少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好,自己就乜都差,無樣好
其實屋企人無俾壓力佢,叫佢盡咗力就可以,唔使太介意,佢全級3x名,已經唔錯了,唔知點解咁執著。同佢一傾就爆喊,又唔肯俾我揾學校社工傾,想問下大家有無類似經驗,可以點幫佢?

大宅

回覆 star_123 的帖子

我今年中二,自已都唔想見社工。覺得見得嘅都係有問題

別墅

llym 發表於 23-4-20 23:41
回覆 star_123 的帖子

我今年中二,自已都唔想見社工。覺得見得嘅都係有問題 ...

我都明白既,覺得俾人標籤咗。
其實社工係唔會講你case俾其他同學知,咁見社工有好多時間可以安排,例如放學,咁應該唔會太多人知架

以你學生角度,咩情況下先肯見社工傾下呢?

洋房

star_123 發表於 23-4-20 10:15
阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好 ...

其實可以運用一啲引導性既問題..
去了解女女點解會有呢啲諗法?
再用鼓勵性去讚佢其實你都可以好有用..
可以了解佢抗拒見社工既原因?
再從已入手..加油(emoji)(emoji)

大宅

star_123 發表於 23-4-20 10:15
阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好 ...

應該有情緒問題,似抑鬱,最好去睇下醫生

複式洋房

回覆樓主:

感覺似,香港教育的side effects。
可能始於過往小兒時,未有足夠機會獨立思考。要多的見下世界。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊