑嘅心態

畢竟咁耐以嚟,對於老母嘅臭脾氣,佢都好包容,仲會幫佢解釋:
「我好體諒佢點解會咁樣,因為佢細個嘅成長環境唔好,冇人好好教佢先會變成咁」
「佢有病嘛,唔好同病人計較」

得嘅話我恭喜佢脫苦海,過返有尊嚴嘅生活; 唔得嘅雖無奈但唯有接受

我做到嘅最多忍埋呢幾年,然後,到我要搵返自己想過嘅生活(供養兩老我會繼續做,但其他野就唔好再綁住我

複式洋房

Chloe199401 發表於 23-4-19 16:23
回覆 愁塵 的帖子

所以就話咩1個人都可以生活得好好,就係怕你結左婚會搬走,唔理佢。

老母娘家得返班兄弟(其他親戚就算有都反晒面),阿公阿婆全部都唔喺度
班舅父某程度都係俾面我老豆多,因為咁耐以嚟老豆都幫過佢地唔少,加上老豆擅長同人溝通,咪變左佢地同老豆講野仲易同自己家姐講野

老母可能諗住我唔嫁就肯肯家定會同佢一齊唔搬出去
但衰d講句,如果老豆離婚我會寧願同老豆一齊都唔跟佢,就算佢要爆都係咁話
又或者唔同老豆住,住劏房都好過同佢困獸鬥
我都唔想行到呢步,但邊個搞到依家咁

佢會覺得自己做嘅野係最正確,咩都係為左頭家
我如果喺佢面前發少少脾氣佢都鬧到我9彩,話我俾面色佢睇,但佢自己發晒脾氣整爛屋企野就當冇事要我地清理返

依家兩老關係差到老豆唔敢同老母獨處,變左老豆放假我就要留喺屋企等佢安樂d,已經冇晒自己嘅正常社交

我係1個人,唔係老母show off俾人睇教得我幾乖嘅工具
亦唔係專職做佢2公婆溝通嘅工具

呢單野係咁多年發生嘅事谷埋谷埋到依家先開始爆其實咩都夠啦,放大家1條生路,唔好搞到我地3個至死方休先叫ok得唔得?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

愁塵 發表於 23-4-19 11:36
以下內容都有d長,睇唔睇晒由你地決定

兩老結婚都就快40年,咁多年嘅關係其實都唔好,只係表面好似冇野, ...

恕我直言,鬧你嘅說話太毒,贊成你呀爸離婚,不過段估你倆個都係會一直忍到最後,唔會反擊…聽/睇你呻下都ok嘅,你同爸爸都係不幸嘅受害者

複式洋房

mariefish 發表於 23-4-19 20:45
恕我直言,鬧你嘅說話太毒,贊成你呀爸離婚,不過段估你倆個都係會一直忍到最後,唔會反擊…聽/睇你呻下都 ...

離婚呢單野我都係覺得50/50,老豆太多野諗,想做好晒準備先出手,務求一擊即中(佢聲稱)

我都同老豆講明,如果一旦開始左就唔好停,唔好因為老母示弱或者發脾氣而彈出又彈入,若然係咁,不如唔好搞,最多我忍呢個老母多幾年,之後就唔忍,就當係佢生我照顧我,我還返晒俾佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

愁塵 發表於 23-4-20 08:31
離婚呢單野我都係覺得50/50,老豆太多野諗,想做好晒準備先出手,務求一擊即中(佢聲稱)

我都同老豆講明 ...

佢攪單方面離婚? 如果係的話會比較耐,去問清楚啲先,千祈唔好打草驚蛇,否則你倆個會好慘,實會每日被瘋狂轟炸…你爸爸真係諗清楚先好,一係搵婚姻輔導,睇吓有冇得救? 一係就下定決心啦真係,仲有好漫長日子、要開開心心咁過呀

水晶宮

回覆樓主:

你媽有情緒病,佢唔係思覺失調,所以佢同其它人對答會正常,只係病發時就會控制唔到佢把口。

另外你細個是自動自覺做功課定會發夢的類型?是比較醒目定教足半年都唔入腦嗰類(我女係後者 )後者會令人失控,痴線的。

佢打你係唔啱,冇耐性。唔駛離婚,搬開住就得,等女方出聲,佢唔提出就由著這樣過人世。

同你老豆搬走,我家前面的老人都係咁,角色反轉,仔同媽搬開。得閒就回來睇佢。

你大左有反抗能力,你媽的不幸童年,你要砍斷,不要傳承下去,有手有腳,有錢就有地方搬,為你爸,讓他過1個幸福清靜的晚年。

子爵府

聽你咁講你媽都幾恐怖喎,好自私,咁多年嚟對你老豆冷暴力,有人介紹你識都唔比,佢根本想你嫁唔出陪佢終老!

複式洋房

mariefish 發表於 23-4-20 08:59
佢攪單方面離婚? 如果係的話會比較耐,去問清楚啲先,千祈唔好打草驚蛇,否則你倆個會好慘,實會每日被瘋 ...

老豆嘅意思係一旦講出「離婚」就冇得返轉頭,無論老母示弱定係發癲都要照去馬
到時我地2父女直接搬出去,直到法庭批為止

我地住公屋,老豆係戶主,唔知可唔可以到時我地2父女一齊住,老母搬出去? 又或者我同老豆申請調區之類?
(呢樣亦係佢之前一直15/16嘅原因,驚分戶會好麻煩又或者分到一鑊粥咁)

婚姻輔導已經唔會考慮,因為老母已經hurt老豆太多次,冇得救,同埋以老母嘅性格,去到都係話冇事冇問題,唔肯講真話,咁去10次100次都冇用

所以最後真係成事,都係想老豆開開心心過之後嘅日子
至少俾返d尊嚴自己,唔使再睇老婆面色,擔驚受怕過日子,身體都會好返d啦

複式洋房

spikenard 發表於 23-4-20 11:42
你媽有情緒病,佢唔係思覺失調,所以佢同其它人對答會正常,只係病發時就會控制唔到佢把口。

另外你細個是 ...

我由細到大都係慢活嘅類型,好多時都係慢慢嚟,你急我唔急果種(可能係咁令老母好火滾掛?)

佢有情緒病我地都知,只係佢唔肯合作睇醫生先唔知確實係點,但有社工提過佢有可能係被逼害妄想果種?

老豆想同佢徹底斷絕關係先諗離婚,之前佢係抱「反正都忍左大半世,唔差在忍埋最後呢幾年啦」嘅心態,只係老母呢鋪已經擺明呢世都唔會原諒老豆咁款,又喺老豆班親人面前唔俾面佢,先真係令老豆覺得同老母緣盡,肯諗離婚呢個議題

複式洋房

alicewong18 發表於 23-4-20 19:24
聽你咁講你媽都幾恐怖喎,好自私,咁多年嚟對你老豆冷暴力,有人介紹你識都唔比,佢根本想你嫁唔出陪佢終老 ...

兩老其實咁多年都冇郁手打過,只係每次老母都唔出聲,喺屋企粗手粗腳咁整呢樣整果樣,嚇到你成個人都心驚膽跳,唔知幾時會中地雷俾佢爆一鑊

老豆係本着唔想嘈同覺得咁多年好少喺佢身邊,當係一種補償心態,唔會駁佢亦都唔同佢鬧交,結果都導致好多問題積埋積埋,到依家就嚟忍唔住要爆

老母班朋友都有試過想介紹人俾我,都係俾老母推左,之後老母仲會好開心咁同我講佢幫我推左邊個邊個介紹嘅人,好似求表揚咁款

所以依家對拍拖搵另一半我都唔係咁上心,有少少俾兩老嘅情況嚇到,一個人生活唔一定唔好,但我心目中嘅「一個人生活」,肯定係要同老母保持一段距離先得

水晶宮

愁塵 發表於 23-4-21 08:58
我由細到大都係慢活嘅類型,好多時都係慢慢嚟,你急我唔急果種(可能係咁令老母好火滾掛?)

佢有情緒病我 ...

咁就行動吧,佢咁愛公主病,放生王子和她的小孩。去攞表格填,搵屋帶佢走,經濟還可以嗎?

冷戰,成日發脾氣同虐待無別。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊